Πάσχα με αστυνομικούς σε εκκλησίες, πολυκατοικίες και εξοχικά – Όλο το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Newsroom
09/04/2020 2:31
  •  
  •  
  •  

 

Παρουσία αστυνομικών σε αρκετές εκκλησίες της χώρας για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις πιστών γύρω από αυτές, έλεγχοι σε πυλωτές πολυκατοικιών, σε υπαίθριους χώρους αλλά και σε εξοχικές κατοικίες -κυρίως μετά από καταγγελίες- όπου μπορεί να υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις πολιτών θα περιλαμβάνουν τα μέτρα της ΕΛΑΣ στην Ανάσταση και το Πάσχα με τον φόβο εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με κύριο φόβο των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων ότι η μείωση του κρουσμάτων (στα 10-40 σε καθημερινή βάση) της φονικής επιδημίας στη χώρα μας εκείνη την περίοδο, οι καλές καιρικές συνθήκες κι η εορταστική ατμόσφαιρα θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να παραβιάσουν την καραντίνα και να συμμετάσχουν σε μαζικά πασχαλινά γλέντια. Κάτι που θεωρείται ότι ίσως οδηγήσει σε ανάκαμψη της επιδημίας στη χώρα μας και σε χιλιάδες νέα κρούσματα.

Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 20.000 νοσούντες που μπορεί λόγω των συνεχών μετακινήσεων και συναντήσεων των πολιτών να προκαλέσουν νέο κύκλο επιδημίας με χιλιάδες κρούσματα και θανάτους στο τέλος Απριλίου και σε μια περίοδο όπου έπρεπε να υπάρχει φυσιολογικά εκμηδένιση τους και σχετική επάνοδος στην κανονικότητα.

Οι φόβοι της ΕΛΑΣ

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας φοβούνται ότι κοντά σε ορισμένους από τους 12.000-13.000 ναούς της χώρας-ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές- όπου θα πραγματοποιηθούν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πιστών με λαμπάδες ή ακόμη και κάποιοι που θα επιζητήσουν να υπάρχει μια μικρή περιφορά Επιταφίου κ.λπ.

Μάλιστα υπάρχουν φόβοι ότι αυτό ίσως υπάρξει σε κάποιες από τις 20 περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει ακόμη κρούσμα κορωνοϊού και ορισμένοι θα έχουν αποκτήσει «αίσθηση ασφάλειας».

Επιπλέον, φαίνεται να έχει υπάρξει ενημέρωση ότι σε 4-5 εκκλησίες της χώρας έχουν αναρτηθεί ανακοινώσεις για τον χρόνο που μπορεί να δώσουν «παρών» οι πολίτες. Αυτό φαίνεται να οδηγεί στην απόφαση να υπάρχει και παρουσία αστυνομικών κοντά στις μεγάλες, τουλάχιστον, εκκλησίες για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις πολιτών. Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μελετήσει και τη δημιουργία site όπου θα καταχωρούνται οι διαδικτυακές μεταδόσεις σε περισσότερους από 80 μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, κι ήδη υπάρχει προεργασία για την απόκτηση ορισμένων καμερών.

Έλεγχοι και σε πυλωτές

Παράλληλα, για το Πάσχα οργανώνονται περιπολίες αστυνομικών στα αστικά κέντρα και σε κωμοπόλεις, για να αποφευχθούν γλέντια γύρω από τον οβελία. Ειδικό ενδιαφέρον υπάρχει για τους ελέγχους σε πυλωτές πολυκατοικιών όπου μπορεί να υπάρχουν μικρές πασχαλινές συνάξεις των κατοίκων τους. Οι χώροι αυτοί θεωρούνται ιδιωτικοί κι οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε συστάσεις για τη «διάλυση» των συγκεντρώσεων. Εάν δεν υπάρξει υπακοή των πολιτών μπορεί να υπάρξει κλήση εισαγγελέα, επιβολή προστίμων σε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ μπορεί να κινηθούν και αυτόφωρες διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει για τυχόν μεγάλες συγκεντρώσεις σε εξοχικές κατοικίες εντός Αττικής ή σε άλλες περιαστικές περιοχές, αφού θεωρείται ότι η μετακίνηση προς αυτές θα είναι ευχερής, μπορεί να καλυφθεί με κάποιο SMS κι η Αστυνομία θα έχει επικεντρωθεί στους ελέγχους στα διόδια των εξόδων των πόλεων.

Μπλόκα σε διόδια και παράδρομους

Σημειώνεται ότι από το απόγευμα της Τετάρτης στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ έχει εγκαταστήσει σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν».

Οι έλεγχοι των αστυνομικών σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας. Επιπλέον σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες εκπροσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραδώσουν κατ’ οίκον το ‘Αγιο Φως στους κατοίκους των δημων τους το το βράδυ της Ανάστασης. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε αυτήν την κίνηση. Η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα», είπε και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

(Visited 266 times, 1 visits today)