Η ΕΑΣ ανακοίνωσε την τιμή της πατάτας στους παραγωγούς – 32 λεπτά το κιλό συν 3 λεπτά εκκαθάριση

patata naxou 02
Newsroom
17/06/2020 02:48
 
 
 

 

Η ΕΑΣ Νάξου πρώτη ανακοίνωσε και φέτος την τιμή της πατάτας στους παραγωγούς της στα 32 λεπτά το κιλό συν 3 λεπτά εκκαθάριση. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου κ. Δημήτρης Καπούνης στον ΑγροΤύπο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τις πατάτες. Εμείς σαν συνεταιρισμός θέλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Η τιμή αυτή είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή. Το κόστος καλλιέργειας στο νησί είναι αυξημένο σε σχέση με το κόστος στην υπόλοιπη Ελλάδα και ανέρχεται στα 30 λεπτά το στρέμμα. Για αυτό η πατάτα Νάξου έχει πάντα καλύτερη τιμή σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

 

Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός από την τουριστική δραστηριότητα φέτος στην χώρα μας. Ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα κέντρα εστίασης και τα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην απορρόφηση τροφίμων από την εγχώρια αγορά.

Επίσης με αφορμή την πανδημία του Covid-19 μάθαμε ότι τα επαγγέλματα έχουν έναν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Αυτό που ζήτησα από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι όλοι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να έχουν ένα μοναδικό ΚΑΔ, όπως γίνεται και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αδικία να πληρώνουν οι αγρότες τα 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος

Ακόμη κάτι που θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδικία είναι η υποχρέωση να πληρώνουν χιλιάδες αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) τα 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος. Ο νόμος λέει ότι εξαιρούνται από την πληρωμή τα μέλη συνεταιρισμών. Αφού έβαλαν λουκέτο σε χιλιάδες συνεταιρισμούς της χώρας τώρα λένε ότι οι συνεταιρισμένοι αγρότες δεν θα πληρώνουν το τέλος. Τι θα κάνουν όμως οι υπόλοιποι αγρότες;

Για παράδειγμα οι πατατοπαραγωγοί φέτος που έχουν μια δύσκολη χρονιά με πτώση των τιμών πως θα μπορέσουν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Το ίδιο ισχύει για το μικρό κτηνοτρόφο.

Η νομοθεσία λέει επίσης ότι αν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ταυτόχρονα με αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος. Στα νησιά συνήθως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι άδικα για τους αγρότες και θα πρέπει να τα διορθώσει η κυβέρνηση».

(Visited 271 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*