Γράμμα στον πρωθυπουργό για το Κ.Υ. Μήλου και τα προβλήματα στις Κυκλάδες λόγω κορωνοϊού

milos limani
Newsroom
26/05/2020 23:41
 
 
 

 

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο κ. Ευάγγελος Βαμβακάρης από τη Μήλο. Το θέμα της επιστολής είναι α) η στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μήλου και β) τα προβλήματα στις Κυκλάδες λόγω κορωνοϊού.

Αναλυτικά αναφέρει:

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στις εκλογές του 1989 μου είχε γίνει πρόταση να κατέβω Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων από τον τότε αρχηγό της ΔΗ. ΑΝΑ, τον αείμνηστο ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ.
Για εμένα ήταν μεγάλη τιμή να συνεργαστώ για 4 χρόνια με ένα από τους μεγαλύτερους ΕΝΤΙΜΟΥΣ, ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Υπήρξα στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΔΗ. ΑΝΑ μέχρι την ημέρα που ανέλαβε ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Τέσσερα χρόνια ως Πολιτευτής της ΔΗ. ΑΝΑ, είχα επισκεφτεί τρεις με τέσσερις φορές τα 24 νησιά των Κυκλάδων, λύνοντας εκατοντάδες προβλήματα τα οποία χρόνιζαν και στα οποία δυστυχώς κανένας Βουλευτής των Κυκλάδων τότε δεν έδειχνε το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Όλες οι Κυκλαδικές εφημερίδες που τότε κυκλοφορούσαν στον νομό, όπως Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ, Η ΣΙΦΝΟΣ, Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΑΜΟΡΓΙΑΝΑ ΝΕΑ, ΑΝΑΦΗ, ΚΙΜΩΛΙΑΚΟ ΦΩΣ, ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΦΩΣ και άλλες πολλές, δημοσίευαν σε πρωτοσέλιδα όλες μου τις δραστηριότητες από τις οποίες ενημερωνόταν ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Δια του λόγου το αληθές, σας εσωκλείω μερικές φωτοτυπίες από εφημερίδες ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των εκατοντάδων ενεργειών μου.

Αργότερα μου έγινε πρόταση να κατέβω Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Στα τρία χρόνια όπου πολιτευόμουν με την ΠΟΛ. ΑΝ προσέφερα και πάλι τεράστιο έργο στις Κυκλάδες, το οποίο είχε εκτιμήσει και ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ. Μετά την προσχώρησή του στην Ν.Δ. αποχώρησα από την ενεργό πολιτική. Μπορεί βέβαια να εγκατέλειψα την πολιτική, όμως δεν έπαψα να είμαι ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Ως ενεργός πολίτης θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μου, όπου τα τελευταία χρόνια είμαι ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ. Το τελευταίο διάστημα άκουσα πολλές διαμαρτυρίες συμπολιτών μου σχετικά με την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μήλου.

Με την ευκαιρία αυτή, σας ενημερώνω ότι το διάστημα εκείνο όπου ήταν Πρωθυπουργός ο αείμνηστος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, είχα επισκεφτεί τον αναπληρωτή Υπουργό Πρόνοιας, τον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΥΡΛΑ. Με ενέργειές μου τότε, το Κέντρο υγείας Μήλου προμηθεύτηκε το πρώτο ακτινολογικό μηχάνημα καθώς και δύο καρδιογράφους. Επίσης τοποθετήθηκαν δύο γιατροί εκ των οποίων ο ένας ήταν μικροβιολόγος αν δεν με απατά η μνήμη μου.

Πρόσφατα, επισκέφτηκα την νέα Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μήλου για να με ενημερώσει αν όντως αληθεύουν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του νησιού. Δικαιολογημένα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί διαπιστωμένα πλέον το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί.

Όπως με πληροφόρησε η Διευθύντρια, οι ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 13. Από αυτές είναι 6 Γενικοί Γιατροί και οι υπόλοιποι είναι άλλων ειδικοτήτων.

