Το πρόγραμμα τελέσεως των αγιασμών στα σχολεία της Χώρας Νάξου

admin
10/09/2015 12:38
  •  
  •  
  •  

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική περίοδος, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρη Χασάπη, στο ΑΜΠΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Χασάπης, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η έναρξη της σχολικής περιόδου για τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνταν, κατέστησαν το συγκεκριμένο σενάριο ανέφικτο και ως εκ τούτου απορρίφθηκε.

Σε ότι αφορά τα σχολεία της Χώρας Νάξου η Μητρόπολη Παροναξίας δημοσιοποίησε το πρόγραμμα που έχει ως εξής:

 

Καθησυχαστική προς την Αυτοδιοίκηση για το άνοιγμα των σχολείων η Υπ. Παιδείας

Απαντήσεις, σε σειρά αιτημάτων που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των σχολείων, έδωσε με επιστολή της, η Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου.

Η Υπουργός εξέφρασε τη ρητή διαβεβαίωση ότι, «παρά τις δεσμεύσεις που προκαλεί η προεκλογική περίοδος, τα σχολεία θα αρχίσουν στις 11.9.2015 να λειτουργούν κανονικά, με τις τυχόν δυσκολίες που είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς προεκλογική περίοδο». 

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού η κα. Κιάου διευκρινίζει ότι, πραγματοποιήθηκε ήδη η απόσπαση 2.600 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Επίσης, ότι εγκρίθηκαν:

  • Η χρηματοδότηση 10.500 εκπαιδευτικών (για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, τα ειδικά σχολεία κ.λπ.) από κονδύλια ΕΣΠΑ και προχωρά με την υπογραφή ΠΥΣ, η κατ’ εξαίρεση πρόσληψή τους.
  • Η χρηματοδότηση 2.000 εκπαιδευτικών από τον τακτικό προϋπολογισμό και 1.000 εκπαιδευτικών επίσης από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η σχετική Π.Υ.Σ. υπεγράφη ήδη.
  • Η χρηματοδότηση 500 εκπαιδευτικών (ειδικό βοηθητικό προσωπικό ειδικών σχολείων που θα προσληφθεί την 1.10.2015) από τις Διαχειριστικές Επιτροπές των Περιφερειών (ένταξη 12 έργων).
  • Η πρόσληψη 1.000 εκπαιδευτικών ενισχυτικής διδασκαλίας (προσλαμβάνονται την 1.11.2015, όπως πάντα).

Επίσης, με ΠΝΠ εγκρίνεται η χρηματοδότηση 4.000 εκπαιδευτικών από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ακολουθήσει η Π.Υ.Σ. για την πρόσληψή τους.

«Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω πράξεων, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν την επόμενη εβδομάδα (λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 11.9.2015 – εξέταση ενστάσεων) και κατά την εκτίμησή μας θα καλυφθούν τα κενά», τονίζει η αναπληρώτρια Υπουργός. 

Σε ότι αφορά τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, η Υπουργός αναφέρει ότι, προχωρά η πρόσληψη 9.000 καθαριστριών από τις Σχολικές Επιτροπές. Ήδη, το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών για μεταφορά πιστώσεων στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), ύψους 15.800.000 ευρώ. Μετά τη μεταφορά αυτή, θα ακολουθήσει η ανάθεση του έργου στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Για τη μεταφορά των μαθητών, αρμοδιότητας των Περιφερειών, η Υπουργός αναφέρει ότι, η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλε αίτημα στον Γ. Γ. της Κυβέρνησης για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στους προσωρινούς μειοδότες, οπότε να ακολουθήσει εν συνεχεία η σύναψη των συμβάσεων. 

«Η ΚΕΔΕ, παρά τις παραπάνω διαβεβαιώσεις τις οποίες ασφαλώς και αποδέχεται, θεωρεί και θα επιμείνει μέχρι τέλους για την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργία των σχολείων της χώρας, τη διασφάλιση της ομαλής μεταφοράς των μαθητών, τη φοίτησή τους σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον. Εννοείται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει πάντα έως σήμερα, θα συμβάλει και εμπράκτως τα μέγιστα για την επίτευξη των παραπάνω» αναφέρει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σχολιάζοντας την επιστολή της Υπουργού. 

(Visited 11 times, 1 visits today)