Ανοικτή επιστολή του Π.Α.Σ. Νάξου – Προτάσεις για τις αθλητικές υποδομές

admin
22/06/2015 08:39
 
 
 

Την άποψη ότι «η Νάξος παίζει ποδόσφαιρο με συνέπεια και στα σωματεία της Νάξου γίνεται σοβαρότατη δουλειά» εξέφρασε το Δ.Σ. του Π.Α.Σ Νάξου σε ανοιχτή επιστολή του.

Το Δ.Σ. παρέθεσε κάποιες σκέψεις του και προτάσεις του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, που εστιάζουν κυρίως στην αξιοποίηση των ποδοσφαιρικών αθλητικών χώρων που υπάρχουν στο νησί, ζητώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τον δήμο, ο οποίος στέκεται αρωγός στα αθλητικά σωματεία και τα αιτήματα τους, όπως αναφέρει.

Επίσης, ο Π.Α.Σ. Νάξου τονίζει ότι παρά τις οικονομικές, κυρίως, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σωματεία του νησιού, συνεχίζουν να προσφέρουν στη νεολαία της Νάξου και όχι μόνο.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με αφορμή τη λήξη της φετινής αγωνιστικής περιόδου, θα θέλαμε να παραθέσουμε κάποιες σκέψεις και προτάσεις για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου ποδοσφαίρου ανδρών Κυκλάδων από τον Πανναξιακό. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Κυκλάδων παίδων τα τελευταία δύο χρόνια από τον ΠΑΣ Νάξου, η συμμέτοχη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του πρωταθλήματος Νέων Κυκλάδων από την ομάδα του ΠΑΣ Νάξου. Η καθ’ όλους εξαιρετική παρουσία του ΑΜΣ Φιλωτίου στο πρωτάθλημα ανδρών, η οποία απέσπασε το κύπελλο ήθους από την ΕΠΣ Κυκλάδων το οποίο πέρυσι είχε απονεμηθεί πάλι σε Ναξιώτικη ομάδα τον ΠΑΣ Νάξου, δείχνει ότι η Νάξος παίζει ποδόσφαιρο με συνέπεια και στα σωματεία της Νάξου γίνεται σοβαρότατη δουλειά.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι όλες αυτές οι διακρίσεις ήλθαν, παρόλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες μας, τόσο στον οικονομικό τομέα, λόγω των δυσανάλογα μεγάλων εξόδων για μετακινήσεις και διαμονές εκτός έδρας (οι οποίες είναι και τετραπλάσιες από τις αντίστοιχες ίδιας κατηγορίας ομάδων σε άλλους νομούς), όσο και λόγω έλλειψης αθλητικών χώρων.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή των σωματείων, έχει σταθεί ο δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, είτε απευθείας με τις οικονομικές επιχορηγήσεις οι οποίες κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων των ομάδων, είτε μέσω του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Α κυρίως με την παραχώρηση των αθλητικών χώρων αλλά και την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και γεγονότων όπως η τελική φάση «FINAL 4» του πρωταθλήματος παίδων.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Α) Πράγματι η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τις οικονομικές δυνατότητες όλων, άρα και του δήμου μας, ζητάμε η επιχορήγηση που δίνεται στα σωματεία να παραμείνει αν όχι να αυξηθεί, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι προκειμένου οι ομάδες μας να καλύψουν μέρος από την επιβάρυνση που προκαλεί η νησιωτικότητα και να έχουν κατά το δυνατόν ίσες ευκαιρίες με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τονίζουμε ότι αυτά τα έξοδα αφορούν ουσιαστικά το δικαίωμα συμμετοχής των ομάδων μας στα πρωταθλήματα, έξοδα που οι ερασιτεχνικές ομάδες νομών της στερεάς Ελλάδας ούτε κατά διάνοια έχουν.  

Β) Γηπεδικό πρόβλημα. Δυστυχώς στη Νάξο οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις- υποδομές για το ποδόσφαιρο είναι ελάχιστες γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις προπονήσεις και στους αγώνες των ομάδων μας, αλλά και όλης της κοινωνίας που έχει δικαίωμα στην άθληση, ανεξάρτητα αν συμμετέχει σε κάποιο Σωματείο. Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων μέσω του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Α παραχώρησε στις ομάδες ώρες για τις προπονήσεις και τους αγώνες στα γήπεδα που διαθέτει το Δ.Α.Κ. και το γήπεδο του Αγίου Αρσενίου, ενώ παράλληλα μερίμνησε ώστε να καταστούν λειτουργικά για τον σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, με τον συντονισμό του αντιδημάρχου κου Λιανού, τον οποίο είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τις προθέσεις της ΕΠΣ Κυκλάδων να μην συμπεριλάβει το γήπεδο του Αγίου Αρσενίου στους αγωνιστικούς χώρους, τακτοποιήθηκε το χρόνιο πρόβλημα της ρευματοδότησης και του ευπρεπισμού των αποδυτηρίων του γηπέδου του Αγίου Αρσενίου και έτσι η ΕΠΣ Κυκλάδων το δέχτηκε. Επίσης να θυμηθούμε πόσα προβλήματα προέκυψαν όταν λόγω κακοκαιρίας κατέρρευσε η περίφραξη και αναγκαστικά το γήπεδο κατέστη μη λειτουργικό για δύο μήνες και υπήρξε και ο κίνδυνος να χαθεί όλη η αγωνιστική περίοδος. Ακόμη δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις ενέργειες του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Α για τον ευπρεπισμό των αποδυτηρίων του Δ.Α.Κ., την οργάνωση του γυμναστηρίου του Δ.Α.Κ και την απόδοση τους στον κόσμο της Νάξου με πιο ωφελημένες τις ομάδες μας.

