Συνάντηση «εφήβων βουλευτών» Κουφονησίου με το Μανόλη Μαργαρίτη – Του έθεσαν αιτήματα της νεολαίας του νησιού

 
 
 

Με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλη Μαργαρίτη συναντήθηκαν δυο μαθητές της Α΄ Λυκείου Κουφονησίου προκειμένου να του θέσουν αιτήματα και προβληματισμούς που αφορούν τη νεολαία του νησιού του δήμου.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων που έχουν αναλάβει οι δύο μαθητές Μπεναβίδη Ανδριάνα και Πράσινος Κωνσταντίνος, που με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Σταύρο και Παπαδάκη επισκέφτηκαν τη Νάξο, και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη.

Οι «έφηβοι βουλευτές» μετέφεραν στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σειρά αιτημάτων όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τη Γενική Συνέλευση των συμμαθητών τους, αιτήματα που αφορούν στην οργάνωση της σχολικής ζωής αλλά και που ενδιαφέρουν ευρύτερα τους νέους του νησιού.

Συγκεκριμένα τέθηκε ως επιτακτικό το ζήτημα προσβασιμότητας του σχολείου και η άμεση ανάγκη κατασκευής ράμπας ΑΜΕΑ καθώς και ειδικής τουαλέτας.
Οι μαθητές κρίνοντας ως προτεραιότητά τους την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ στο φυσικό περιβάλλον, διατύπωσαν στο Μανόλη Μαργαρίτη τη θέση τους ότι το οργανωμένο κράτος πρέπει να φροντίζει να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε τα ΑμεΑ να μπορούν να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική ζωή ενός τόπου, όχι μόνο ως δείγμα της κοινωνικής του ευαισθησίας αλλά και ως δείγμα του πολιτισμού του. Με αυτό το σκεπτικό ζήτησαν επιπλέον να καταστεί προσβάσιμη για τα ΑμΕΑ τουλάχιστον η κεντρική παραλία του νησιού (Άμμος).

Κατατέθηκε επιπλέον ο προβληματισμός των μαθητών για την ασφάλεια στις παραλίες κατά τους θερινούς μήνες και ζητήθηκε από το Μανόλη Μαργαρίτη να εξετάσει την πιθανότητα να υπάρχει ναυαγοσώστης τουλάχιστον στις πολυπληθέστερες από αυτές.

Οι δυο μαθητές, επικεντρώθηκαν ακόμη στο ζήτημα της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων του Κουφονησίου προτρέποντας στην πρόσληψη ενός γυμναστή ή μιας γυμνάστριας ώστε να αξιοποιούνται οι αθλητικές υποδομές του νησιού (που και αυτές χρειάζονται συντήρηση) υπό την επίβλεψη κάποιου υπευθύνου. Στο ίδιο κλίμα εντάσσεται και το αίτημά τους να στεγαστεί και να λειτουργήσει στο Κουφονήσι κατά τους χειμερινούς μήνες ένα «ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ» στο οποίο οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να βρίσκονται και να συν-οργανώνονται.

Στη συνέχεια, διατύπωσαν την ανησυχία τους για το πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών που γιγαντώνεται σιγά-σιγά και στο Κουφονήσι, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχει στην έγκαιρη και πλήρη στελέχωση του σχολείου ιδιαίτερα μετά την κατάργηση των προνομίων στην μοριοδότηση των απομακρυσμένων σχολείων.

Τέλος μετέφεραν την αγωνία τους για την έλλειψη θέσεων εργασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που αναγκάζει τους περισσότερους από τους νέους να εγκαταλείπουν το νησί και να επιστρέφουν σε αυτό μόνο το καλοκαίρι, με όσες συνέπειες συνεπάγεται αυτή η τακτική και ζήτησαν ενέργειες ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό δομές του νησιού (μουσείο, ανακύκλωση, βιολογικός, αφαλάτωση) στην κατεύθυνση του να ενδυναμωθεί ο μόνιμος πληθυσμός του.

Η συνάντηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αφού άκουσε προσεκτικά το σύνολο των αιτημάτων συμφώνησε στα περισσότερα θέτοντας βέβαια από την πλευρά του το ζήτημα των προτεραιοτήτων καθώς και του εφικτού της υλοποίησης κάποιων από αυτά. Ωστόσο, δεσμεύτηκε στο θέμα της προσβασιμότητας του σχολείου και της παραλίας, υποδεικνύοντας μάλιστα στους μαθητές τα επόμενα βήματά τους προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες.

Οι «έφηβοι βουλευτές» μετέφεραν στους συμμαθητές τους την θετικότατη εντύπωση που αποκόμισαν από αυτή την επίσημη επαφή τους με το δήμαρχο και αισιοδοξούν.

Να σημειωθεί ότι το σχολείο Κουφονησίου έχει προεπιλεγεί να συμμετάσχει στις εργασίες της ΚΔ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην Αθήνα και μαζί με τα Λυκειακά τμήματα Κέας και Σίφνου και το Γενικό Λύκειο Σύρου θα εκπροσωπήσει τις Κυκλάδες.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*