Σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών σχολείων, σε ολόκληρη τη χώρα

admin
17/09/2015 22:57
 
 
 

25 νηπιαγωγεία και 16 δημοτικά παραμένουν κλειστά στις Κυκλάδες, κυρίως στα μικρά νησιά, λόγω των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, με το Νότιο Αιγαίο να καταγράφει φέτος ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, που αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή και τριτοκοσμική κατάσταση, 72 νηπιαγωγεία και δημοτικά του Νοτίου Αιγαίου (σε σύνολο 272 σχολείων πανελλαδικά) δεν άνοιξαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κυρίως σε μικρονήσια, όπως η Ανάφη, η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Θηρασιά, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Δονούσα, η Σέριφος, η Σίκινος, η Ίος, το Καστελόριζο, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί, η Τέλενδος, η Χάλκη, η Κάσος και οι Λειψοί, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση και μεγαλύτερα νησιά, όπως η Άνδρος, η Αμοργός, η Θήρα, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος, η Σύρος, η Κέα, η Μήλος, η Σαντορίνη.

Σημειώνεται δε ότι ο αριθμός των σχολείων που εμφανίζονται να λειτουργούν είναι πλασματικός, αφού σε πολλά από αυτά έγινε μόνο αγιασμός, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, λόγω του μεγάλου αριθμού κενών εκπαιδευτικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις σχολείων σε νησιά, όπως η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Πάρος, η Σύρος και η Μύκονος, όπου πολυθέσια σχολεία υπολειτουργούν μόνο με έναν ή δύο εκπαιδευτικούς.

 

Γ. Χατζημάρκος: «Εθνική ντροπή το ρεκόρ κλειστών σχολείων στη νησιωτική Ελλάδα»

Σχετικά με την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγάιου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

«Αποτελεί εθνική ντροπή το ρεκόρ των κλειστών σχολείων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Αυτό που συμβαίνει φέτος στα νησιά μας δεν έχει προηγούμενο. Μοιάζει μάταιο, αν όχι κωμικοτραγικό να μιλά πλέον κανείς για νησιωτικότητα στην χώρα όπου ο νησιωτικός της χώρος είναι «χρήσιμος» μόνο για να συκοφαντείται και να λοιδορείται στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων. Στα πολυσυζητημένα νησιά του Αιγαίου, η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει ούτε καν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός του τριτοκοσμικού κράτους, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι. Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου περισσεύουν και πάλι οι υποσχέσεις, αλλά όχι οι προτάσεις, ας έχουν υπόψιν τους όλοι εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο των νησιωτών, ότι η νησιωτική Ελλάδα αναζητά κυβέρνηση που θα έχει, επιτέλους, συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης απέναντι στις πολλαπλώς δοκιμαζόμενες νησιωτικές κοινωνίες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*