Όμως ο μεγάλος αριθμός των ομάδων πέντε στο ανδρικό πρωτάθλημα, τέσσερις στα παιδικά – εφηβικά και τα δύο μόνο γήπεδα ανάγκασε τις ομάδες να μοιραστούν πολύ μικρό αριθμό ωρών προπονήσεων. Ο περιορισμός των ωρών προπονήσεων οφείλεται ότι αφενός το Δ.Α.Κ διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα και άρα εξαιρετικά μικρό αριθμό ωρών χρήσης, ενώ το γήπεδο του Αγίου Αρσενίου δεν διαθέτει επαρκή φωτισμό με αποτέλεσμα του χειμερινούς μήνες να είναι λειτουργικό μέχρι νωρίς μόνο το απόγευμα. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι λόγω βροχοπτώσεων που ειδικά φέτος ήταν αυξημένες δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί ο χλοοτάπητας (τις προβλεπόμενες διαθέσιμες ελάχιστες ώρες) προκειμένου να μην καταστραφεί οι ομάδες όλων των κατηγοριών κατέληξαν να κάνουν μία ώρα το πολύ προπόνηση την εβδομάδα!

Με πολύ χαρά μάθαμε ότι η μελέτη στο γήπεδο στις Ρίκες είναι σε πολύ προχωρημένο σημείο, γεγονός που θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα αθλήματα στο τόσο σημαντικό ορεινό τμήμα του Δήμου μας που μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή ταλέντων, αλλά και διέξοδο μέσω της δυνατότητας άθλησης, πιστεύουμε όμως ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται η ολοκλήρωση της κατασκευής θα καθυστερήσει αρκετά.

Ως τότε και αναλύοντας την υπάρχουσα κατάσταση και τις ανάγκες προτείνουμε για τη νέα αγωνιστική περίοδο τα εξής:

1) Γήπεδο Δ.Α.Κ.

Επειδή το θέμα της χρήσης του χλοοτάπητα του Δ.Α.Κ. δεν μπορεί να ξεπεραστεί προτείνουμε οι ώρες χρήσης για προπόνηση και αγώνες να παραμείνουν οι ίδιες.

2) Γήπεδο Αγίου Αρσενίου.

Γνωρίζουμε ότι για το γήπεδο του Αγίου Αρσενίου υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη αλλά και το αντίστοιχο ποσό στο Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Α για την κατασκευή του φωτισμού με προβολείς. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και άμεσα το έργο να δημοπρατηθεί, γεγονός που με την ολοκλήρωση θα αξιοποιήσει πλήρως το γήπεδο του Αγίου Αρσενίου δίνοντας πολλές επιπλέον ώρες προπόνησης που τόσο λείπουν από τις ομάδες μας. Επίσης προτείνουμε και τον συντονισμό της Δημοτικής συγκοινωνίας μέχρι το γήπεδο προκειμένου οι αθλούμενοι να διευκολυνθούν στην μετάβασή τους (η οποία αποτελεί ένα επιπλέον κόστος) από και προς το γήπεδο.

3) Άλλος χώρος.

Μέχρι πέρυσι ο δήμος ενοικίαζε το γήπεδο στην Κατσάγρα το οποίο δεν είχε καμία συντήρηση και καμία άλλη υποδομή όπως αποδυτήρια ή φωτισμό, με αποτέλεσμα να μην είναι λειτουργικό και το ποσό που διέθετε μέχρι τότε ο δήμος να πηγαίνει ουσιαστικά χαμένο. Προτείνουμε το ποσό που εξασφαλίστηκε να διατεθεί στην ενοικίαση ωρών στο υπάρχον ιδιωτικό γήπεδο 8Χ8 για τις προπονήσεις κυρίως των ακαδημιών – υποδομών των ομάδων μας καθότι είναι γνωστό ότι για τις ανδρικές ομάδες είναι δεδομένο ότι απαιτείται γήπεδο 11Χ11 για την προπόνηση.

Θεωρούμε ότι η νεολαία της Νάξου δικαιούται κάθε δυνατή διευκόλυνση και παροχή στον αθλητισμό, τα ποδοσφαιρικά σωματεία της Νάξου και οι διοικήσεις τους, κάθε χρόνο αποδεικνύουν ότι θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στους νέους και στον αθλητισμό και ότι ο δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων με τις λίγες αυτές παρεμβάσεις μπορεί να καταστεί ο μεγάλος αρωγός στο σκοπό αυτό.

 

Το Δ.Σ. του Π.Α.Σ Νάξου

(Visited 19 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*