Αντώνιος Πιτταράς: Αποστολή μας να «αλλάξουμε την Ελλάδα»

admin
17/03/2015 13:08
 
 
 

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου κατάλαβα πως σημαντικός είναι ο άνθρωπος που μπορεί και αφήνει έργο στους συνανθρώπους του και στις επόμενες γενιές και δυνατός αυτός που παραδέχεται και με ειλικρίνεια μοιράζεται την αλήθεια του, ανεξάρτητα από συνέπειες και ρόλους.

Αυτά έθεσα ως προτεραιότητες στη ζωή μου. Οτιδήποτε κάνω, από οποιαδήποτε θέση να προσπαθώ πάντα να δημιουργώ αξίες και να παράγω έργο, μέσα από την αλήθεια του εαυτού μου. 

Στα 26 μου χρόνια μπορώ να πω πως νιώθω πολύ περήφανος γιατί με ό,τι και αν καταπιάστηκα κατάφερα να φέρω σε αυτό και άλλους ανθρώπους. Να δουλέψουμε μαζί, να θέσουμε κοινούς στόχους και να καταφέρουμε τα μέγιστα.

Γιατί γνωρίζω ότι είναι απολύτως λογικό και μάλιστα με όρους φυσικής,ότι όσο πιο μικρό είναι τo βότσαλο, τόσο μικρότεροι οι κύκλοι που δημιουργούνται μέσα στην λίμνη. Όσο μεγαλώνει όμως όλο και περισσότερα νερά αναταράσσονται.

Ως εμπνευστής του ελληνικού παραρτήματος της γερμανικής εταιρείας >Silberform, ηγήθηκα ενός project μέσα από το οποίο σήμερα 30 Έλληνες φοιτητές εκπαιδεύονται στην Στουτγάρδη με απώτερο σκοπό να στελεχώσουν την ελληνική βιομηχανική μονάδα. 

Αυτή τη φορά ωστόσο το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.Καθημερινά ακούμε προτάσεις νέων ανθρώπων για την «Σύγχρονη Ελλάδα» που οραματίζονται, ενόψει των υποτροφιών του Greek Economic Forum για το Harvard. Είναι υπέροχο να αντιλαμβάνεσαι πως εκατοντάδες νέοι άνθρωποι, με σπουδές, γνώσεις και ικανότητες έχουν κοστολογημένες και ακριβείς λύσεις για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο αυτής της χώρας, ως αντίβαρο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό. 

Προσπαθούν να βρουν έναν σύμμαχο και στα μάτια τους αυτός ο σύμμαχος είμαστε εμείς. Για αυτό λοιπόν και εγώ, μένοντας πιστός στο όραμα και τις αρχές μου λέω σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους πως το Greek Economic Forum θα προχωρήσει μπροστά με μια ειρηνική επανάσταση ιδεών που έχουν ως κύριο στόχο το να αλλάξουμε την Ελλάδα. 

Σκοπός του Greek Economic Forum από την πρώτη στιγμή ήταν να δημιουργήσουμε μια σχέση αδιαμεσολάβητη, αμφίδρομη, ανιδιοτελή με τον νέο Έλληνα και τον πολίτη του κόσμου συνάμα. Μια σχέση λογικής και διαλόγου που θα οδηγήσει όλους μας ένα βήμα δημιουργικά μπροστά. 

Πολλά χρόνια τώρα, η Ελλάδα βαδίζει χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό, χωρίς καμία προοπτική. Αποδεκατισμένη, έχοντας χάσει εκατοντάδες χιλιάδες του έμψυχου δυναμικού της, με μετανάστες στους δήθεν εργασιακούς παραδείσους, «ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω». Όπως είναι φυσικό, οι αλληλοκατηγορίες και η καταστροφολογία καταδικάζουν τη σκληρή μάχη των Ελλήνων για επιβίωση και αναγέννηση.

Ο νέος που καλείται να βγει στην ελληνική αγορά εργασίας, αρχικά για να επιβιώσει και έπειτα για να μετουσιώσει τα όνειρα του, είναι σαν το ψάρι στην στεριά. Ασφυκτιά. Γνωρίζει πως ο χρόνος του είναι περιορισμένος και το αποτέλεσμα δεδομένο. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε όμως την απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα της δημιουργίας είναι παντού γύρω μας. Η Ελλάδα έχει τις υγιείς δυνάμεις και προοπτικές να διαψεύσει τις προσδοκίες όλων και να αλλάξει πορεία. Σκοπός μας είναι να απαντήσει στο κάλεσμα μας αυτό πρωτίστως η νεολαία, να συμμετέχει σε ένα διάλογο, σε ένα ελληνικό φόρουμ ιδεών και παρεμβάσεων, που αγωνίζεται για την Ελλάδα που επιβραβεύει την υπευθυνότητα, την προσπάθεια και βεβαίως την δουλειά. Για την Ελλάδα που προστατεύει τους αδύναμους, στηρίζει τους ικανούς και επιβραβεύει τους άριστους.

Η κρίση χρέους και η σημερινή ύφεση αναδεικνύουν εμφατικά την ανάγκη να περάσουμε από την παρακμή στη δημιουργία. Ταυτόχρονα διαλύουν κάθε άλλοθι για αναμονή, σιωπή ή ανοχή. Οι νεότερες γενιές θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια σε μια διαφορετική Ελλάδα, έχουμε μια πολυσήμαντη αποστολή λοιπόν: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξαναχτίσουμε τη χώρα με νέα υλικά, νέους θεσμούς, νέα πρόσωπα και αυτογνωσία. 

