Χριστουγεννιάτικες Ευχές από μια Παλιομοδίτισα

helen marakis 1
admin
13/12/2017 19:39
 
 
 

Της Ελένης Μαράκη

Ο σεβασμός είναι στάση ζωής και όχι απλά καλή συμπεριφορά.

Δείχνουμε το σεβασμό μέσα από τις δικές μας πράξεις. «Σέβομαι τον εαυτό μου» σημαίνει πως εκτιμώ τον εαυτό μου επειδή θεωρώ ότι αξίζω. Αυτός ο τρόπος σκέψης οδηγεί προς τη ψυχική υγεία και αποτελεί τη βάση της αυτοπειθαρχίας. «Σέβομαι τον άλλο» σημαίνει πως αγαπώ και εκτιμώ τον άλλο επειδή θεωρώ ότι αξίζει.

Ο σεβασμός προς τους άλλους βασίζεται πράγματι στην ικανότητα σεβασμού του εαυτού. Σημαίνει ότι έχω το «θείο δώρο» της ενσυναίσθησης. Σημαίνει καλή επικοινωνία και ψυχική υγεία. Η ανικανότητα να αντιληφθεί κάποιος την αξία της ιδιαιτερότητας του «άλλου», στην ακραία της διάσταση, ονομάζεται ναρκισσισμός.

Ωστόσο, η βάση του ΣΕΒΑΣΜΟΥ βρίσκεται στον ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ. Αν κάποιος έχει μάθει πραγματικά να σέβεται του εαυτό του, έχει συνήθως την ικανότητα να σέβεται και τους άλλους, να μπαίνει στη θέση του άλλου, προσπαθώντας να αντιληφθεί όσο γίνεται πιο πιστά, τι είναι αυτό που βιώνει και τι σημασία έχει για αυτόν το συγκεκριμένο βίωμα. Παραμερίζοντας όμως τις προσωπικές του αντιλήψεις και στάσεις.

Σέβομαι τον εαυτό μου σημαίνει αγαπώ και εκτιμώ τον εαυτό μου. Σημαίνει έχω αυτοεκτίμηση που με βοηθά να ισορροπώ στη ζωή. Ο σεβασμός ξεκινάει από τη παιδική ηλικία. «Πρώτα διαμορφώνεις έναν καλό χαρακτήρα και έπειτα προσθέτεις τη γνώση». Οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τους μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους.

Τι είναι όμως ο σεβασμός; Σεβασμός είναι ακόμα και απλές καθημερινές λέξεις. Η λέξη σέβομαι στα λατινικά είναι respectare, που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου». Σημαίνει λοιπόν ότι σέβομαι κάποιον όταν κοιτάζω γύρω μου και δεν τον ενοχλώ σε αντίθεση με εκείνον που δε σέβεται. Συμπεριφέρομαι δηλαδή, έχοντας στο νου μου ότι δεν είμαι μόνος.

Ο σεβασμός δεν είναι ο πληθυντικός στον λόγο, αλλά στην σκέψη, στην πράξη (συμπεριφορά), στο συναίσθημα, στον τρόπο που κοιτάμε και ακούμε κάποιον, στην αξιολόγηση ενός ανθρώπου. Σεβασμός είναι οι λέξεις ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη, η ειλικρίνεια, η αλήθεια. Σεβασμός δεν σημαίνει υπακοή και πειθαρχία. Ο σεβασμός συνεπάγεται επιτυχία. O άνθρωπος που σέβεται φαίνεται στο τρόπο που λειτουργεί και συμπεριφέρεται και μιλάει, έχει υπευθυνότητα… Σέβεται και τιμά κανείς αυτόν πού αγαπά.

Το συναίσθημα του σεβασμού είναι αναγκαίο στον άνθρωπο. Και όταν το καλλιεργούμε, βοηθούμε στην ανύψωσή του, στον εμπλουτισμό του, στον εξανθρωπισμό του. Δεν μπορείς να δώσεις κάτι πού δεν το ζεις. Σεβασμός λοιπόν στον εαυτό σου, στο σύντροφό σου, στο περίγυρο σου, στο περιβάλλον, στα παιδιά σου, στα ζώα, στη φύση. Ειδικά στα παιδιά σου.

