Μιχάλης Ρώτας (αγρότης, παραγωγός στη Νάξο): Παρά την πανδημία, η ζήτηση στα προϊόντα μας έχει αυξηθεί (video)

Newsroom
19/12/2020 23:08
 
 
 

 

Η Νάξος είναι γνωστή στο πανελλήνιο …κι ακόμα παραπέρα για την αγροτική της παραγωγή και την ποιότητα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων της. Αρκετά μεγάλος πληθυσμός στο νησί ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ πολλά από τα προϊόντα που παράγονται προωθούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Η Νάξος, ένα κράτος από μόνη της… ποτέ δεν θα πεινάσουμε αφού με την αγροκτηνοτροφική μας παραγωγή μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να περιμένουμε τίποτα από πουθενά» μου έλεγε κάποτε ένας παππούς και όχι άδικα αφού πράγματι στο νησί υπάρχουν τα πάντα σε αφθονία!

Βρεθήκαμε σε μια γνωστή φάρμα της Νάξου, τη «φάρμα Ρώτα» και συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της Μιχάλη Ρώτα σχετικά με την παραγωγή, την κατανάλωση, την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες αγρότες.

Τι προϊόντα καλλιεργείς;

Η φάρμα Ρώτα δραστηριοποιείται στο χώρο των φρέσκων λαχανικών, οπωροκηπευτικών και πατάτας εδώ και δεκαετίες.

rotas agrotis trakter 1

Πότε ξεκινήσατε;

Οι καλλιέργειες που βλέπετε εδώ, στην ευρύτερη περιοχή των Αγγιδίων, έχουν ξεκινήσει από το 1930. Στα χωράφια μας καλλιεργούσαν οι παππούδες μας αγγούρια και διάφορα αλλά οπωροκηπευτικά καθώς και πατάτες. Μάλιστα όπως αναφέρουν μαρτυρίες, στην κορύφωση της συγκομιδής μαζεύονταν μέρα παρά μέρα 3.000 αγγούρια! Επίσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο η συγκομιδή πατάτας έφτανε μέχρι και τους 60 τόνους. Όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνταν φυσικά με τα χέρια καθώς δεν υπήρχε η πρόοδος της τεχνολογίας.

Πώς έχει εξελιχθεί σήμερα η φάρμα;

Η πρόοδος της τεχνολογίας και η τεχνογνωσία έχουν φέρει τη «φάρμα Ρώτα» να πρωταγωνιστεί στον τομέα των οπωρολαχανικών και της πατάτας. Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε με σύγχρονα και πρωτοπόρα μέσα ετησίως 20 στρέμματα κηπευτικά και 20 στρέμματα πατάτας ακολουθώντας υψηλά πρότυπα και πάντα με σεβασμό στον καταναλωτή και στο περιβάλλον τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Σήμερα ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία, πώς σας επηρεάζει εσάς ως παραγωγό ο κορωνοϊός;

Πράγματι ο πλανήτης μας δοκιμάζεται από αυτή τη πρωτοφανή στα χρονικά πανδημία… Εμείς έχουμε καταφέρει η ζήτηση στα προϊόντα μας να έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε συνάψει μια πολύ καλή συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος που προμηθεύονται το μεγαλύτερο κομμάτι των προϊόντων μας. Τα προϊόντα μας επίσης διατίθενται στην τοπική αγορά της Νάξου σε όλα τα μανάβικα καθώς επίσης και σε άλλα σούπερ μάρκετ του νησιού.

Η Νάξος είναι ένα νησί «προικισμένο» σε ότι αφορά την παραγωγή. Ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν και προβλήματα…

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο όπως είναι το νησί μας. Παρόλα αυτά το να καλλιεργείς σε ένα νησί είναι ρίσκο γιατί δεν μας βοηθάνε οι κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα η χαμηλή βροχόπτωση είναι ένα τεράστιο ζήτημα και η αγωγιμότητα των υδάτων καθώς τα νερά της άρδευσης είναι υφάλμυρα.

Παρόλες αυτές τις δυσκολίες η φάρμα μας παίρνει δύναμη από τον κόσμο, που προτιμάει τα τοπικά μας προϊόντα και ευχαριστούμε θερμά γι αυτό… Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε, ανταποκρινόμενοι στις υψηλές απαιτήσεις των καταναλωτών, να είμαστε κοντά σας και το 2021 πάντα με σεβασμό προς τους καταναλωτές αλλά και στη φύση, στην παράδοση και στο περιβάλλον.

(Visited 1.601 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*