Η χώρα στο βάλτο της ύφεσης

admin
23/04/2016 18:13
 
 
 
Λίγες μέρες  πριν το Πάσχα και η  πρόβλεψη της κυβέρνησης  για κλείσιμο της αξιολόγησης εξακολουθεί να είναι μετέωρη. Το αδιέξοδο σκιαγραφείται  έντονο υπό το βάρος του προσφυγικού και της καθυστέρησης της αξιολόγησης.
Στο προσφυγικό τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, τα ανατολικά παραμένουν ορθάνοικτα και οι προσφυγικές ροές εξαρτώνται αποκλειστικά από τις βουλές της Τουρκίας. Το κράτος αδρανεί, ο συντονισμός του είναι ανύπαρκτος και η διαχείριση του προσφυγικού έχει εκχωρηθεί στις ΜΚΟ αρκετές από τις οποίες είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ποιότητας.
Ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης τα αποτελέσματα του  Eurogroup έδειξαν ότι η περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης οδήγησε σε άτακτη υποχώρηση της. Η έλλειψη στρατηγικής και η πολύμηνη καθυστέρηση εκτόξευσε το λογαριασμό και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και το προληπτικό πακέτο με πρόσθετα μέτρα 3,6 δις. Σε αυτές τις συνθήκες η έλλειψη ρευστότητας γονατίζει καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι είτε χάνουν τη δουλειά τους είτε μένουν απλήρωτοι και οι οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται ραγδαία.
Ήδη η κυβέρνηση  έχει καταθέσει στη βουλή νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με πλήθος υφεσιακών μέτρων, χωρίς όμως αυτά να σηματοδοτούν και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε αυτά προβλέπεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων έως 40 {ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, η μείωση στις νέες κύριες συντάξεις έως 30 {ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d}, η μείωση στο μέρισμα των Δημοσίων  Υπαλλήλων κατά 32 {ebf2de1fdbfefdec110a02f4c927aa7ce558be84e5a322e6c41137cb467b3c6d} , οι αυξήσεις στις εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, η μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ και η νέα φορολογική κλίμακα της εισφοράς υπέρ αλληλεγγύης. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι οι συντελεστές φορολόγησης αφορούν τους έχοντες και όχι τα λαϊκά στρώματα, όμως θα θιγούν οι εργαζόμενοι με εισοδήματα από 9.000 έως 27.000 ευρώ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δε θα επιβληθεί κανένας φόρος στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, όμως οι δρομολογούμενες αυξήσεις στον ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και οι αυξήσεις φόρων στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο, στην κινητή τηλεφωνία και στη συνδρομητική τηλεόραση πρόκειται να θίξουν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φορολογικής δήλωσης.  
Από προχθές η κυβέρνηση επαίρεται για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015,όμως αποσιωπά ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους μέσα σε αυτό το έτος εκτινάχθηκαν από 3, 08 δις σε 4,64 δις  ανατροφοδοτώντας τον υφεσιακό κύκλο. Συγχρόνως προβάλλει τη μείωση της ανεργίας, όμως και αυτή είναι εικονική από τη στιγμή που αυξήθηκε σε ποσοστά ρεκόρ η μερική απασχόληση.
Η κυβέρνηση  αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει τον τόπο, επιμένει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, να υποδαυλίζει την ένταση και να πυροδοτεί τη σύγκρουση. Ο πρωθυπουργός αναφέρεται διαρκώς στα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι είναι περισσότερα από τα δικά του. Όμως η κατάσταση  που παρέλαβε ο ίδιος το 2015 καμία σχέση δεν έχει με την αντίστοιχη που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη γαλάζια διακυβέρνηση το 2009 με το πρωτογενές έλλειμμα να αγγίζει τα 35 δις. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που ο ίδιος σκοπίμως αποκρύπτει, όπως επίσης θέλει να λησμονήσει  την υπόσχεσή του για κατάργηση όλων των μέτρων λιτότητας με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όχι μόνο δεν τα κατάργησε, αλλά έφερε και άλλα ως αποτέλεσμα της κακής διαπραγματευτικής τακτικής του η οποία οδήγησε ταυτόχρονα την οικονομία από την ανάπτυξη στην ύφεση.
Αυτά συμβαίνουν, όταν η κυβέρνηση αντί να διαπραγματευτεί σοβαρά με γνώμονα τις επιτακτικές ανάγκες της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας επιδίδεται σε διαρκείς επικοινωνιακές πομφόλυγες επενδύοντας στο πολυφορεμένο μοτίβο της διαφθοράς και της διαπλοκής με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Ειδικά ως προς την πάταξη της διαφθοράς, από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν την υπογραφή του νυν Υπουργού, προκύπτει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ αποτελεσματικότερη από την τωρινή στην είσπραξη εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, μολονότι   η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρήκε έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο και τον απαραίτητο μηχανισμό. Συγκεκριμένα αυτά τα έσοδα ανήλθαν σε 34,3 εκ. ευρώ από το Δεκέμβρη του 2013 μέχρι το Δεκέμβρη του 2014, ενώ το 2015 έφτασαν μόλις τα 4 εκ. ευρώ.
Ύβρεις, λοιδορίες και απειλές προς τα ΜΜΕ, που δεν τους είναι αρεστά, είναι στην ημερήσια διάταξη. Πρακτικές μιας ομάδας που δε λέει να εγκαταλείψει την εξουσία ανεξάρτητα από το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα. Μπορούν να μετέρχονται διάφορες μεθόδους και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, όμως κάποια στιγμή έρχεται το τέλος σε όλα αυτά. Ο  πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί. Η λύση δε βρίσκεται μέσα από την  εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Η εθνική γραμμή για να είναι αποτελεσματική και υλοποιήσιμη χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δεν μπορεί στις πλάτες της χώρας να  εξακολουθούν να οικοδομούνται πολιτικές καριέρες.
 
 
Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ
(Visited 39 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*