Το Νοσοκομείο Νάξου δεν μπορεί να παραμένει ένα απλό ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Νίκος Λεβογιάννης για νοσοκομείο Νάξου
Newsroom
08/08/2019 2:53
  •  
  •  
  •  

 

Του Νίκου Λεβογιάννη

Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του γιατρού και πολιτευτή Γιάννη Βλασερού

Ο Ναξιώτης γιατρός και πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Βλασερός, σε πρόσφατη δήλωσή του, επεσήμανε την ανάγκη λειτουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου, Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και τόνισε ότι:
Η λειτουργία του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου σαν κανονικού νοσοκομείου με εγχειρήσεις και τοκετούς με καισαρικές, απαιτεί την ύπαρξη μιας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας…“.

Ο Γιάννης Βλασερός, παρόλον ότι ως πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις Κυκλάδες από το 2009 μέχρι και τις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019, ασχολήθηκε δραστήρια για την ανάδειξη των προβλημάτων Υγείας των νησιών, ως υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου, ενώ ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από το 2009, όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αφού το εγκατέλειψε στην τύχη του, προχώρησε στη συνέχεια στην κατάργηση όσων οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού ήταν κενές ή κενώνονταν σταδιακά κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων και το 2011 με νόμο, κατάργησε την αυτοτέλειά του ως ΝΠΔΔ και το συγχώνευσε στο Νοσοκομείο Σύρου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την κατάργησή του.

Μετά από αυτή την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, το Νοσοκομείο άρχισε να φθίνει δραματικά και να συρρικνώνεται διαρκώς μέχρι το 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την κυβερνητική αλλαγή αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες ότι το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου, θα σωθεί και θα προχωρήσει χωρίς άλλα εμπόδια στην πλήρη οργάνωση και λειτουργία του.

Προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου

Πράγματι, με την αλλαγή της διοίκησής του τον Αύγουστο του 2016 ξεκίνησε εντατικά η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου. ‘Εγιναν σημαντικά βήματα όπως η λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, που ήταν έτοιμη από χρόνια αλλά σε… αδράνεια, αυξήθηκε ο αριθμός των γιατρών κυρίως όμως με επικουρικούς και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλα βήματα, που προκάλεσαν αισθήματα ανακούφισης και αισιοδοξίας στον λαό της Νάξου. Όλοι πλέον πίστευαν ότι θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει πλήρως το Νοσοκομείο μας, όπως εξ άλλου είχε δεσμευτεί και ο τότε Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός κατά την επίσκεψή του στη Νάξο τον Σεπτέμβριο 2018.

Πράγματι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Ξανθός-Πολάκης) αγκάλιασε την προσπάθεια και έθεσε στη διάθεση της διοίκησης όλα τα μέσα (κονδύλια κ.λπ.) για να λυθούν όλα τα προβλήματα και να προχωρήσει ταχύτατα η ανάπτυξη του νοσοκομείου. Ακόμη και το παρακείμενο οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Γεωργίας, παραχωρήθηκε για την κτιριολογική επέκταση του νοσοκομείου.

Όμως η έλλειψη στοιχειώδους προγραμματισμού και σωστής ιεράρχησης των προβλημάτων εκ μέρους της Ενιαίας διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου και των εκπροσώπων της στο Νοσοκομείο Νάξου, είχε ως αποτέλεσμα τέσσερα χρόνια μετά -και ενώ αναμένεται μετά τις εκλογές αλλαγή και στις διοικήσεις των νοσοκομείων- το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου να ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ και να διαπιστώνουμε ΟΛΟΙ αυτό που διατυπώνει και ο γιατρός Γιάννης Βλασερός ότι:

…παρότι έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές βελτιώσεις στη στελέχωση και λειτουργία του, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα με την επωνυμία Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου, δυστυχώς δεν είναι κανονικό νοσοκομείο“.

Δεν είναι κανονικό νοσοκομείο…

Και δεν είναι ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, όχι γιατί δεν έχει ΜΑΦ, αλλά ακριβώς γιατι δε γίνονται σ’ αυτό χειρουργικές επεμβάσεις, δεν γίνονται τοκετοί, ουτε φυσικοί, ούτε με καισαρικές και, όπως επισημαίνει ο γιατρός, αυτές οι δομές είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει στο μέλλον και μονάδα ΜΑΦ, που σήμερα δεν υπάρχει ούτε στο Νοσοκομείο της Σύρου.

Τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση; Τι θα πράξει ο πανίσχυρος και πάλι τοπικός Βουλευτής και Υπουργός Γιάννης Βρουτσης, υπεύθυνος πολιτικά μαζί με τον τότε επίσης κυβερνητικό Βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα για τη συγχώνευση του νοσοκομείου σε εκείνο της Σύρου;

Παραμένει δυστυχώς άγνωστο… Πέπλος σιωπής επικρατεί και το τοπίο είναι θολό γενικά από πλευράς του Υπουργείου Υγείας ως προς την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας…

Να δοθούν εξηγήσεις

Η απερχόμενη όμως διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείο – Κ.Υ Νάξου (Σύρου) οφείλει να ενημερώσει το λαό της Νάξου για τα πεπραγμένα της, τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά και κυρίως να δώσει εξηγήσεις, γιατί δεν ολοκλήρωσε τη λειτουργία του Νοσοκομείου και το παραδίδει ως ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ…

Επιβάλλεται να εξηγήσει:

1) γιατί δεν προχώρησε η ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου από εκείνο της Σύρου, όπως έγινε με άλλα παρόμοια νοσοκομεία σε νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στην Κοζάνη, στον Έβρο;

2) γιατί δεν απέκτησε το νοσοκομείο νέο εσωτερικό οργανισμό λειτουργίας με όλες τις απαραίτητες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, για την πλήρη λειτουργία του;

3) γιατί δεν λειτούργησαν τα χειρουργεία και η μονάδα τοκετών, που είναι από χρόνια πλήρως εξοπλισμένα και με τις βασικές ειδικότητες γιατρών καλυμμένες;

Θα συμφωνήσω με τον γιατρό Γιάννη Βλασερό ότι: “Η Νάξος όπως και τα γύρω νησιά έχουν ανάγκη ενός αξιόπιστου Νοσοκομείου, το οποίο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων των νησιών για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες περίθαλψης των μονίμων κατοίκων της αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της“… και θα προσθέσω ότι …20 χρόνια μετά από την ίδρυσή του (1999) το Νοσοκομείο Νάξου δεν μπορεί να παραμένει ένα απλό ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Θα έπρεπε η Νάξος να έχει ήδη ένα κανονικό νοσοκομείο και επί πλέον ένα ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΝΑΞΟ (Φιλώτι ή Χαλκί), όπως συμβαίνει με ΟΛΑ τα νησιά του ίδιου με τη Νάξο γεωγραφικού και πληθυσμιακού μεγέθους.

(Visited 467 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.