Γ. Βλασερός: Οι Κυκλάδες μπροστά στον κίνδυνο του κορωνοϊού

Newsroom
13/03/2020 12:11
 
 
 

*Του Γιάννη Βλασερού

Στην ειδική σύσκεψη πού πραγματοποιήθηκε στο Κίνημα Αλλαγής υπό την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά για το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκα στην ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης του προβλήματος στα νησιά και πιο συγκεκριμένα στις Κυκλάδες, όπου τα τρία νοσοκομεία του Νομού δεν διαθέτουν ούτε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας του κορονοϊού για τα νησιά μας που ήδη έχει ενσκήψει σε άλλες περιοχές της χώρας θα ήθελα να τοποθετηθώ ως ενεργός γιατρός αλλά και σαν πολιτευόμενος.

Η αδυναμίες της περίθαλψης πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας στις Κυκλάδες είναι εγγενείς. Τα τρία υπάρχοντα νοσοκομεία δεν διαθέτουν όπως προαναφέρθηκε ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.
Η πολυδιάσπαση των μονάδων υγείας λόγω πολυνησίας με μειωμένη στελέχωση και εξοπλισμό είναι δεδομένη.

Η ασφαλής διακομιδή των ασθενών από το ένα νησί στο άλλο ή προς το κέντρο είναι συνήθως προβληματική και κάποιες φορές και επικίνδυνη.

Η πιθανότητα εμφάνισης του κορονοϊού στά Κυκλαδονήσια λόγω αναγκαστικής επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι υψηλή.

Το πιθανό κρούσμα πρέπει επιτόπου να εξεταστεί, να αξιολογηθεί και να απομονωθεί εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

Πέραν των προσωπικών προληπτικών μέτρων που πρέπει οπωσδήποτε να λάβει ο καθένας μας, η Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας, Περιφέρεια, Δήμοι) είναι υποχρεωμένη να προασπίσει την υγεία των πολιτών της.

Γι’αυτό πρέπει να ενισχυθούν καταρχήν τα νοσοκομεία των νησιών μας με επιπλέον γιατρούς με ειδικά για τα νησιά κίνητρα και εκπαιδευμένους νοσηλευτές, να υπάρξει προμήθεια των απαραίτητων υλικών και να δημιουργηθούν έστω και προσωρινές συνθήκες θεραπείας, άμεσα.

Το Νοσοκομείο της Σύρου πρέπει να γίνει νοσοκομείο αναφοράς και να το συνεπικουρούν τα νοσοκομεία Σαντορίνης και Νάξου.

Όλες οι μικρότερες Μονάδες Κέντρα Υγείας Πολυδύναμα καί απλά Ιατρεία που μεμονωμένα υπάρχουν στα διάφορα νησιά πρέπει να είναι στελεχωμένα με ενημερωμένο για την νόσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ρόλο μπορούν να παίξουν και οι ιδιώτες γιατροί και τα ιδιωτικά κέντρα αναλόγως των αναγκών.

Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η διαφύλαξη της υγείας του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με την λήψη αναγκαίων προληπτικών μέτρων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά τα γενικά προληπτικά μέσα που ήδη έχει λάβει η πολιτεία πρέπει επιτακτικα να εφαρμόζονται.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς που θα προκύψει ιδιαίτερα με τα νησιά μας λόγω διαφαινόμενης καθίζησης του τουρισμού πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη και να αντιμετωπιστεί καταλλήλως.

Η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια να μην εισαχθεί ο κορωνοϊός στα νησιά μας.

Πιστεύω ότι στις εισόδους όλων των νησιών πρέπει να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου όλων των εισερχομένων για ανίχνευση ύποπτου περιστατικού.

ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΜΟΛΥΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!

Εάν εκεί η μάχη της πρόληψης είναι νικηφόρα ο άγριος εχθρός που λέγεται κορωνοϊός θα έχει δραστικά αντιμετωπιστεί.

Καλό αγώνα σε όλους μας.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι Ιατρός Καρδιολόγος, τ. Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκρατείου Γ.Ν. Αθηνών και Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

(Visited 780 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*