Εγκαινιάστηκε το νέο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου

egkainia oloimero sxoleio 1
admin
31/10/2016 08:47
 
 
 

Ένα σχολείο «κόσμημα» απέκτησε η Σίφνος, τα εγκαίνια του οποίου τελέστηκαν χθες από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη.
Το παρών έδωσαν, επίσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο έπαρχος Σίφνου Νίκος Βενάκης, εκπρόσωποι των φορέων του νησιού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθους κόσμου.

egkainia oloimero sxoleio 5

egkainia oloimero sxoleio 2

Η «ταυτότητα» του νέου σχολείου
Ο νέος, υπερσύγχρονος χώρος εκπαίδευσης κατασκευάστηκε από πόρους του Επιχειρησιακού Περιφερειακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, µε δημόσια δαπάνη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, σε έκταση που παραχωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου στην περιοχή των Φυρογείων. Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο.
Έχει συνολικό εμβαδόν 2.370 τ.µ. και είναι δυναμικότητας 300 μαθητών. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (που θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για οποιαδήποτε εκδήλωση γίνεται στο νησί), βιβλιοθήκη, εστιατόριο (ώστε να λειτουργεί και ως ολοήμερο) και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Ανταποκρίνεται στις πιο σύγχρονες ανάγκες εκπαίδευσης, καθώς ενσωματώνει σε ένα κτιριακό συγκρότημα όλες τις σχολικές δραστηριότητες, δίνει τη δυνατότητα να προσφερθούν αναβαθμισμένες συνθήκες εκπαίδευσης στους μικρούς μαθητές και ενισχύει το αίσθημα συνοχής της μαθητικής κοινότητας.
Αρχικά, το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τον Αύγουστο του 2013. Η κατασκευή του σχολείου είχε ξεκινήσει το 2014 και επειδή δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωσή του εντός της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, η περιφερειακή αρχή δεσμεύτηκε για την συνέχιση και ολοκλήρωσή του στην νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

egkainia oloimero sxoleio 3

Γ. Χατζημάρκος: «Παραδίδουμε ένα σχολείο, αντάξιο της μεγάλης παράδοσης της Σίφνου»
Στην ομιλία του, στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Χατζημάρκος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε στην πανέμορφη Σίφνο για να παραδώσουμε στην κοινωνία της έναν ολοκαίνουριο και σύγχρονο χώρο εκπαίδευσης, αντάξιο της μεγάλης και μακράς παράδοσης του νησιού στην εκπαίδευση και τα γράμματα. Ένα σχολικό συγκρότημα που σας διαβεβαιώ ότι δεν θα συναντήσετε σε άλλο νησί της Περιφέρειάς μας. Η ικανοποίησή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς τον Μάιο του 2014 ήμουν παρών στη θεμελίωση αυτού του έργου και σήμερα το βλέπουμε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μικρούς μαθητές και αυριανούς πολίτες της πατρίδας μας.
Το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο, ιδρύθηκε εδώ από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1835. Ανάμεσα στους μαθητές του ήταν και ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος. Ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα λειτουργούσε στο νησί η “Σχολή του Παναγίου Τάφου”, γνωστή και ως “Παιδευτήριο του Αρχιπελάγους”, που είχε χιλιάδες αποφοίτους στη διάρκεια της διαδρομής της. Στους μαθητές και αργότερα στους δασκάλους του διδασκαλείου περιλαμβάνεται ο Σιφνιός Νικόλαος Χρυσόγελος, γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης Καποδίστρια και για λίγους μήνες Υπουργός Εκκλησιαστικών στην κυβέρνηση Κριεζή.
Κι όμως με τέτοια παράδοση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η Σίφνος μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε ένα άρτιο δημοτικό σχολείο, καθώς οι μαθητές μοιράζονταν σε τρία κτίρια (στον Αρτεμώνα, την Απολλωνία και στο κτίριο Δραγάτση). Έτσι όχι μόνο ήταν αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά με όχημα, αλλά επιπλέον άλλαζαν διαρκώς μαθησιακό περιβάλλον.
Κε Δήμαρχε, κε Διευθυντά, σας παραδίδουμε αυτό το σχολικό συγκρότημα βέβαιοι ότι θα το αξιοποιήσετε πλήρως για τα παιδιά, αλλά και για όλη την κοινωνία του νησιού.
Να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζουμε κάποια ζητήματα που πρέπει να βελτιώσουμε ακόμη, όπως τη δημιουργία μεγαλύτερου χώρου στάθμευσης και προσωρινής στάσης οχημάτων, αλλά και τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων της περιοχής, για τα οποία αφού εκπονηθούν οι απαιτούμενες μελέτες θα διαθέσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους».

egkainia oloimero sxoleio 4

(Visited 23 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*