Τριήμερη κατάληψη στο πανεπιστημιακό τμήμα της Σύρου και πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

panepistimio aigaioy syros
Άκης Αξαόπουλος
14/11/2019 19:47
 
 
 

 

Τη συμβολική κατάληψη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο από αύριο έως και τις 17 Νοεμβρίου για την πραγματοποίηση δράσεων κατά το τριήμερο εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς και την πραγματοποίηση πορείας το απόγευμα της Κυριακής αποφάσισε ο Φοιτητικός Σύλλογος του εν λόγω Τμήματος.

Έπειτα από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, οι φοιτητές υπερψήφισαν τα επισυναπτόμενα ψηφίσματα και πήραν την ακόλουθη απόφαση:

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (13/11/2019)

46 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα των φοιτητών/τριών της εποχής, των εργαζομένων, και του αγωνιζόμενου λαού παραμένουν επίκαιρα.
Σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, φτωχοποιεί περεταίρω την κοινωνία, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, και καταστέλλει με ακόμα πιο σκληρό τρόπο όποιον τολμάει να αντισταθεί.

Η επίθεση στο πανεπιστήμιο

Η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια περνάει μέσα από τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από τους ιδιώτες, την αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας για τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικών συμφερόντων, τη δημιουργία φτηνού ή και αμισθί εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μέσω της πρακτικής άσκησης εργασίας, την εξίσωση πτυχίων Κολλεγίων με των ΑΕΙ, την εισαγωγή ελάχιστου ορίου βάσης σε σχολές, καθώς και την εφαρμογή του ν+2 (για το όποιο η ίδια η υπουργός παραδέχθηκε πως στόχο έχει την πειθάρχηση των φοιτητών-τριών). Όλα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στη δημιουργία ενός μοντέλου φοιτητή ο οποίος θα πηγαίνει στη σχολή αποκλειστικά και μόνο για να παρακολουθεί μαθήματα και να δίνει εξετάσεις, χωρίς ελεύθερο χρόνο για οτιδήποτε άλλο, και άρα προσπαθεί να «τελειώσει» και με οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια.

Κατάργηση του ασύλου και καταστολή

Η στοχοποίηση του Ασύλου που γινόταν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις, αντιδραστικά ΜΜΕ, κόμματα, ακαδημαϊκούς και παρατάξεις, βοήθησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει την απόφαση για την κατάργησή του μέσα στο καλοκαίρι. Παρά το κυβερνητικό αφήγημα για «πάταξη της βίας και της ανομίας» στα πανεπιστήμια, είναι εμφανές πως στόχος ήταν η κατάργηση ενός δημοκρατικού κεκτημένου του φοιτητικού κινήματος, χωρίς το οποίο διευκολύνεται η καταστολή και η εφαρμογή του δόγματος «Νόμου και Τάξης» και εντός των πανεπιστημίων.

Τα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων με αποκορύφωμα την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ και στα πολιτικά στέκια των φοιτητών, και την άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε διαμαρτυρόμενους φοιτητές που προσπάθησαν να ακυρώσουν στην πράξη το λοκ-άουτ της σχολής από τη διοίκηση της ΑΣΟΕΕ, θυμίζουν, ανατριχιαστικά, πιο σκοτεινές εποχές.

Από το κλείσιμο καταλήψεων και την αστυνομική βία, έως και στην επίθεση στο συνδικαλισμό και τα δικαιώματά μας, είναι προφανές πως η κυβέρνηση φοβάται πως χωρίς σκληρή καταστολή, η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει, μπορεί να ανατραπεί!

Με αφορμή λοιπόν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε για να είμαστε σε θέση να δώσουμε αντίστοιχους αγώνες στο σήμερα!

Να απαντήσουμε στην επίθεση του συστήματος με τη συλλογική οργάνωση μας μέσω του Φοιτητικού Συλλόγου, με τη συλλογική διεκδίκηση κόντρα σε όσους διαμορφώνουν για εμάς ένα μέλλον ανεργίας, επισφάλειας και χωρίς δικαιώματα – ελαστικής – υπο-αμειβόμενης εργασίας.

Φοιτητές-νεολαία-εργαζόμενοι να απαντήσουμε αγωνιστικά και ενωτικά απέναντι στη λιτότητα, τους πολέμους και το φασισμό!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
*Συμβολική κατάληψη του ΤΜΣΠΣ από 15 έως 17/11 για την πραγματοποίηση δράσεων κατά το τριήμερο εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
*Πορεία την Κυριακή 17/11, συγκέντρωση στις 18:00 στην πλατεία Μιαούλη.
*Σχηματισμός επιτροπής συντονισμού της κατάληψης με το πέρας της ΓΣ για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*