Αντικειμενικές αξίες – Της Βιργινίας Μπαϊμπά*

 
 
 

nd pita 2017 9

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και μαζί με την ανοδική πορεία του υδραργύρου ήρθαν κ οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν περίπου το 60% των περιοχών της χώρας μας, επηρεάζουν τόσο το φορολογικό κόστος μεταβίβασης ακινήτων (κληρονομιά, γονική παροχή, δωρεά κ.α.), όσο και τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων 2018, ο οποίος αναμένεται να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να βρίσκεται «προ των πυλών».
Πώς όμως διαμορφώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες στις Κυκλάδες; Και με ποια κριτήρια; Είναι όντως απορίας άξιο, αφού οι αυξήσεις αυτές είναι το λιγότερο άνισες. Το κρυμμένο χωριό των 15 κατοίκων της Τήνου, ο Καρκάδος με νέα αντικειμενικά αξία 1.050€ (!), κατακτά μια από τις πρώτες θέσεις περιοχών του νησιού με τους υψηλότερους συντελεστές, αφήνοντας πίσω του χωριά με πανοραμική θέα στο Αιγαίο & υπερβάλλουσα ζήτηση.
Το ίδιο σκηνικό παρατηρείται στα περισσότερα Κυκλαδονήσια, με την Φολέγανδρο να αγγίζει τα 1.400€/m², την Νάξο με 1.950€/ m²,την Πάρο με 2.100€/ m² κ.α.
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η προχειρότητα αυτής της κυβέρνησης. Είναι άδικο όμως οι νησιώτες να πληρώνουν το κόστος των λανθασμένων αποφάσεων.
Ο Κυκλαδίτης προσπαθεί να επιβιώσει 12 μήνες το χρόνο, ζώντας τους 10 στην αφάνεια και έχοντας μόνιμο «αντίπαλο» την νησιωτικότητα.
Αυτό και μόνο αυτό θα έπρεπε να είναι το κριτήριο της κυβέρνησης για κάθε απόφαση της.

*Η Βιργινία Μπαϊμπά είναι πολιτευτής Κυκλάδων ΝΔ και υπ. παραγωγικών & επιστημονικών φορέων ΝΟΔΕ Κυκλάδων

(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*