Με επιτυχία το επιμορφωτικό σεμινάριο καθηγητών των Κυκλάδων στην Πάρο (φώτος)

 
 
 

Με πρωτοβουλία του γραφείου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων και ειδικότερα της υπεύθυνης σχολικής δραστηριότητας Μαρίας-Γεωργίας Σπαρτινού πραγματοποιήθηκε στην Πάρο, διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Οι Κυκλάδες ανά τους αιώνες: εκπαιδευτικές δραστηριότητες βιωματικής μάθησης για το περιβάλλον και τον πολιτισμό».

seminario paros kathigites 1

Στο διήμερο, ιδιαίτερα δημιουργικό και εποικοδομητικό σεμινάριο συμμετείχαν καθηγητές από την Πάρο, Αντίπαρο, Αμοργό, Κουφονήσι και Νάξο, οι οποίοι αποκόμισαν χρήσιμες γνώσεις που θα τις εφαρμόσουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, ενώ θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στις διδακτικές τεχνικές που χρησιμοποιούν στην τάξη.

seminario paros kathigites 19

Με την ευκαιρία του διήμερου σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω νησιών γνώρισαν το περιβάλλον και τα μνημεία της Πάρου μέσω βιωματικής μάθησης ενώ τους έγινε και κατατοπιστική ξενάγηση από τους καθηγητές του Γυμνασίου Πάρου.

seminario paros kathigites 5

Το σεμινάριο διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνάσιου Νάουσας και στην Παροικιά, 27 με 28 Απριλίου.
Την πρώτη ημέρα (Παρασκευή 27, Απριλίου) το σεμινάριο «άνοιξε» η υπεύθυνη σχολικής δραστηριότητας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρία Γεωργία Σπαρτινού με το θέμα «Προσέγγιση του πολιτιστικού αποθέματος των Κυκλάδων με την οπτική της εκπαίδευσης για την αειφορία».

seminario paros kathigites 2

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Λαυρίου Μαρία Καγιάφα ανέπτυξε το θέμα «Περιβάλλον και πολιτισμός: στοιχειοθετώντας μια σχέση αναπόδραστη με παραδείγματα».

seminario paros kathigites 7

Οι εκπρόσωποι του ΚΠΕ Μολάων Μαρία Μυλωνά και Νίκος Παπαδάκης μίλησαν με θέμα «Δίκτυο Κάστρο: Ο τόπος όπως το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει».

Από το ΚΠΕ Λαυρίου η Ειρήνη Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο «Φρυγανικό οικοσύστημα των Κυκλάδων και η σχέση του με το νερό», ενώ ο Αποστόλης Παπαδημητρίου (αρχαιολόγος, Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) ανέπτυξε το θέμα «Το αρχαιολογικό μουσείο ως φορέας πολιτισμικής διαχείρισης και το κοινό του».

seminario paros kathigites 8

Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες μετέβησαν στην Παροικιά, όπου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με φύλλα εργασίας στο αρχαιολογικό μουσείο και η
Μαρία Γεωργία Σπαρτινού, η Μαρία Καγάφα, ο Ιάκωβος Ζερλέντης (από το ΕΠΑΛ Σύρου) μίλησαν με θέμα: «Παρατηρώ, αναζητώ, βρίσκω τα μυστικά του αρχαιολογικού μουσείου».

seminario paros kathigites 11

Στη συνέχεια η Μαρία Μυλωνά, ο Νίκος Παπαδάκης, ο Απόστολος Παπαδημητρίου ΚΑΙ Η Μαρία Γεωργία Σπαρτινού τους «περπάτησαν» στο «Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό μονοπάτι στην Παροικιά».

Το μεσημέρι του Σαββάτου οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο μετέβησαν και πάλι στη Νάουσα Πάρου, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια εσωτερικού χώρου.

1. Μαρία Γεωργία Σπαρτινού – Φιλιώ Πέππα – Ειρήνη Μιχαηλίδου «Δύο μαντικές δραστηριότητες με θέμα τον πολιτισμό και την αειφορία»
2. Μαρία Μυλωνά–Νίκος Παπαδάκης «διαθεματική προσέγγιση των κάστρο, η αειφορική χρήση τους».

seminario paros kathigites 6

Ακολούθησε συζήτηση και αποτίμηση των παράλληλων εργαστηρίων. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός και αρχαιολόγος Ελευθέριος Μενέγος ανέπτυξε το θέμα «Περιήγηση στη μεσαιωνική Νάουσα».

Το διήμερο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση.

seminario paros kathigites 14

seminario paros kathigites 16

seminario paros kathigites 17

seminario paros kathigites 18

seminario paros kathigites 9

seminario paros kathigites 12

seminario paros kathigites 13

(Visited 79 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*