Εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών σε Ελλάδα και Εκουαδόρ – Διακινούσαν κοκαΐνη με ιστιοφόρο

  •  
  •  
  •  

skafos kokaini

Την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων, που χρηματοδοτούσαν την αποστολή κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Ακόμη οκτώ συλλήψεις έχουν γίνει στο Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, έχουν συλληφθεί ένας 63χρονος, ο οποίος βρισκόταν υπό παρακολούθηση λόγω παλαιότερων εμπλοκών που είχε με το Λιμενικό, ένα 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας, γιος αποθανούσας αστρολόγου και ο οποίος ελέγχεται για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (δεν κατέβαλε εισφορές στο ΙΚΑ), και ένας 41 ετών αλβανικής καταγωγής Έλληνας πολίτης, που είχε στο παρελθόν συλληφθεί στην Ιταλία για υπόθεση με 200 κιλά ακατέργαστη κάνναβη.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, 223 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Οι τρεις, πιθανότατα με χρήματα της αλβανικής μαφίας, είχαν ναυλώσει το ιστιοφόρο σκάφος «Sunset» στο Εκουαδόρ, το οποίο η μαφία του Εκουαδόρ είχε διαμορφώσει κατάλληλα για τη μεταφορά ναρκωτικών.

Οι ελληνικές λιμενικές αρχές είχαν πληροφορίες, τις οποίες αξιοποίησαν σε συνεργασία με τη υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής και σε συνεργασία με το παράρτημα της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), που στεγάζεται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, προχώρησαν σε έρευνα και στη συνέχεια ειδοποίησαν τόσο τις αρχές του Εκουαδόρ όσο και τις αυστραλιανές αρχές, οι οποίες διεξάγουν έρευνες.

Εκτός από τις συλλήψεις στην Ελλάδα, έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις και στο Εκουαδόρ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο αδελφός του 41χρονου συλληφθέντος στην Ελλάδα πολίτη, αλβανικής καταγωγής.

Στο Εκουαδόρ οι αρχές εντόπισαν μέσα στο σκάφος «Sunset», το οποίο σταμάτησαν λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία, 382 κιλά κοκαΐνη!

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από την έρευνα:

– Σε πρώτη φάση, αποκαλύφθηκε η δράση διεθνικού κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών δια θαλάσσης με ιστιοπλοϊκά σκάφη, με έδρα το Εκουαδόρ. Τα εδρεύοντα εκεί μέλη είχαν συνεργούς και στην χώρα μας, που αναλάμβαναν τη διαδικασία του εφοδιασμού των σκαφών με βοηθητικούς χώρους και εξαρτήματα αναγκαία για τον πλου, καθώς και με την ανεύρεση πληρωμάτων
– Προ διμήνου περίπου, εξακριβώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη του κυκλώματος στο Εκουαδόρ, καθώς και ιστιοπλοϊκό σκάφος, το οποίο ανήκε στην εγκληματική οργάνωση, και αποτελούσε το μέσο μεταφοράς της κοκαΐνης και
-Ταυτοποιήθηκαν και στην Ελλάδα οι συνεργοί των μελών της οργάνωσης στην αλλοδαπή, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι είχαν επιφορτισθεί με τον εξοπλισμό των σκαφών, τον εφοδιασμό τους με εργαλεία και βοηθητικούς χώρους, καθώς και την αναζήτηση πληρωμάτων, τον καθορισμό του προορισμού και τον συντονισμό εν γένει της επικείμενης μεταφοράς.

«Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση που επέφερε ισχυρό πλήγμα σε κυκλώματα ναρκωτικών με διεθνικό χαρακτήρα. Έχει μεγάλη σημασία αυτή η επιτυχία γιατί δείχνει ότι η συνεργασία διαφόρων χωρών μπορεί να επιφέρει σπουδαία αποτελέσματα στον διαρκή αγώνα για την εξάρθρωση διεθνικών κυκλωμάτων ναρκωτικών που είναι η μάστιγα της σύγχρονης εποχής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Παναγιωτόπουλος επικεφαλής της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σχετικά με την εξάρθρωση κυκλώματος ναρκωτικών σε Ελλάδα και Εκουαδόρ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η αξία του κάθε κιλού κοκαΐνης, από τα 382 που κατασχέθηκαν εντός ιστιοφόρου στο Εκουαδόρ, φτάνει στην Αυστραλία μέχρι και τα 80 χιλιάδες δολάρια το κιλό η αγορά».

(Visited 7 times, 1 visits today)