Ψήφισμα γονέων της Μήλου για την λειτουργία των σχολείων εν μέσω Covid-19: «Οι μέχρι τώρα αποφάσεις δεν είναι σύμφωνες με καμία σύσταση του Π.Ο.Υ.»

Newsroom
07/09/2020 12:37
 
 
 

Την μεγάλη τους αγωνία σχετικά με τις αποφάσεις των ιθυνόντων για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 εξέφρασαν, με ψήφισμά τους, γονείς της Μήλου.

Οι γονείς που υπογράφουν το ψήφισμα υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που πάρθηκαν, περιορίστηκαν στην καθολική χρήση μάσκας και το μοίρασμα παγουριών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά ούτε και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Γι’ αυτό και τονίζουν ότι δεν θα δεχτούν «να γίνουν τα παιδιά μας και οι οικογένειες μας θύματα μιας πολιτικής η οποία φέρνει σε τελευταία μοίρα την Υγεία και την Παιδεία», απαιτώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων όπως νομοθετική ρύθμιση για μόνιμο ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και δωρεάν τεστ για όλους (παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς).

Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το εν λόγω ψήφισμα, με αποδέκτη το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικά, το ψήφισμα με θέμα «Λειτουργία σχολικών μονάδων – Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19» έχει ως εξής:

Eν μέσω της πανδημίας του covid-19 και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία τις αποφάσεις των ιθυνόντων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Δεδομένων των συνθηκών το πλέον αυτονόητο θα έπρεπε να είναι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος. Αντ’ αυτού τα μέτρα περιορίστηκαν στην καθολική χρήση μάσκας και στο μοίρασμα παγουριών.

Η αλήθεια είναι πώς εμβρόντητοι τους ακούσαμε να μιλάνε για τον μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη στην ελληνική επικράτεια, προβάλλοντας το σαν επιχείρημα για την ασφάλεια των παιδιών μας, την στιγμή που υπάρχουν τμήματα με 20-25 ακόμη και 27 παιδιά!

Επίσης, άναυδοι τους παρακολουθήσαμε να μας εξηγούν με λογικοφανή διαγράμματα πώς τα μικρότερα τμήματα είναι πιο επικίνδυνα τη στιγμή που όλοι συμφωνούν πώς τα μικρότερα τμήματα είναι ασφαλέστερα.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σαφείς:

* Διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου. Συχνή απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων.

* Αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης αναφέρει σχετικά με την χρήση της μάσκας:

1. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να φοράνε μάσκα.

2. Τα παιδιά από 6-11 μπορούν να φοράνε μάσκα υπό προϋποθέσεις όπως η ικανότητα του παιδιού να φοράει σωστά τη μάσκα, η πρόσβαση σε μάσκες, η επίβλεψη ενήλικα για την σωστή χρήση της και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπόψη πιθανός αντίκτυπος της χρήσης μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

3. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε παιδιά με αναπτυξιακές – μαθησιακές δυσκολίες ή σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Εκτός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν και οι οδηγίες που εξέδωσε στις 23/05/2020 ο ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του covid-19 για τις σχολικές μονάδες και οι οποίες έως και σήμερα παραμένουν ίδιες και είναι οι εξής:

*Επιμερισμός των μαθητών του τμήματος σε μικρότερες ομάδες με ανώτατο αριθμό τους 15 μαθητές ανά αίθουσα.

* Κάθε τμήμα ή σχολική τάξη σχολικών μονάδων, με περισσότερους από δεκαπέντε (15) μαθητές, χωρίζεται σε δύο ισοδύναμα υποτμήματα.

* Διασφάλιση ασφαλούς τρόπου μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο. Σε περίπτωση που η μεταφορά γίνεται με σχολικά λεωφορεία σύσταση για αντιστοιχία ενός μαθητή σε κάθε δυάδα θέσεων.

* Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των θέσεων (θρανίων) των μαθητών.

Δυστυχώς η αιτιολόγηση τους πως η διατήρηση της ελάχιστης απόστασης στα σχολεία δεν είναι απαιτούμενη λόγω της μη εναλλαγής των μαθητών δεν μας καθησυχάζει.

Δυστυχώς ο μέσος όρος των 17 μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια δεν μας αφορά και το στοίβαγμα 27 μαθητών σε μια τάξη είναι συγχρωτισμός.

