Αστυνομικοί – ποδηλάτες στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και στη Θεσσαλονίκη

admin
05/10/2015 8:18
  •  
  •  
  •  

Πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών αστυνόμευσης με χρήση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων έθεσε σε εφαρμογή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πρόσφατα στην Αθήνα, στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου (ημέρα των εγκαινίων της 80ης Διεθνούς Έκθεσης). Η αστυνόμευση με χρήση ποδηλάτων αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.

Για την επιλογή των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος ελήφθησαν υπόψη ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, στο πεδίο του τουριστικού ενδιαφέροντος και της επισκεψιμότητας των περιοχών, καθώς και επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως οι υποδομές και η τοπική χωροταξική μορφολογία (ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι, ευνοϊκές συνθήκες για την κίνηση ποδηλάτων κ.λπ.).

Οι αστυνομικοί – ποδηλάτες υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους διαθέτουν στολή ποδηλάτη και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.).

Η υλοποίηση του προγράμματος έχει ως απώτερο στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, μέσα από την άμεση και αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση και προστασία των επισκεπτών – τουριστών, καθώς επίσης και την ενδυνάμωση και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων των περιοχών αυτών, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Ως προς την αποστολή των ποδηλατών – αστυνομικών, στις βασικές τους προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

*η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

*η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και

*η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης.

(φωτό: υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.