Σήμερα το Κέντρο υγείας λειτουργεί με την Διευθύντρια, η οποία είναι Οδοντίατρος, και με δύο Γενικούς Γιατρούς. Όμως, η μία Γενικός Γιατρός είναι σε άδεια ανατροφής τέκνου μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ο δεύτερος Γενικός Γιατρός ο οποίος ήταν μάλιστα Διευθυντής έχει μετατεθεί και προσωρινά παραμένει στη Μήλο με απόσπαση. Δηλαδή, στη ουσία, σήμερα στο Κέντρο Υγείας Μήλου, υπάρχει ΜΟΝΙΜΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το κέντρο Υγείας Μήλου εξυπηρετεί περίπου 5.000 κατοίκους καθώς και τους κατοίκους της Κιμώλου. Σκεφτείτε λοιπόν, εσείς και ο Υπουργός Υγείας, τι σοβαρό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στο νησί μας τις επόμενες ημέρες, όπου θα ανοίξουν τα σύνορα και θα πλημμυρίσει ο τόπος μας με χιλιάδες τουρίστες και μάλιστα εν καιρώ απειλής της πανδημίας του κορονοιού.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι από το 2019 υπάρχει προκήρυξη για ένα Γενικό Γιατρό, όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν.

Επείγει να προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών των εξής ειδικοτήτων:

1) ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ
2) ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ
3) ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ
4) ΟΥΡΟΛΟΓΟΥ
5) ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΥ (Πριν μερικά χρόνια υπήρχε ένας πνευμονολόγος λόγω των μεταλλευτικών εταιρειών που υπάρχουν στο νησί. Σήμερα, και λόγω κορονοιού, επιβάλλεται να υπάρχει ένας πνευμονολόγος).

Οπωσδήποτε είναι απαραίτητες τουλάχιστον δύο θέσεις Γενικών Γιατρών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

σε επικοινωνία που είχα με άλλα νησιά των Κυκλάδων, διαπίστωσα ότι πράγματι ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ είναι ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ σε τέτοιο μεγάλο βαθμό και κανένας πολιτικός παράγοντας δεν έχει το φιλότιμο να ενδιαφερθεί σοβαρά με το θέμα.

Θα έπρεπε, ο Διοικητής της 2ης Υ.Π.Ε ως άμεσα υπεύθυνος για τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων, να είχε φροντίσει εδώ και καιρό να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ένα ακόμη πρόβλημα των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Μήλου η οποία δεν έχει γιατρούς.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι νησιώτες είχαμε τεθεί σε καραντίνα για δύο μήνες χωρίς να υπάρχουν κρούσματα, πέραν ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων. Τα νησιά γλίτωσαν από τον κορονοιό γιατί η Κυβέρνηση πήρε σωστές αποφάσεις και τις πήρε έγκαιρα.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, Ακραία Φαινόμενα στις 23/05/2020, ο λοιμωξιολόγος καθηγητής κ. ΝΙΚΟΣ ΣΥΨΑΣ ανέφερε ότι η Ε.Ε αποφάσισε να μην γίνονται Τεστ σε τουρίστες που θα επισκεφτούν την Χώρα μας. Τόνισε επίσης ότι, ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ!!

Δηλαδή, όλες οι θυσίες πού έκαναν οι νησιώτες θα πάνε χαμένες;

Απομακρυνθήκαμε απ’ όλα και απ’ όλους για να έρθουν τώρα χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι δεν θα περάσουν από κανένα τεστ να μας μολύνουν με τον ιό;

Όσα μέτρα και να πάρει η πολιτεία, αν δεν πάρει το σοβαρότερο και το ασφαλέστερο μέτρο που είναι η απομόνωση 14 ημερών, τότε όλα τα άλλα μέτρα είναι απλά μέτρα παρηγοριάς.

Για την ασφάλεια όλων των νησιών μας πιστεύω, παρ’ όλο που δεν είμαι ειδικός, ότι θα έπρεπε για 5-6 μέρες τουλάχιστον, να επισκέπτονται οι τουρίστες μόνο την Αττική και μετά να ταξιδεύουν προς τα νησιά μας. Οι μετακινήσεις τους με πλοία και αεροπλάνα να γίνονται με πολύ αυστηρό έλεγχο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σκεφτείτε σοβαρά τι επιπτώσεις και τι χάος θα προκληθεί σε περίπτωση που θα επισκεφθούν τα νησιά μας ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ οι οποίοι θα διασπείρουν τον ιό.

Γνωρίζω φυσικά σε τι οικονομική κατάσταση έχουμε βρεθεί ως χώρα, αλλά η υγεία είναι πάνω απ’ όλα.
Ζητώ την άμεση παρέμβασή σας και παρακαλώ να ενημερωθώ για τυχόν ενέργειές σας.

Με εκτίμηση

Ευάγγελος Βαμβακάρης

(Visited 175 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*