Η περίθαλψη της Σίφνου σε μεσαιωνική κατάσταση – Του Γιάννη Γιάννη Βλασερού*

blaseros parembasi ygeia
admin
24/07/2017 13:02
 
 
 

Η πρόσφατη επίσκεψη μου στο πανέμορφο νησί της Σίφνου (της Χρυσοπηγής), μου έδωσε την ευκαιρία να έλθω σε επαφή με το πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης του νησιού, κρίνοντας το από απαράδεκτο έως επικίνδυνο.
Το συγκεκριμένο νησί με μόνιμους κατοίκους γύρω στους 3.000, που γίνονται το
καλοκαίρι 10.000, εξυπηρετείται από ένα «λεγόμενο» Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο που αποτελείται από δύο αγροτικούς ιατρούς, μία νοσηλεύτρια, μία βοηθό μικροβιολόγο και έναν οδηγό ασθενοφόρου. Το υπάρχον εκ δωρεάς ακτινολογικό μηχάνημα έχει παύσει να λειτουργεί λόγω έλλειψης χειριστού, τα μικροβιακά αντιδραστήρια συνήθως λείπουν και καλύπτονται εν πολλοίς από το Ίδρυμα Στήριξης του Ιατρείου. Τα έξοδα της καθαρίστριας επίσης καλύπτονται από το Ίδρυμα Στήριξης και από τον Δήμο Σίφνου.
Το οργανόγραμμα του ιατρείου προβλέπει ένα γενικό ιατρό, δύο αγροτικούς, έναν παιδίατρο και μία νοσηλεύτρια Τ.Ε.
Η υπάρχουσα σύνθεση εμποδίζει την συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων, στερεί δε τον αναγκαίο παιδίατρο από τα 500 παιδιά της Σίφνου.
Τα παραπάνω δείχνουν την οδυνηρή ανεπάρκεια του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού πού η Σίφνος πλημμυρίζει από επισκέπτες.
Από την εμπειρία μου με πάνω από 30 έτη στα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας ως Κλινικός Καρδιολόγος, αλλά και Κυκλαδίτης καταγόμενος και μεγαλωμένος στην Νάξο, φρονώ και κρίνω επιτακτικό τον άμεσο διορισμό του γενικού ιατρού και την πρόσληψη παιδίατρου και τεχνολόγου ακτινολόγου άμεσα.
Το πολυδύναμο, κατ’ όνομα, Περιφερειακό Ιατρείο πρέπει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας γιατί οι αυξημένες ανάγκες του νησιού το απαιτούν και υπάρχει έτοιμος επαρκής χώρος να αναπτυχθεί.
Η Σίφνος και τα άλλα Κυκλαδονήσια μας, χρειάζονται και το αξίζουν μια πιο ανθρώπινης υγειονομικής κάλυψης. Η Πολιτεία απαιτείται άμεσα να το φροντίσει.

*Δρ. Ιατρικής, Καρδιολόγος, Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος
Ιπποκρατείου Γ. Νοσοκομείου Αθηνών, Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων (επικεφαλής ψηφοδελτίου) και Γραμματέας της Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων ΠΑΣΟΚ

(Visited 17 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*