Η λίστα μεταρρυθμίσεων του Βαρουφάκη

admin
24/02/2015 17:08
 
 
 

Μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα αλλά και στα εργασιακά περιλαμβάνει η λίστα που απέστειλε στις Βρυξέλλες η ελληνική πλευρά σήμερα το πρωί.

Αρχικά, κάνει λόγο για αναμόρφωση του πλαισίου του ΦΠΑ με περιορισμό των εξαιρέσεων και των φοροαπαλλαγών ενώ μιλάει για βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για την κατάρτιση περιουσιολογίου, για την περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
 

Αναφέρεται επίσης σε μέτρα για να πληρώσουν οι πλουσιότεροι, υπόσχεται έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τον έλεγχο του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με διασταυρώσεις επιδομάτων και παροχών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, ενώ επισημαίνει επίσης ότι θα διεξάγεται έλεγχος των δαπανών υγείας.
 

Στην ελληνική λίστα του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό των κινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και για την συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, την σταδιακή κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, τη σύνδεση εισφορών με συντάξεις αλλά και την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
 

Προβλέπεται επίσης εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων και των τσιγάρων, έλεγχος των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, ενώ η λίστα μιλάει για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, χωρίς μείωση του εισαγωγικού μισθού και τονίζεται ότι θα βελτιωθεί ο μηχανισμός εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.
 

Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αυτή περιγράφεται ως ρύθμιση για δόσεις με την επισήμανση ότι δεν θα επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές και θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν αλλά δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Υπάρχει στη λίστα ειδικό παράρτημα για την αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων" και για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει με σεβασμό της διαδικασίας μέσω τήρησης των νόμων.
 

Για τα εργασιακά, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές με προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ευελιξία και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού με συμφωνία όμως και των εταίρων.
Η λίστα περιέχει ειδική παράγραφο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με πρόγραμμα δωρεάν σίτισης, χορήγησης ηλεκτρικού ρεύματος, στέγης και περίθαλψης στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος.
 

Δεν υπάρχει αναφορά σε επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο καθώς η κυβέρνηση ήδη από χθες εξηγεί ότι αυτές εντάσσονται στο όριο των 15.000 προσλήψεων που προβλέπονται για φέτος ενώ δεν αναφέρεται κάτι για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εκπροσώπους των δανειστών, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση σαν βάση για την τετράμηνη παράταση της συμφωνίας.

 

Πηγή: Mega

 

 

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*