Οι επιπτώσεις της αναβολής των Αγώνων του Τόκιο

Άκης Αξαόπουλος
30/03/2020 14:40
 
 
 

Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι για το προσεχές καλοκαίρι, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Βέβαια, οι προβολείς που στράφηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας δεν είχαν να κάνουν με το αθλητικό κομμάτι, αλλά «φώτισαν» τις πτυχές της επόμενης ημέρας.

Η πρώτη αντίδραση αφορούσε τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου μία απόφαση που φαινόταν αναπόφευκτη. Η έκθεση της Fitch θεωρεί ότι περισσότερο από την οικονομία, μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το γόητρο της χώρας. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, όμως, οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Ιαπωνία και το Τόκιο δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, πληθαίνουν.

Για πολλές δεκαετίες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκαλούσαν προβλήματα στις πόλεις που τους φιλοξενούσαν, αφού το κόστος ήταν συνήθως πολλαπλάσιο των εσόδων. Τα πράγματα όμως δείχνουν να έχουν αλλάξει την τελευταία τριακονταετία, καθώς η τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση και η εξειδίκευση στα οικονομικά μοντέλα έχουν φέρει ανάπτυξη σε πολλές χώρες. Το Κάλγκαρι το 1988 έκανε την αρχή με επιτυχίες σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού η κυβέρνηση του Καναδά ήταν πολύ πιο προσεκτική από το προηγούμενο -αποτυχημένο- εγχείρημα των Αγώνων του Μόντρεαλ. Πρόσεξε πολύ τα οικονομικά, βγήκε από τη διοργάνωση με κέρδος και βελτίωσε τις υποδομές της πόλης.

Οι Χειμερινοί Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ το 2002, του Τορίνο της Ιταλίας το 2006 και του Σότσι της Ρωσίας το 2014 αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα ανάπτυξης μίας πόλης. Το Σολτ Λέικ αναδείχθηκε ως ο απόλυτος χειμερινός προορισμός μετά τους Αγώνες (έκλεισαν με κερδοφορία 100 εκατ. δολαρίων), αφού για έξι χρόνια τα χειμερινά θέρετρα είχαν ετήσια αύξηση επισκεπτών μεγαλύτερη του 30%. Από την άλλη, η υπέροχη ιταλική πόλη μπήκε ξανά στον τουριστικό χάρτη έπειτα από δεκαετίες κάμψης και αφάνειας.

Το Σότσι ήταν μία από εκείνες τις πόλεις που ελάχιστοι ήξεραν πριν τους Αγώνες, αλλά έκτισε τη φήμη της με βάση την αθλητική παρακαταθήκη που άφησε. Πλέον είναι γνωστή ως «αθλητικός προορισμός», αφού έκτοτε διοργανώνει συνεχώς διάφορα αθλητικά γεγονότα. Ως τώρα φιλοξενεί ετησίως το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 και πολύ συχνά τους πανευρωπαϊκούς και τους εγχώριους αγώνες κέρλινγκ. Επίσης, είναι οικοδέσποινα του τουρνουά παιχνιδιών με τράπουλα ΕΡΤ, που φέτος μεταφέρθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και έχει διοργανώσει το All Star Game του KHL, της ρώσικης λίγκας χόκεϊ επί πάγου και το παγκόσμιο πρωτάθλημα αλπικού σκι Νέων.

Φυσικά όταν μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, το μυαλό πάει στους καλοκαιρινούς. Η Σεούλ της Νότιας Κορέας το 1988 ήταν πιθανώς το πρώτο «success story» των σύγχρονων Αγώνων. Τα έξοδα για τη διοργάνωση ήταν 4 εκατ. δολάρια, αλλά τα έσοδα ήταν πολλαπλάσια και το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα έκανε στροφή προς την πρόοδο.

Η Βαρκελώνη το 1992 ήταν ήδη δημοφιλής τουριστικός προορισμός, αλλά το facelift που έγινε εξαιτίας των Αγώνων εκείνου του καλοκαιριού ήταν μοναδικό. Ακόμη και τώρα, η πρωτεύουσα της Καταλονίας αποτελεί υπόδειγμα μοντέρνου σχεδιασμού και τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό της είναι μοναδικά.

Στην Ατλάντα το 1996 η διοργάνωση ήταν κακή, αλλά η πόλη των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για την εμπορική εκμετάλλευση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος, παρότι πολλοί τους κατέκριναν επειδή οι ιδέες και η φιλοσοφία πίσω από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε πια χαθεί. Το Πεκίνο το 2008 κέρδισε όσο ποτέ άλλοτε σε υποδομές, με νέους αυτοκινητόδρομους, καινούργιο μετρό και νέα αεροδρόμια να προστίθενται στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και τα πάρκα που δημιουργήθηκαν στην πρωτεύουσα της Κίνας.

Ακολούθησαν το πετυχημένο παράδειγμα του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012, για να φτάσουμε στο σήμερα. Το Τόκιο δεν θα μπορέσει να γράψει το όνομά του στην Ιστορία αυτό το καλοκαίρι, αλλά δεν σημαίνει ότι θα βγει χαμένο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι λίγα πράγματα θα συμβούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα εξαιτίας ενός γεγονότος για το οποίο δεν ευθύνεται η ίδια.

Ο Στέφαν Άνγκρικ του Πανεπιστημίου Οικονομικών της Οξφόρδης εξήγησε: «Οι αγώνες φέρνουν οικονομική και κατασκευαστική άνθηση πριν από τη διοργάνωση και ανεβάζουν τον τουρισμό και τους δείκτες κατανάλωσης στη διάρκεια των Αγώνων. Οι κατασκευές έχουν τελειώσει, οπότε αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τον προϋπολογισμό της Ιαπωνίας και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Στις υπάρχουσες συνθήκες ο τουρισμός θα ήταν πρόβλημα, ενώ σε έναν χρόνο από τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Ο κόσμος θα διψάει για γεγονότα και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ιαπωνίας θα είναι ελεγχόμενες έως αμελητέες».

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*