VIDEO: Έτσι θα επιστρέψουν στα θρανία μετά την καραντίνα οι μαθητές του ΓΕΛ Νάξου

Άκης Αξαόπουλος
10/05/2020 04:17
 
 
 

 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Γενικό Λύκειο Νάξου για να υποδεχτεί με ασφάλεια τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα 11 Μαΐου μετά από σχεδόν δύο μήνες περιορισμού.

Τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης διεξάγονται εργασίες για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές τόσο στις αίθουσες αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου τα σχολεία να «συμμορφωθούν» με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας.

Μειώθηκαν τα θρανία στις αίθουσες διδασκαλίας

Στο ΓΕΛ Νάξου οι αίθουσες έχουν προετοιμαστεί με τα θρανία σε κατάλληλη διάταξη (15 σε κάθε αίθουσα) ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις από τους μαθητές.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο naxostimes.gr ο διευθυντής του σχολείου Ματθαίος Χατζηπέτρος το σχολείο είναι καθόλα έτοιμο για την επιστροφή αρχικά των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και στη συνέχεια των λοιπών μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης, τη Δευτέρα 18 Μαΐου.

Οι μαθητές θα χωριστούν σε ολιγομελή τμήματα. Στο σχολείο μας θα είναι περίπου 12 μαθητές σε κάθε αίθουσα. Τα θρανία έχουν διαταχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Τα μισά τμήματα θα κάνουν μάθημα κάθε Δευτέρα Τετάρτη και Παρασκευή και τα άλλα μισά Τρίτη και Πέμπτη με εναλλαγές ανά εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε κάθε τάξη υπάρχει αντισηπτικό για τα χέρια» σημείωσε ο κ. Χατζηπέτρος.

Όπως πρόσθεσε, στο σχολείο υπάρχει μια αίθουσα η οποία έχει διαμορφωθεί με τον ανάλογο τρόπο ώστε να μπορεί να δεχτεί και να απομονώσει πιθανό κρούσμα του covid-19.

Αλλαγές και στα διαλείμματα

Τα διαλείμματα θα είναι λιγότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια. Οι μαθητές δεν θα βγαίνουν όλοι μαζί διάλειμμα, αλλά εναλλάξ και όχι όλοι στο ίδιο σημείο. Θα υπάρχει ειδικός χώρος στο προαύλιο για κάθε τμήμα.

«Τα μαθήματα θα διεξάγονται σε συνεχόμενα δίωρα με τρία 15λεπτα διαλείμματα. Κατά τη διάρκεια τους, οι μαθητές θα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους εντός της αυλής κατά τμήμα, όπως θα τους υποδείξουμε, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου και να μην υπάρχει αλληλεπίδραση της μιας ομάδας με την άλλη» υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηπέτρος αναφέρθηκε επίσης και στο κυλικείο του σχολείου το οποίο θα είναι κλειστό και για το λόγο αυτό οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται τα απαραίτητα φαγώσιμα από το σπίτι. «Απαγορεύεται αυστηρά η επαφή με διανομείς (delivery) έτοιμου φαγητού, καφέδων κ.λπ. στα κάγκελα της αυλής, καθώς επίσης πολύ περισσότερο η έξοδος από το σχολικό χώρο, προς αποφυγή επαφών με στόχο την αποφυγή μόλυνσης από τον κορωνοϊό» σημείωσε.

Δεν έγιναν απολυμάνσεις από το δήμο – Δόθηκαν μάσκες και αντισηπτικά

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζηπέτρος είπε ότι ο δήμος δεν έχει προχωρήσει σε απολυμάνσεις των χώρων του σχολείου μιας και θεωρήθηκε «περιττό έξοδο» τη στιγμή που δεν υπήρξαν κρούσματα κορωνοϊού στο νησί, παρά μόνο ένα, ενώ έχει μεσολαβήσει και μεγάλο χρονικό διάστημα από όταν έκλεισαν τα σχολεία. Τα χρήματα που θα δίνονταν στις απολυμάνσεις χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μασκών και αντισηπτικών από τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή.

Ωστόσο, το σχολείο έχει καθαριστεί με μέριμνα της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής με τη συνδρομή και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

9 -11 μέρες τα μαθήματα που απομένουν ως τη λήξη του σχολικού έτους…

«Τα μαθήματα που θα γίνουν είναι λιγοστά. Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου είναι 11 μέρες και για τους μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, μόλις 9 ημέρες, εάν εξαιρέσει κανείς τις αργίες και κάποιες άλλες ημέρες που δεν θα γίνει μάθημα» σημείωσε ο κ. Χατζηπέτρος και κάλεσε τους γονείς εάν θεωρούν ότι η επιστροφή κάποιου μαθητή στο σχολείο κρίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο ή μέλος της οικογένειας του που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, να μην επιστρέψει στα θρανία.

«Όσες οικογένειες έχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν οι μαθητές με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα τους, να μην προσέρχονται στο σχολείο, χωρίς να τους προσμετρηθούν οι απουσίες» είπε.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα πραγματοποιήθηκε συμβούλιο του Συλλόγου Διδασκόντων την Παρασκευή με την παρουσία των εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους είχαν λείψει από το νησί και επέστρεψαν. «Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα και αποστείλαμε μέσω email επιστολή στους γονείς των παιδιών με όλα τα νέα δεδομένα και οδηγίες για την επιστροφή στο σχολείο» σημείωσε.

«Επανερχόμαστε διαφορετικά… εφαρμόζοντας τα συνιστώμενα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και της δημόσιας υγείας, για την ασφάλεια όλων μας» υπογράμμισε τέλος ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

(Visited 687 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*