Δυστυχώς είναι αδύνατον για ένα εκπαιδευτικό να επιβλέψει τη σωστή χρήσης της μάσκας από όλα τα παιδιά τη στιγμή που ακόμη και οι ενήλικες δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σωστά. Επίσης, είναι αδύνατον, όσο καλές προθέσεις και να έχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικό, να υποχρεώσεις ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, να φορέσει την μάσκα εάν αρνηθεί ή δυσανασχετήσει από την χρήση της.

Στο όχι και τόσο απίθανο σενάριο που ένα παιδί πετάει τη μάσκα τη δική του ή άλλου παιδιού στο πάτωμα κατά λάθος ή επίτηδες, τι θα πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός; Να το υποχρεώσει να την ξαναφορέσει θέτοντας εις γνώση του σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του παιδιού ή να το διώξει από το σχολείο;

Δυστυχώς τα διαγράμματα που μας παρουσιάζουν, προκαλούν τη λογική μας και αποτελούν εμπαιγμό για εμάς και τα παιδιά μας. Η ιχνηλάτηση των επαφών μέσα σε μια τάξη – «φούσκα» (όπως λένε) μπορεί να είναι εύκολη, αλλά θα είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις όταν η «φούσκα» σπάσει και μεταφερθεί ο ιός στα σπίτια μας. Και πόσο αρραγής είναι εντέλει αυτή η «φούσκα» όταν τα ίδια αυτά παιδιά συναναστρέφονται παιδιά άλλων τμημάτων στο ολοήμερο σχολείο ή στα σχολικά λεωφορεία;

Δυστυχώς οι μέχρι τώρα αποφάσεις για την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία δεν είναι σύμφωνες με καμία σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα μέτρα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία σε όλες τις ηλικίες χωρίς καμία εξαίρεση όχι μόνο δεν συμφωνούν, αλλά είναι αντίθετα με τις συστάσεις του.

Δυστυχώς καμία οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος που απαιτείται για την διενέργεια τεστ covid-19. Επίσης, κανένας ιατρός δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι ένα παιδί δε νοσεί από covid-19 εάν δεν έχει γίνει τεστ ώστε να μπορούν να επιστρέψουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Απαιτούμε τα αυτονόητα:

1. Νομοθετική ρύθμιση για μόνιμο ελάχιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα με τις από 23/05/2020 οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις σχολικές μονάδες.

2. Άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όπως θα προκύψουν μετά την συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

3. Δωρεάν τεστ για όλους (παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς) για την ασφαλή επιστροφή παιδιών στα σχολεία σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στα παιδιά ή στα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

4. Χρήση μάσκας σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ανεξαιρέτως από όλους του μαθητές.

5. Νομοθετική ρύθμιση με σαφείς οδηγίες για τις περιπτώσεις υποχρεωτικής χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού για εργαζόμενους, για γονείς παιδιών που εμφανίζουν συμπτώματα χωρίς μείωση στον μισθό ή στο καθεστώς ασφάλισης, καθώς και αποζημίωση σε γονείς ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδική μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ως γονείς δεν θα δεχτούμε να γίνουν τα παιδιά μας και οι οικογένειες μας θύματα μιας πολιτικής η οποία φέρνει σε τελευταία μοίρα την Υγεία και την Παιδεία.

Υπάρχουν οι παρακάτω υπογραφές σε αυτό το ψήφισμα.
1. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
2. Μαγδαληνή Μαντούδη
3. Μαρία Γαρεφαλάκη
4. Κατερίνα Βαμβούνη
5. Αντώνης Βήχος
6. Ισιδώρα Νίνου
7. Δίμι Δημητροπούλου
8. Έλλη Ιορδανίδου
9. Αθηνά Ραπανάκη
10. Άννα Κολιαράκη
11. Καλλιόπη Μαρκούτση
12. Μοσχούλα Νίνου
13. Φωτεινή Στρατήγη
14. Εργίνα Ψαθά
15. Αικατερίνη Ψυλλινάκη
16. Αναστάσιος Μαρινίτσης
17. Μαρία Μαυροπούλου
18. Βιβή Μπαρμπαδήμου
19. Ελένη Τομπουλίδου
20. Χριστίνα Γαλιατσάτου
21. Βιργινία Σακκά
22. Βασίλης Αναγνωστάκης
23. Αλεξάνδρα Φραγκοπούλου
24. Τρύφων Ράκου
25. Κατερίνα Μπεκατώρου
26. Ηρώ Πηγιάκη
27. Στέλιος Κυρίτσης

(Visited 201 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*