Στο «καλό» σενάριο ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός

tourismos polyteleias
Άκης Αξαόπουλος
11/03/2020 13:01
 
 
 

 

Με κομμένη την ανάσα αλλά όχι τα φτερά παρακολουθεί ο ελληνικός τουρισμός τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Ήδη χτες συνεδρίασαν τα όργανα διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Marketing Greece με κύριο βέβαια θέμα τις επιπτώσεις στον κλάδο.

Προφανώς η ανησυχία είναι έντονης καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα γίνει. Προς το παρόν η πτώση στην κίνηση στα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι μεγάλη ωστόσο ο κλάδος επιδεικνύει ψυχραιμία και προσπαθεί να σταθμίσει τα γεγονότα αισιοδοξώντας ότι με τη βελτίωση του καιρού και την απόδοση των μέτρων για τη διαχείριση του προβλήματος οι όποιες επιπτώσεις θα απομειωθούν. Εκτιμάται δε ότι μετά τον Απρίλιο οπότε και θα βελτιωθεί ο καιρός και θα έχουν αποδώσει τα μέτρα ανάσχεσης θα έλθει μια σχετική ηρεμία που θα οδηγήσει σε επανεκκίνηση κρατήσεων για τη θερινή περίοδο. Αυτό είναι βέβαια το καλό σενάριο όπου προσβλέπει ο κόσμος του τουρισμού που προς στιγμή βλέπει ακυρώσεις κι αγωνιά για το αν θα δοθούν οι προκαταβολές aπό τους μεγάλους tour operators για τις πρόωρες κρατήσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου (pre booking – early booking).

Πάντως σε ανάλυσή της η Citi η διαπιστώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς είναι μεταξύ των χωρών που οι δαπάνες για ψυχαγωγία αποτελούν τεράστιο ποσοστό των συνολικών δαπανών του τουρισμού, και ξεπερνούν το 90% (στο 94%) και είναι επίσης από τις χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις διαταραχές τους εγχώριου εμπορίου (ως ποσοστό των δαπανών) λόγω κοροναϊού.

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν δύσκολες συγκυρίες κι έχει αποδείξει πως έχει τη δύναμη και την ποιότητα να αντεπεξέλθει. Ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει πρόταση για δέσμη μέτρων προς τα Υπουργεία Οικονομικών και το Εργασίας και είναι παρών στις εξελίξεις», δηλώνει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος αποτυπώνοντας την αποφασιστικότητα του κλάδου να εργαστεί μεθοδικά για να διαχειριστεί και αυτήν την πρόκληση που έχει ενσκήψει για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα έδωσε και συγχαρητήρια στην ΠΟΞ για την επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Με όλη μου την καρδιά χίλια μπράβο στον @Grigoristasios και στον Γ. Χότζογλου! Ο Ελληνικός τουρισμός, σε μία πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, επιδεικνύει ακόμα μια φορά ωριμότητα και ψυχραιμία, διατηρώντας ρυθμισμένες τις σχέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία» ανέφερε ο κ. Ρέτσος.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 497 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*