Νάξος: Αυξημένη επαγρύπνηση στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Newsroom
20/10/2020 00:54
 
 
 

 

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ώστε -όσο το δυνατόν- να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν λόγω της πανδημίας, στα σχολεία του δήμου.

Το τελευταίο διάστημα στο νησί ανακοινώνονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα μεταξύ των οποίων και μαθητές σχολείων, γεγονός που χρειάζεται ιδιαίτερους χειρισμούς και αυξημένη προσοχή.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Ηλίας Ορφανός, μιλώντας στο naxostimes.gr επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, μίλησε για τις κινήσεις που γίνονται από το δήμο και συνέστησε ψυχραιμία αλλά και προσοχή στη σχολική κοινότητα.

Όπως είπε οι δέκα νέες καθαρίστριες πλέον διορίστηκαν κι έτσι θα καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων του νησιού, λόγω της πανδημίας.

Εκτός από τις καθαρίστριες η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του δήμου έχει φροντίσει και για την επάρκεια σε είδη ατομικής προστασίας στα σχολεία.

Όπως είπε ο κ. Ορφανός, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου ώστε να συζητούνται ζητήματα που τα αφορούν ώστε να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν καλύτερα στη δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του νέου κορωνοϊού.

«Καθαρά σχολεία» για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού

«Σε όλα τα σχολεία υπάρχει επάρκεια ειδών ατομικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) και πλέον προστίθενται ακόμα δέκα καθαρίστριες οι οποίες πιάνουν άμεσα δουλειά στις σχολικές μονάδες ώστε τα σχολεία να διατηρούνται καθαρά ενόψει του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου Covid-19» σημείωσε ο κ. Ορφανός.

Συνολικά στα σχολεία της Νάξου (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), εργάζονται μαζί με τις νέες προσλήψεις 63 καθαρίστριες.

Ο Ηλίας Ορφανός τόνισε επίσης ότι σε συνεννόηση με το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσληψης και άλλων καθαριστριών, κάτι το οποίο «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με την πανδημία».

Υπεράριθμοι μαθητές σε αίθουσες

Σε ότι αφορά τους υπεράριθμους μαθητές σε ορισμένα τμήματα σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Νάξο, ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι ήδη έχει σταλεί αίτημα από το δήμο στο υπουργείο Παιδείας για την προμήθεια θρανίων και καρεκλών, ώστε να αξιοποιηθούν κάποιες αίθουσες που δε χρησιμοποιούνται και να λειτουργήσουν ώστε να μοιραστούν οι μαθητές και να μην παρατηρείται το φαινόμενο των υπεράριθμων σε κάποια τμήματα.

«Εφόσον προμηθευτούμε θρανία και καρέκλες για τους μαθητές θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιες αίθουσες σε ορισμένα σχολεία, για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα» τόνισε ο κ. Ορφανός.

Ωστόσο να σημειωθεί ότι η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή πραγματοποιεί απολυμάνσεις στα σχολεία όπου ανακοινώνονται κρούσματα κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συνέστησε στους μαθητές να τηρούν πιστά τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, να φορούν τις μάσκες τους, να κρατούν αποστάσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγιεινή των χεριών τους.

Εφαρμογή μέτρων προφύλαξης στα σχολεία

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο:

• προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητώνεκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους

• συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)

• σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα

• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες

• αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο

• αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

(Visited 1.381 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*