Σεβασμός, ειλικρίνεια και διάλογος.
Σωστά ονομάζεται η εποχή μας ως εποχή του παρα­λόγου…

Ή εποχή μας περιφρόνησε το Θεό και πρόδωσε την αγάπη. Χωρίς Θεό και αγάπη, χάθηκαν οι ηθικές αρχές, χάθηκαν οι αξίες και χάθηκε κι ο σεβασμός του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Πήρε τον τίτλο του «ελευθέρου» αυτός που τις καταπατεί. Και το τίμημα αυτής της ελευθέριας, το κενό. Το τρομερό κενό πού δημιούργησε στην ψυχή. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη των καιρών μας να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας. Ο σεβασμός είναι θεμελιακή αρχή για τον άνθρωπο, γιατί αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, αυτόματα τον θεωρείς ανάξιο εκτίμησης ή ανυπόληπτο, και στην ουσία ζητάς ευτελή μεταχείριση από τους άλλους.

Εύχομαι λοιπόν οι μέρες των Χριστουγέννων που έρχονται να φέρουν Ειρήνη, Αγάπη και Γαλήνη στις Ψυχές μας και Σεβασμό προς Εαυτόν… γιατί μόνο εάν αυτά τα νιώθουμε μέσα μας θα μπορούμε και να τα μεταδώσουμε και να σεβαστούμε το “όλον”…Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και ότι κάνει ο καθένας από εμάς, είτε ωφελεί, είτε βλάπτει, επηρεάζει το “όλον”…κι ας μην μας βλέπει μάτι ανθρώπου, μας βλέπει όμως αυτή η Ανώτερη δύναμη που υπάρχει εκεί έξω…

Ας είναι αυτές οι γιορτές καμπανάκι για να σκύψουμε έσωθεν και να δούμε τα του οίκου μας, να βρούμε τη δύναμη να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας με αγάπη και σεβασμό, γιατί αυτό θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο συνάνθρωπο μας και συνεπάγεται προς το “όλον”. Γιατί ο αληθινός εαυτός μας είναι αγνή αγάπη, αγνό Φως! Κακά τα ψέματα, αυτό έχουμε ανάγκη όλοι εάν βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό μας. Ας αρχίσουμε να ονειρευόμαστε και τα όνειρα μας να είναι γέματα Αγάπη, για να έχουμε Όμορφες Γιορτές, Όμορφες Μέρες, Όμορφους Μήνες, Όμορφες Καθημερινές Στιγμές!

Αυτές τις γιορτές εύχομαι ολόψυχα οι δονήσεις της αγάπης μας να πλημμυρίζουν τα κύτταρα μας, να ηχούν παντοτινά στο σύμπαν και κάθε μέρα να είμαστε περισσότερο ανθρώπινοι και περισσότερο δεκτικοί στα πράγματα γύρω μας, να μπορούμε να ακούμε τον εαυτό μας, να κατανοούμε τις ανάγκες μας, και να προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους άλλους και να δείχνουμε ενσυναίσθηση…

Εύχομαι αυτές τις γιορτές όλοι οι άγγελοι του Χριστού να συντροφεύουν τις διαδρομές μας! Είμαστε όλοι άνθρωποι, όμως μονάχα μερικοί από μας ενεργούμε με πραγματική συναισθηματική νοημοσύνη, πληρότητα και σεβασμό, επικοινωνώντας με ακεραιότητα, προάγοντας ένα θετικό περιβάλλον στο οποίο όλοι γύρω μας κερδίζουν και δεν υπάρχει κανένας χαμένος.

Μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπερήφανοι γι’ αυτό που είναι, αλλά ταυτόχρονα είναι ταπεινοί και σέβονται τους άλλους γύρω τους, καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο κάθε μέρα. Επομένως να θυμάστε πάντα να είστε περισσότερο ανθρώπινοι, λιγότερο τέλειοι, περισσότερο ευτυχισμένοι και να Ζείτε με Πάθος!

Καλές Γιορτές λοιπόν να έχουμε, με τρυφερότητα, ζεστασιά, αγάπη, πολλές αγκαλιές, και κάθε ευλογία, ευημερία και πρόοδο στη ζωή μας!

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*