Με ελάχιστα κενά χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία των Κυκλάδων

sxoleio mathites
admin
11/09/2017 08:40
 
 
 

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σε όλα τα σχολεία της χώρας και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους. Η νέα σχολική χρονιά στις Κυκλάδες βρίσκει δασκάλους και καθηγητές στις θέσεις τους με ελάχιστα κενά και τα βιβλία έτοιμα να μπουν στις τσάντες των μαθητών.

Για πλήρη κάλυψη των κενών σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία των Κυκλάδων κάνει λόγο η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου. «Τα καταφέραμε» λέει χαρακτηριστικά στο naxostimes.gr. «Η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Έχουμε ελάχιστα κενά» αναφέρει ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος.

Σύμφωνα με την κ. Παραμυθιώτου φέτος έγινε πρόσληψη περίπου 400 αναπληρωτών, οι οποίοι μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να τοποθετηθούν στα σχολεία τους και να βρίσκονται σήμερα στον αγιασμό.
«Έχει γίνει πλήρης κάλυψη των κενών και σε πρωινά και σε ολοήμερα, σε ειδικότητες, σε τμήματα ένταξης και σε ειδικά σχολεία. Είναι κάτι που όσα χρόνια είμαι στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και σε αυτή τη θέση, συμβαίνει πρώτη φορά» τονίζει η κ. Παραμυθιώτου.

«Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη και από την περσινή που ήδη ήταν αρκετά καλή. Γίνεται πλέον αυτό που έπρεπε να συμβαίνει όλα τα χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή να στελεχώνονται τα σχολεία έγκαιρα, να μην υπάρχουν κενά και να μην ταλαιπωρούνται ούτε τα παιδιά, ούτε οι γονείς» υπογραμμίζει.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι φέτος άνοιξαν σχολεία με πολύ λίγα παιδιά, όπως στα ορεινά της Νάξου. «Έγινε αγιασμός στην Κόρωνο, στην Κωμιακή, στον Δανακό, στη Μονή, στον Απόλλωνα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί» προσθέτει.

Μάλιστα, όπως τονίζει η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, «με το νέο τύπο ολιγοθέσιου, τα τριθέσια σχολεία θα έχουν ολοήμερα, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ειδικότητες με διάθεση, δηλαδή να βάλουμε πληροφορική, μουσική, φυσική αγωγή και στα μικρά σχολεία».

Φέτος επίσης δεν υπήρξε καμία συγχώνευση ή υποβιβασμός σχολείου στις Κυκλάδες. Αντιθέτως ιδρύθηκε ένα τετραθέσιο νηπιαγωγείο στο Εμπορείο Θήρας όπου θα τοποθετηθεί και διευθύντρια, κάτι που όπως τονίζει η κ. Παραμυθιώτου «συμβαίνει μόνο στα αστικά κέντρα».

«Με καλύτερη οργάνωση και μεθοδικότητα από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και πολλή δική μας δουλειά καταφέραμε να προλάβουμε τους χρόνους και να φτάσουν οι εκπαιδευτικοί έγκαιρα και στο πιο απομακρυσμένο νησί. Επίσης τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία κανονικά» υπογραμμίζει.
Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Παραμυθιώτου δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και προσθέτει ότι αυτό που χρειάζονται τα σχολεία είναι μόνιμους διορισμούς. «Αυτός ο αγώνας που δίνεται κάθε χρόνο με τους αναπληρωτές οι οποίοι είναι με μια βαλίτσα στο χέρι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εκπαίδευση. Στελεχώνουμε τα σχολεία, αλλά πρέπει να παρέχουμε και ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο. Αυτό, όμως, δεν γίνεται με έναν αναπληρωτή ταλαιπωρημένο».

Η κ. Παραμυθιώτου, επίσης, κάνει έκκληση σε δημάρχους, επαγγελματίες και τοπικούς φορείς να λυθεί το πρόβλημα εύρεσης στέγης αναπληρωτών κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ τονίζει ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος διαβίωσης σε ορισμένα νησιά για έναν αναπληρωτή.

Η κατάσταση σε γυμνάσια και λύκεια

Ιδιαίτερα ικανοποιητική χαρακτηρίζει την εικόνα που παρουσιάζουν τα γυμνάσια και τα λύκεια στις Κυκλάδες ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος, τονίζοντας ότι στις βασικές ειδικότητες η πληρότητα αγγίζει το 97{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}-98{ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}.

Όπως αναφέρει στο naxostimes.gr: «Τα σχολεία των Κυκλάδων έχουν 1200 καθηγητές τώρα και περιμένουμε τις επόμενες ημέρες μικρό αριθμό εκπαιδευτικών σε ορισμένα σχολεία εφόσον οι διευθυντές μάς υποδείξουν ότι υπάρχουν κενά. Επιπλέον το υπουργείο έστειλε 150 αναπληρωτές σε γενική και ειδική αγωγή, αριθμός αρκετά μεγάλος».

Επίσης, φέτος οι Κυκλάδες έγιναν πόλος έλξης για αρκετούς καθηγητές. Συνολικά 38 εκπαιδευτικοί ήρθαν με απόσπαση για να υπηρετήσουν στα σχολεία των νησιών από όλη την Ελλάδα. «Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη» τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Τα κενά που υπάρχουν, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων είναι πολύ μικρά. «Στη Νάξο δεν υπάρχουν σημαντικά κενά. Τα σχολεία θα λειτουργήσουν με φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, έχουμε πληρότητα σε αυτούς. Μόλις μας επιδείξουν και αριθμό ωρών για καθηγητές θα ζητήσουμε από το υπουργείο να μας στείλουν προσωπικό» αναφέρει.

Αυτό που τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Μιχαλόπουλος είναι ότι θα πρέπει να λυθεί το θέμα με την εύρεση σπιτιών καθώς σε ορισμένα νησιά οι τιμές είναι απλησίαστες, ενώ σε κάποια δεν υπάρχουν καν σπίτια.

«Οι νησιωτικές περιοχές είναι ιδιαιτέρως δύσκολες, καθώς είναι απομονωμένες το χειμώνα και οι καθηγητές προσφέρουν με δύναμη ψυχής το έργο τους. Γι’ αυτό θα πρέπει όσο μπορούμε να τους βοηθήσουμε» καταλήγει.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*