Παράταση και διετές δάνειο ζητάει η Αθήνα

tsipras3
admin
30/06/2015 16:45
 
 
 

Πρόταση για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με στόχο “την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους”, κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

 

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μια μικρή περίοδο χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μια τεχνική χρεοκοπία μέχρι να εγκριθεί το νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ, όπως προκύπτει από την επιστολή προς το ESM και το Eurogroup.

Ειδικότερα, η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει τα εξής:

“Προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κυβερνητών του ESM και τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroem Jijsselbloem

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσιάζω πρόταση για στήριξη σταθερότητας με βάση τα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης ESM.

Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγουσα και ισχυρά χρηματοοικονομικά προβλήματα το δεύτερο μισό του 2015 για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

-Δεν υπήρξαν  εκταμιεύσεις από το δεύτερο πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2014

-Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές εντός του πλαισίου του Άρθρου 1 της Οδηγίας για Δανεισμό του ESM

-Το Πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και το αίτημα για επέκταση για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει δεκτό.

-Ο ELA δεν έχει επεκταθεί από την ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο ήταν αναγκαίοι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης

Με δεδομένα τα παραπάνω και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η προθεσμία που όρισε το Eurogroup στην ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου 2015 για την επίτευξη προγράμματος, η Ελλάδα ζητά υποστήριξη χρηματοοικονομικής σταθερότητας από τον  ESM  με τη μορφή ενός διετούς δανείου καθώς εκπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις στο Άρθρο 13 της Συνθήκες του ESM και στο Άρθρο 2 στην Οδηγία. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να εκπληρωθεί η εξυπηρέτηση των εξωτερικών και εσωτερικών δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση και αναδόμηση των χρεών της στον EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας της περιόδου του δανείου ή νωρίτερα Η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει και πάλι την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές απαιτήσεις.

Μέχρι να εγκριθεί το νέο διετές δάνειο από τον ESM και να μπει σε ισχύ η Ελλάδα ζητά παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μια μικρή περίοδο χρόνου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθεί μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή”.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση του Μαξίμου η κυβέρνηση θα διεκδικήσει μια βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. 

Προϋπόθεση για νέο πρόγραμμα

Οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση πάντως απαιτεί αίτημα προς τα κοινοτικά όργανα και απόφαση σε επίπεδο Eurogroup η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τον ESM/EFSF. Επίσης, το όποιο αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους πρόγραμμα/μνημόνιο, το οποίο θα περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα για την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr κοινοτικές πηγές.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά περί προγράμματος – μέτρων, όπως δεν υπάρχει και καμία αναφορά περί ΔΝΤ.

Σημειώνεται επίσης για να γίνει αποδεκτό το αίτημα νέου δανείου από τον ESM πρέπει να αποδεχθεί το κράτος – μέλος μια σειρά από δεσμεύσεις όχι μόνο για την εφαρμογή του προγράμματος πυο θα το συνοδεύει (MOU) αλλά και αυστηρών διαδικασιών ελέγχου της υλοποίησής του. Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα είναι δικαιούχος δανείου από τον “προκάτοχο” του ESM το EFSF.

Άλλες πηγές των δανειστών σημειώνουν ότι πλέον ενδεχομένως να έχει εκλίψει ο χρόνος για την παράταση της υφιστάμενης σύμβασης και να απαιτείται νέο τρίτο δάνειο, αν και εφόσον αυτό συμφωνηθεί.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Capital.gr και η Αθήνα αλλά και οι δανειστές αναγνωρίζουν τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας. Κοινοτικές πηγές, των οποίων οι πληροφορίες διασταυρώνονται και από υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους, αναφέρουν ότι βάσει της κινητικότητας που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και ΕΕ. υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα για εξέλιξη στην κατεύθυνση της λύσης πριν από τις 12 το βράδυ οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι από το πρωί ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια εύρεσης λύσης μετά την αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού στη χθεσινή πρόταση Juncker για παράταση έως το τέλος Ιουλίου του δανειακού προγράμματος. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι δεν αναμένονται νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σήμερα. 

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου αναφέρει:

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

 

Πηγή: capital.gr

 

(Visited 22 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*