Δεκάδες σχολεία κλειστά, χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών – Του Χρήστου Πολατσίδη

admin
18/09/2015 21:16
 
 
 

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε Αγιασμό στα σχολεία και όμως έλειπαν περισσότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς στο νομό Κυκλάδων. Για πρώτη φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, 32 νηπιαγωγεία και 20 δημοτικά σχολεία παρέμειναν κλειστά στο νομό μας. Υπήρχαν και άλλα σχολεία με ελάχιστους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, πράγμα το οποίο συνέβη σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Η απελθούσα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καμία φροντίδα δεν επέδειξε, ώστε να καλυφθούν εγκαίρως τα χιλιάδες κενά και κυρίως να λειτουργήσει κανονικά η πρωινή υποχρεωτική ζώνη των σχολείων. Ενδεικτικό της ολιγωρίας είναι ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς προκειμένου να καταλάβουν θέσεις αναπληρωτών έληξε την ημέρα του Αγιασμού, πράγμα πρωτοφανές.

Πριν τις αρχές Οκτωβρίου δεν πρόκειται να πάνε στα σχολεία οι περισσότεροι αναπληρωτές, γεγονός που μεταφράζεται σε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες. Συγχρόνως εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για 4.000 αναπληρωτές μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Βεβαίως, την περίοδο που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε περιορισμένο αριθμό ελλείψεων και κενών, έφτασε μέχρι και τις 31 Αυγούστου να έχει υπογράψει 2.504 αποσπάσεις εκπαιδευτικών, χωρίς μοριοδότηση, από τις οποίες η πλειοψηφία αφορούσε μετακίνηση σε διοικητική υπηρεσία.

Είναι η ίδια περίοδος που ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας κ. Αριστείδης Μπαλτάς δήλωνε: «Είμαστε βέβαιοι ότι δε θα υπάρξουν καθόλου κενά, ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει κανονικά. Την πρώτη ημέρα που θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο θα βρουν και το δάσκαλό τους και τα βιβλία τους στη θέση τους και όλα θα κυλήσουν ομαλά».

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της και σίγουρα ουδόλως σχετίζεται με τους παραπάνω δηλώσεις. Ο κ. Μπαλτάς προφανώς υπολόγιζε τα κενά στα σχολεία με τη λεγόμενη προκρούστεια μέθοδο. Είχε εξασφαλίσει 12.000 πιστώσεις από το ΕΣΠΑ και 2.000 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και έτσι λέγοντας ότι αυτές οι πιστώσεις επαρκούν, υπολόγισε τα κενά στις 14.000.

Απορίας άξιο είναι ότι δεν αναλογίστηκαν ότι πέρσι προσλήφθηκαν 18.000 αναπληρωτές και συνταξιοδοτήθηκαν 3.000 και έτσι τα κενά θα έπρεπε να υπολογιστούν σε 21.000.  

 

Χρήστος Πολατσίδης

Υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*