Θερίζει η γρίπη – Κλειστά τα σχολεία σε Γαύριο και Μπατσί Άνδρου

Newsroom
31/01/2020 2:34
  •  
  •  
  •  

 

Στο στόχαστρο της γρίπης έχουν μπει οι μαθητές, με δεκάδες σχολεία να παραμένουν κλειστά και την Παρασκευή λόγω έξαρσης των κρουσμάτων. Πολλά σχολεία υπολειτουργούν αφού οι περισσότεροι μαθητές είτε νοσούν είτε λείπουν για προληπτικούς λόγους.

Στις Κυκλάδες, με απόφαση του δημάρχου Άνδρου τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε Γαύριο και Μπατσί έκλεισαν την Τετάρτη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή.

Εξαντλήθηκαν τα αντιγριπικά και τα αντιικά – Έξτρα αποθέματα επιστρατεύει το Υπουργείο Υγείας

Η αυξημένη κινητοποίηση που υπήρξε φέτος από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού, είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν 1 εκατομμύριο περισσότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά οι ανάγκες σε αντιγριπικά εμβόλια αυξάνονται με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να εφοδιάσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με 50.000 επιπλέον εμβόλια.

Για να καλυφθούν, επίσης, οι αυξημένες ανάγκες σε αντιιικά φάρμακα, επιστρατεύτηκαν και επιπλέον προμήθειες του φαρμάκου Tamiflu και συγκεκριμένα:

Tamiflu 75 mg: 163.000 τεμάχια

Tamiflu 30 mg: 33.000 τεμάχια

Tamiflu 45 mg: 32.000 τεμάχια

Tι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Πληροφορίες και οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, μας δίνει ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Αθανάσιος Τσάκρης.

“Μια και το ενδημικό κύμα της γρίπης πλησιάζει την κορύφωσή του, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας μερικούς τρόπους αποφυγής -όχι μόνο της έκθεσής μας στον ιό- αλλά και της μετάδοσής του στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον μας», αναφέρει ο κ. Τσάκρης.

Α. Τσακρής: Πώς μεταδίδεται η γρίπη

-Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (με βήχα ή φτάρνισμα), είτε άμεσα είτε μέσω επαφής με κάποια μολυσμένη επιφάνεια (όπου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 8 ώρες).
-Η περίοδος επώασης της είναι 1-4 ημέρες.
-Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε ημέρες μετά – τα παιδιά για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Το ιικό φορτίο τις μέρες που έχουμε τα συμπτώματα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά και στην ανάρρωση μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Κόλλησα γρίπη – Τι πρέπει να κάνω

Αν εμφανίσουμε συμπτώματα γρίπης, λοιπόν, πρέπει να παραμείνουμε στο σπίτι τουλάχιστον για μερικές μέρες, για να μη μεταδώσουμε τον ιό στα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στον επαγγελματικό μας χώρο ή τα παιδιά στο σχολείο. Ειδικά αν αυτά ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η ατομική υγιεινή είναι πολύ σημαντική

Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης στο αναπνευστικό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τον ιό με τα χέρια στο στόμα και στη μύτη. Με αυτόν το τρόπο τον εμβολιάζουμε κατευθείαν στον αναπνευστικό βλεννογόνο.

Επίσης, μια διατροφή ισορροπημένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας.
«Σας υπενθυμίζω ότι φέτος στη χώρα μας κυριαρχούν και τα δύο στελέχη της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2), γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας”, καταλήγει ο καθηγητής κ. Τσάκρης.

(Visited 88 times, 1 visits today)