Ο Στέφανος Ήμελλος τιμήθηκε με το υπέρτατο αξίωμα στο πνευματικό στερέωμα της Ελλάδας – Της Χάιδως Μουστάκη

 
 
 

imelos xaido 1

Της Χάιδως Μουστάκη

Στην Ακαδημία Αθηνών ένα από τα περικαλλέστερα νεοκλασικά κτήρια του κόσμου, το περίλαμπρο μαρμάρινο Μέγαρο ,κόσμημα της πατρίδας μας, έγινε η τελετή εγκατάστασης στο υπέρτατο αξίωμα του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών του κ. Στεφανου Δημ.Ημελλου και της αντιπροέδρου κ. Άννας Μπενάκη –Ψαρούδα.

Όλοι στην κατάμεστη αίθουσα, πρόσβλεπαν εκστατικά, τα εξαιρετικής τέχνης φατνώματα και τις, απαράμιλλου κάλλους, απεικονίσεις άνωθεν.
Στο υπέρθυρο της εξόδου της αιθούσης χαιρετίζεται η επιστροφή των Μουσών στην Ελλάδα, συμβολίζοντας και την ιδεολογία της εποχής! Εθνική ανεξαρτησία σε συνάρτηση με την παιδεία!!

Η ματιά μας “σκαλώνει” και μένει στην αριστουργηματική απόδοση του Προμηθέα Δεσμώτη με το φως στην ανθρωπότητα…
Η ασύλληπτη ομορφιά αυτής της τέχνης στη συγκεκριμένη απεικόνιση θέλει να στείλει το συμβολισμό της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου για την ζωή, τη θέληση, την αγάπη για τον άνθρωπο …τον αγώνα του!!!

Και μέσα σε τούτο το συναπάντημα των χρόνων και των θαυμάτων, της υπέρβασης του δυνατού, της ιστορίας, της γλυπτικής, της ζωγραφικής ανάμεσα στην ορθομαρμάρωση, στην αίγλη του Ιωνικού Ρυθμού, υπό την σκιά του ευεργέτη Σίνα, την τελική χαρακτηριστική “πινελιά” του Τσίλερ!!!!
Αέρας φιλωτίτικος απλωνοταν δυναμικά… γέμιζε… και φούσκωνε τους πόρους και τους πιο μακρινούς και δύσκολους της ψυχής μας με περηφάνια εύλογη… συγκίνηση “εκλυόμενη” από τα τρίσβαθα της αγάπης για το νησί μας, τη Νάξο, το Φιλώτι!!

Γιατί… από το Φιλώτι της Νάξου το τιμώμενο πρόσωπο!!! Το πρόσωπο εκείνο που άμα τη εισόδω του στην αίθουσα προκάλεσε κοινό παλμόχτυπο συναισθημάτων όλων εμάς των καθήμενων στις μαρμαρόφτιαχτες σειρές!!

imelos xaido 2

κ. ΣΤΕΦΑΝΕ ΗΜΕΛΛΕ, ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 
Τιμήθηκες με το υπέρτατο αξίωμα στο πνευματικό στερέωμα του τόπου μας! “Στολιστηκες”με τον τιμητικό τίτλο αυτό των ΑΘΑΝΑΤΩΝ.

Το φως του Προμηθέα που δηλώνει και την προσπάθεια του ανθρώπου, τον αγώνα του για ζωή, συνδυάζεται θαρρείς με το δικό σου από παιδί, δύσκολο μα επιτυχή αγώνα, να ανυψωθείς πνευματικά, μεταγγίζοντας συγχρόνως σε όλους μας, ιδία τοις νέοις, το φως της ελπίδας, χωρίς δεκανίκια με εφόδια εκείνα της αρετής, της σεμνότητας, της απλότητας, της αλήθειας …περίτρανα!!! Μα και ο αποχωρήσας πρόεδρος κ. Κουναδης Ναξιώτης στην καταγωγή…

Μέρα λαμπρή τούτη!!

Ο δικός μας Στέφανος Δημ. Ήμελλος ο Μεγάλος πανεπιστημιακός της Λαογραφίας με πάνω από 150 δημοσιευμένες εργασίες, με θέσεις υψηλές και καίριες μέχρι σήμερα, ο ευθυτενής “τη ειδή” μα και με λάμπουσα προσωπικότητα, τιμάται.

Ο ευγενής Φιλωτίτης, ο γιος του Παπά Δημήτρη Ήμελλου και της αείμνηστης Κατερίνας Σάββα “τη Γωνιά” στον Κλέφαρο, στο σπίτι εκεί όπου γαλουχήθηκε… την ανήγαγε σε πνευματική Γωνιά και εύγμα λαμπρό σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας!!!!

(Visited 237 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*