“Στα μαλακά” οι μαθητές του ΓΕΛ Νάξου για την αναπλήρωση ωρών από την κατάληψη;

admin
23/03/2015 15:52
 
 
 
Από την πρόσφατη συνάντηση του σχολικού συμβουλίου με τον σχολικό σύμβουλο κ. Ρούμελη

Την Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Νάξου μετά από τέσσερις εβδομάδες κατάληψης, και η σχολική κοινότητα προχώρησε σε συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί η εισήγηση προς στον διευθυντή Δ.Ε. Κυκλάδων και κατ’ επέκταση στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, για την απόφαση αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών από την κατάληψη, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία του ΓΕΛ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Γατσωτής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο των μαθητών.

Σε ότι αφορά την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών από την κατάληψη, διαμορφώθηκαν δύο προτάσεις. Οι εκπρόσωποι του Δεκαπενταμελούς ζήτησαν την εφαρμογή της νέας νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που καταργεί παλαιότερη και λέει ότι «Σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωσή τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Περικοπή περιπάτων και εκδρομών. β) Περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ) Αξιοποίηση των σχολικών εορτών (πραγματοποιούνται και οι εορτές και τα μαθήματα)”.

Ο Σύλλογος Γονέων είχε διαφορετική άποψη, που στηρίχθηκε στη φράση της νέας νομοθετικής ρύθμισης, να γίνει η αναπλήρωση με γνώμονα την όσο το δυνατόν αρτιότερη ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης“. Προς αυτή την κατεύθυνση, και επειδή υπήρξαν 19 εργάσιμες ημέρες κατάληψης, προτάθηκε η λειτουργία του σχολείου με πρόσθεση διδακτικών ωρών (επιμήκυνση ωραρίου), λειτουργία τα Σάββατα και το Πάσχα. Διαφορετικά, με περικοπή περιπάτων, αξιοποίηση σχολικών εορτών και “αναμόρφωση ωρολογίου προγράμματος” καλύπτεται μεν η διδακτέα ύλη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνεται το διδακτικό έργο (των 19 εργάσιμων ημερών), που έχει χαθεί. 

Τελικά οι δυο προτάσεις  – για την εισήγηση στο Διευθυντή Δ.Ε. Κυκλάδων – μπήκαν σε ψηφοφορία και πλειοψήφησε συντριπτικά (27 ψήφους), εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο πρόσφατο έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού, έναντι της πρότασης του Συλλόγου Γονέων (3 ψήφους). 

Έτσι, εάν γίνει δεκτή η εισήγηση του Σχολικού Συμβουλίου από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου, που θα λάβει και την τελική απόφαση για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών, οι μαθητές δεν θα πάνε τις τρεις επιπλέον εκδρομές που δικαιούνται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως δεν θα πάνε και την ολοήμερη εκδρομή που προβλέπεται. Επίσης μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους δεν θα γίνει καμία διδακτική επίσκεψη (δικαιούνται μέχρι εννέα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους), ενώ για την Τρίτη, παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές του ΓΕΛ θα κάνουν μάθημα τις τρεις πρώτες ώρες, στη συνέχεια θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων και ξανά επιστροφή στο σχολείο για να παρακολουθήσουν τα υπόλοιπα μαθήματα της ημέρας.

Να σημειωθεί επίσης ότι κανονικά θα ισχύσουν οι αργίες που απομένουν μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς και για τους μαθητές του ΓΕΛ Νάξου.

Το θέμα που ακόμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου του ΓΕΛ τη Δευτέρα, ήταν σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις μαθητών – καθηγητών, τα καθήκοντα των καθηγητών κ.λπ.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*