Καταλήψεις για τη Μακεδονία στα σχολεία της Νάξου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Γυμνάσιο Τραγαίας (φώτος)

 
 
 

katalipsi makedoniko 2018gel 5

Ολοένα και περισσότερα σχολεία βάζουν λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό. Στη Νάξο, εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου, υπό κατάληψη τελούν τρία ακόμα σχολεία του νησιού.

Πρόκειται για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο Νάξου καθώς και το Γυμνάσιο Τραγαίας.

epal katalipsi makedoniko 2018 3

(ΕΠΑΛ Νάξου)

Οι μαθητές των παραπάνω σχολείων από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλείστηκαν μέσα στα σχολεία τους και με πανό που ανάρτησαν εκδηλώνουν τη διαμαρτυρία τους για σκοπιανό. «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» αναγράφουν στα πανό τους και κατά διαστήματα φωνάζουν το ίδιο σύνθημα.

katalipsi makedoniko 2018gel 3

(ΓΕΛ Νάξου)

Σε ότι αφορά το Γενικό Λύκειο Νάξου ο διευθυντής του σχολείου από την Τετάρτη, όταν έμαθε την πρόθεση των μαθητών να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους, κάλεσε το 15μελές συμβούλιο και συζήτησαν γι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η στάση του κ. Χατζηπέτρου ήταν ιδιαίτερα συναινετική και διαλλακτική και είπε στα παιδιά ότι εάν θέλουν να διαμαρτυρηθούν και έχουν αυτές τις απόψεις σχετικά με το Σκοπιανό, να κάνουν μια συμβολική κατάληψη στο σχολείο που θα τελείωνε το μεσημέρι της Πέμπτης, κάτι με το οποίο αρχικά συμφώνησαν.

Την Πέμπτη όμως πολύ νωρίς το πρωί (στις 05:00 περίπου) οι μαθητές μπήκαν στο σχολείο και προχώρησαν σε κατάληψη χωρίς να επιτρέψουν την είσοδο στο διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς.

katalipsi makedoniko 2018 10

Περίπου στις 7:00 στο χώρο έξω από το σχολείο συγκεντρώθηκαν γονείς, εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του σχολείου κ. Χατζηπέτρος προσπαθώντας να αλλάξουν γνώμη στους μαθητές, κάτι το οποίο δε συνέβη. Ο κ. Ματθαίος Χατζηπέτρος ζήτησε και πήρε την υπόσχεση των παιδιών ότι θα περιφρουρήσουν την ηρεμία στο σχολείο και δεν θα επιτρέψουν να γίνουν φθορές ή ζημιές.

Από την πλευρά τους οι μαθητές έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση για το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να αποφασίσουν για την περεταίρω στάση τους και εάν θα συνεχίσουν την κατάληψη ή όχι.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι να μη γίνουν φθορές ή άλλες ζημιές στο σχολείο μας το οποίο αποτελεί στολίδι για τη Νάξο» σημείωσε μιλώντας σχετικά στο naxostimes.gr ο κ. Ματθαίος Χατζηπέτρος.
«Όλα τα αιτήματα των μαθητών από τα προηγούμενα χρόνια έχουν ικανοποιηθεί» είπε και πρόσθεσε ότι η κατάληψη στο Λύκειο Νάξου υποκινήθηκε από άγνωστα κέντρα που διάδωσαν μια ανυπόγραφη ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΠΑΛ Νάξου και Γυμνάσιο Τραγαίας

epal katalipsi makedoniko 2018 2

“Η Μακεδονία είναι ελληνική” φωνάζουν και οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Νάξου (στο Φιλώτι) καθώς και του Γυμνασίου Τραγαίας.

gymnasio tragaias katalipsi makedoniko 2018 3

(Γυμνάσιο Τραγαίας)

Και τα δυο σχολεία τελούν υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης και οι μαθητές έχουν αναρτήσει σχετικά πανό για το Μακεδονικό.

epal katalipsi makedoniko 2018 4

(ΕΠΑΛ Νάξου)

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μαθητές των παραπάνω σχολείων είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία τους και την Παρασκευή. 

gymnasio tragaias katalipsi makedoniko 2018 4

Στο Γυμνάσιο της Τραγαίας από τους μαθητές έχει αναρτηθεί πανό που αναγράφει: “Προδότες πολιτικοί η Μακεδονία δεν εκχωρείται”.

Διαβάστε σχετικά και με την κατάληψη του 1ου Γυμνασίου Νάξου…

Σε 13,9% ανήλθε το ποσοστό των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Με αφορμή τις καταλήψεις που είχαν εξαγγελθεί (για την Πέμπτη), το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανήλθε σε 13,9%.

Γαβρόγλου: “Δάχτυλος της Χρυσής Αυγής”

Ωστόσο παρόμοιες καταλήψεις γίνονται και σε δεκάδες άλλα σχολεία της χώρας.  

katalipsi makedoniko 2018 10

(πανό αναρτημένο στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου)

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ανοιχτά λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται στις καταλήψεις και καλεί τους εκπαιδευτικούς «να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς».

 

 

(Visited 41 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*