Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος 3 εκατ. φορολογούμενοι

forologiko
admin
10/02/2015 16:11
 
 
 

Περισσότερα από 3 εκατ. φορολογούμενοι θα απαλλαχθούν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

 Η νέα φορολογική κλίμακα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα εφαρμοστεί, όπως όλα δείχνουν, στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2016. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι αλλαγές στη φορολογία που προωθεί η νέα κυβέρνηση προβλέπουν:

Φορολογική κλίμακα:

1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ. Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρθρωση της νέας κλίμακας, ωστόσο, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, το βάρος θα μεταφερθεί στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Ουσιαστικά, από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου «κερδίζουν» 600.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια εισοδήματα από 9.550 (σημερινό έμμεσο αφορολόγητο όριο) ευρώ έως 12.000 ευρώ. Συνολικά, 3 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος. Η επαναφορά του αφορολόγητου θα έχει κόστος στον προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού και πρώην γ.γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

2. Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

3. Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα κλιμάκια, προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

4. Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων με το βάρος να μεταφέρεται στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

5. Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

Νέος φόρος ακινήτων: Καταργείται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων και αντικαθίσταται από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταβληθούν οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ο ΦΜΑΠ θα εφαρμοστεί το 2015 και αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο επόμενο δίμηνο. Αν και δεν ανακοινώθηκε το αφορολόγητο, κερδισμένοι προφανώς θα είναι όσοι βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο, δεδομένου ότι με το σημερινό καθεστώς όλοι πληρώνουν φόρο.

Νέα ρύθμιση χρεών: Αμεση θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, αίρονται οι γραφειοκρατικές προϋποθέσεις για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο, που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

• χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που σήμερα εξαιρούνται

• οι δόσεις θα συνδέονται με το εισόδημα του κάθε οφειλέτη

• οι 100 δόσεις αφορούν όλους τους οφειλέτες (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις) ακόμα και όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Σήμερα σε 100 δόσεις αποπληρώνονται οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ και σε 72 οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ.

• διατήρηση του επιτοκίου στο 4,56{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}

• θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ΦΠΑ ή εισοδήματος.

Φοροδιαφυγή: 1. Αμεση ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής όπως είναι η λίστα μεγαλοκαταθετών της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα καταθετών του Λιχτενστάιν.

2. Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Για το θέμα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθηθούν σύγχρονες πρακτικές για την καταπολέμηση των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών.

Έντυπη

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*