Υποβάθμιση σχολείων σε Κύθνο και Άνδρο φέρνει η αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων

louketo sholeio
admin
12/01/2018 9:36
  •  
  •  
  •  

Οι σχολικές μονάδες της Κύθνου και του Κορθίου στην Άνδρο περιλαμβάνονται μεταξύ των 430 εκπαιδευτικών μονάδων που υποβαθμίζονται πανελλαδικά, μετά την ψήφιση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, η οποία – με ανακοίνωσή της – ζητά την απόσυρση αυτής της «απαράδεκτης πρότασης», καθώς αφενός δεν λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν να εργάζονται στις περιοχές αυτές κι αφετέρου, μακροπρόθεσμα, θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, ακόμη και κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων έχει ως εξής:
Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν από την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, λίγες μέρες πριν ψηφίστηκε και η πρόταση του Υπουργείου για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μεταξύ των άλλων 430 εκπαιδευτικών μονάδων που υποβαθμίζονται πανελλαδικά, βρίσκονται και οι σχολικές μονάδες της νήσου Κύθνου και της περιοχής Κορθίου του Δήμου Άνδρου.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κυβέρνηση και Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους συναδέλφους που εργάζονται στις περιοχές αυτές, παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το οικείο ΠΥΣΔΕ και την οικεία ΕΛΜΕ. Το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Άνδρου, παραμένουν επί της ουσίας περιοχές δυσπρόσιτες, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση των συναδέλφων από και προς τις περιοχές αυτές παραμένει εξ ορισμού ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν και πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων. Και βέβαια τελείως άδικα, πολλοί συνάδελφοι που επέλεξαν να υπηρετούν στα συγκεκριμένα αλλά και σε άλλα απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή.
Είναι προφανές και απαράδεκτο επίσης, ότι μέσω της υποβάθμισης των 430 σχολείων πανελλαδικά δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων και θα απαιτείται στο εξής μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις, ίσως και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων.
Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του ΥΠΕΠΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης στις σχολικές μονάδες των περιοχών του νησιού της Κύθνου και του Κορθίου της Άνδρου.
Απαιτούμε
1. Την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου.
2. Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών (αύξηση ωραρίου, ωράριο υπευθύνων εργαστηρίων, περικοπές ωρών, μαθημάτων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, προγραμμάτων, προϋποθέσεις για την διδασκαλία ξένων γλωσσών, αριθμός παιδιών στο τμήμα κοκ.) και την μη εφαρμογή αυτών που ετοιμάζονται (π.χ. «Νέο λύκειο») που οδηγούν σε μείωση της οργανικότητας των σχολείων και ως εκ τούτου στον μηδενισμό των διορισμών, μεταθέσεων και των αποσπάσεων.

(φωτό: αρχείου)

(Visited 16 times, 1 visits today)