 Είμαστε μια κοινότητα πολιτών, νέων και μεγαλύτερων, επιστημόνων, επιχειρηματιών, στελεχών επιχειρήσεων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκών εντός και εκτός συνόρων, φοιτητών, γυναικών και ανδρών, που μας ενώνουν κοινές παραστάσεις, εμπειρίες, φιλοδοξίες και επιθυμίες.
 

Είμαστε απόγονοι της γενιάς της μεταπολίτευσης, στην Ελλάδα της Ευρώπης. Είμαστε πολιτικοποιημένοι, αλλά δεν πιστεύουμε στους διχασμούς και στα συνθήματα. Βγαίνουμε με ιδέες, προτάσεις, νέα πρόσωπα, συνεργασίες και μια διαφορετική κοινωνική και πολιτική αισθητική.  

Μέσα από τη σημερινή κρίση, η Ευρώπη, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τις ζωές και τις προοπτικές όλων μας. Μας καλεί να την εξελίξουμε, με ένα νέο όραμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και μια νέα κοινότητα. Είκοσι χρόνια μετά το Μάαστριχτ, η Ευρώπη χρειάζεται τη δημιουργική σφραγίδα μιας νέας γενιάς με φρέσκιες ιδέες για να ρίξει τα τελευταία οχυρά της καχυποψίας και των ψυχροπολεμικών βιωμάτων των ηγετών της. Μια καινούρια δυναμική για να χτίσει μια πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία.
 

Θα προχωρήσουμε μπροστά και δημιουργικά , αν αντικαταστήσουμε τα φθαρμένα υλικά με μια ειρηνική επανάσταση ιδεών. Κρατάμε τα οφέλη και τα θετικά, αλλά θα βρεθούμε απέναντι στις εύκολες λύσεις, στη μετριότητα, στο λαϊκισμό που χαϊδεύει αυτιά και τρέφεται από τη στασιμότητα. Εκεί που υπήρχαν κατακερματισμένα ιδιοτελή συμφέροντα, χρειαζόμαστε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ενότητα και κοινούς στόχους. Εκεί που περίσσευαν τα λόγια, χρειαζόμαστε σχέδιο, έργα και αποφάσεις. Εκεί που κυριαρχούσε η μετάθεση ευθυνών και ο νομικισμός, χρειαζόμαστε ηγεσία, υπευθυνότητα, ξεκάθαρους κανόνες. Εκεί που η συντήρηση των ανισοτήτων φορούσε φιλολαϊκό μανδύα, χρειάζεται να ξαναδούμε τι μας ενώνει και τι υπηρετεί το κοινό, συλλογικό καλό, απαντώντας στην ουσία και όχι αποφεύγοντας το πρόβλημα.
 

Είμαστε οι πράξεις μας και όχι τα λόγια μας
 
Όλα αυτά περνάνε μέσα από ψύχραιμο και δημιουργικό τρόπο, σκέψη και διαβούλευση.

Επαναδιατυπώνουμε όλα όσα έχασαν το νόημά τους και παρέχουμε πρακτικές απαντήσεις. Δεν αρκούν μόνο τεχνικές αλλαγές, δανειακές συμβάσεις και νόμοι για να καλυτερεύσει η ζωή μας. Καμία αλλαγή δεν γίνεται κτήμα μας, όσο δεν βλέπουμε ή αδυνατούμε να αντιληφθούμε το δίκαιο και ωφέλιμο στην καθημερινότητά μας.

Η νέα εποχή μας θέλει ανοιχτόμυαλους, συνεργατικούς, ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.
 

Μας καλεί να αναζητήσουμε τον δρόμο, ανάμεσα στον καιροσκοπικό λαϊκισμό και στον αποξενωμένο μεταρρυθμισμό, αναθεωρώντας τις ιστορικές κοινωνικές και πολιτικές μας καταβολές. 

Στηρίζουμε και είμαστε δίπλα σε όσους νέους θέλουν να εκφραστούν, να συζητήσουν, να αναζητήσουν τον υπεύθυνο λόγο, την ανοιχτή ματιά στον κόσμο και την υπέρβαση μύθων και θεωριών συνωμοσίας. Η κοινότητά μας σκοπεύει να διαθέσει το χρόνο, την προσπάθεια και τα μέσα που θα βοηθήσουν αξιόλογους πολίτες να εκφραστούν και να πρωταγωνιστήσουν στη νέα πολιτικό-κοινωνική μας πραγματικότητα .
 

Το Greek Economic Forum είναι ένας πολλαπλασιαστικός εκφραστής μιας διευρυμένης κοινότητας αρχών και δράσεων, ώστε να είμαστε ισχυρά παρόντες στη δημόσια συζήτηση. Με πραγματική δικαιοσύνη ανάμεσα στις γενιές και στις κοινωνικές ομάδες, αξιοκρατία και κανόνες, παιδεία ως στάση ζωής, πολιτισμό και καθημερινή δημοκρατία, ανθρωπισμό και ίσες ευκαιρίες για δημιουργία, μπορούμε και μεταμορφώνουμε την Ελλάδα και δίνουμε σκληρή μάχη για μια νέα Ευρώπη σε μια ανοιχτή και παραγωγική κοινωνία  εθνών και αξιών.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*