Υπό κατάληψη το Γενικό Λύκειο Νάξου – Τα αιτήματα των μαθητών

katalipsi gel
admin
24/01/2018 11:18
 
 
 

Υπό κατάληψη τελεί το Γενικό Λύκειο Νάξου από την Τετάρτη το πρωί, με τους μαθητές να προβάλλουν σειρά από αιτήματα.

Οι μαθητές μεταξύ άλλων ζητούν την τακτική αξιολόγηση και έλεγχο των εκπαιδευτικών, διορισμό ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο σχολείο αλλά και ψυχολόγου, ενώ θέτουν και σειρά από θέματα που άπτονται γενικότερης πολιτικής στον τομέα της παιδείας. Οι μαθητές ζητούν επίσης από τους καθηγητές τους να σταματήσουν τον ανταγωνισμό λόγω προσωπικών αιτιών, κάτι που μεταφέρεται στην τάξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με αντιπαιδαγωγικό και κάποιες φορές προκλητικό τρόπο, με συνέπεια να επηρεάζεται η σωστή λειτουργία του σχολείου, ενώ καταγγέλουν και δείγματα ρατσισμού, από μικρό αριθμό καθηγητών. Τέλος, ζητούν τη δημιουργική αξιοποίηση του προαυλίου χώρου του σχολείου και καλύτερη τροφοδότηση ειδών υγιεινής στις τουαλέτες.

“Χρειαζόμαστε μια καλύτερη παιδεία για ένα καλύτερο μέλλον” τονίζουν οι μαθητές και προσθέτουν: “Αυτή η κατάληψη πραγματοποιήθηκε κυρίως ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το κράτος και την χρόνια ανευθυνότητα και όπως αποδεικνύεται καθημερινά ανικανότητα του. Καλούμε όλα τα σχολεία της χώρας να συμμετέχουν στη προσπάθεια “υπενθύμησης” της κυβέρνησης και της πολιτείας πως είμαστε κι εμείς εδώ. Επίσης καλούμε τους πολίτες και τους καθηγητές να μας στηρίξουν και να βοηθήσουν με την ενεργό τους δράση την κτήση ενός αξιοκρατικού δίκαιου και προπάντων αποδοτικού συστήματος”. 

Αναλυτικά τα αιτήματα των μαθητών του ΓΕΛ Νάξου:

• Υποχρεωτική και τακτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από κατάλληλους ανθρώπους με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη διεξαγωγή του μαθήματος. Επίσης απαραίτητος είναι ο έλεγχος των καθηγητών σε περίπτωση αμέλειας των καθηκόντων τους και εκμετάλλευσης της αδικαιολόγητης και ασύδοτης ελευθερίας που τους παρέχει το κράτος. Όλοι οι εργαζόμενοι αξιολογούνται σχεδόν καθημερινά. Είναι λοιπόν παράλογο έως καταστροφικό να μην αξιολογείται το έργο των εκπαιδευτικών και το αποτέλεσμα της δουλειάς του.
• Διορισμός καθηγητή ελεύθερου σχεδίου (εξεταζόμενο μάθημα πανελληνίων)
• Υπάρχει παντελής αδιαφορία του κράτους για την εκπαίδευση με αποτέλεσμα την υποβίβαση της δημόσιας παιδείας και την στροφή των μαθητών σε φροντιστήρια
• Διορισμένος ψυχολόγος από το κράτος σε κάθε σχολείου για την στήριξη και παρακολούθηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών
• Οι καθηγητές να αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή μαθημάτων τα οποία ειδικεύονται με βάση το πτυχίο τους. Δεν γίνεται να υποχρεώνονται καθηγητές να καλύπτουν ελλείψεις εκτός του πεδίου γνώσεων τους διακινδυνεύοντας την τύχη των παιδιών.
• Έντονη ανασφάλεια των μαθητών λόγω διαρκών μετατροπών του συστημάτων γενικών εξετάσεων και ειδικότερα των πανελληνίων. Απαιτείται καλός σχεδιασμός και λεπτομερής μελέτη για την εφαρμογή ενός συστήματος το οποίο δεν θα χρειάζεται να αλλάζει κάθε 2-3 χρόνια ή όταν αλλάζει η κυβέρνηση.
• Τα αιτήματα και τα έγγραφα της διοίκησης του σχολείου δεν παίρνουν απάντηση καταργώντας οποιαδήποτε διέξοδο βελτίωσης της λειτουργίας του λυκείου.

• Στο λύκειο έχει παρατηρηθεί ένας ανταγωνισμός των καθηγητών λόγω προσωπικών αιτιών. Κάτι που μεταφέρεται στην τάξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με αντιπαιδαγωγικό και κάποιες φορές προκλητικό τρόπο με συνέπεια τη δυσανασχέτηση των μαθητών .

• Επαναλαμβανόμενα δείγματα ρατσισμού, από μικρό αριθμό καθηγητών, με ενδεχόμενες διακρίσεις των μαθητών λόγω καταγωγής ή μαθητικών επιδόσεων

• Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία…)

• Δημιουργική αξιοποίηση του προαυλίου με την καλλιέργεια λαχανικών και φύτευση λουλουδιών και δέντρων με σκοπό τη σκιά (μιας και ζούμε στην χώρα του μόνιμου ήλιου) και το υγιές και καλαίσθητο περιβάλλον.

• Καλύτερη τροφοδότηση ειδών υγιεινής στις τουαλέτες.

Μαθητές Γενικού λυκείου Νάξου

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια -με εξαίρεση τα 2 τελευταία- οι μαθητές του ΓΕΛ Νάξου προχωρούσαν κάθε χρόνο σε καταλήψεις του σχολείου τους με σειρά από αιτήματα.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*