Νάξος: Οι παραγωγοί παραδίδουν πατάτες χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν

ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές αγρότες
Newsroom
11/06/2020 02:50
 
 
 

 

Αντιμέτωποι με ένα καινούργιο φαινόμενο σε ότι αφορά στην λειτουργία της αγοράς, βρίσκονται αυτές τις μέρες οι καλλιεργητές πατάτας Νάξου, ενός προϊόντος που έχει καταξιώσει τη φήμη του και το οποίο είναι περιζήτητο από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και φυσικά από τους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει το agronews.gr είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι καλλιεργητές – παραγωγοί εαρινής πατάτας, παραδίδουν εδώ και μέρες προϊόν στα τρια συσκευαστήρια του νησιού, χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για νωπή πατάτα, δηλαδή για φρέσκο προϊόν το οποίο, λόγω και της ζήτησής του, συσκευάζεται και διατίθεται άμεσα στην αγορά, χωρίς να μεσολαβεί χρόνος αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα συσκευαστήρια του νησιού ξέρουν έγκαιρα πού και πώς θα διαθέσουν την πατάτα, επομένως, είναι σε θέση να «κόψουν», όπως γίνονταν άλλωστε όλα τα χρόνια, τιμή για τους παραγωγούς.

Αιτία για όλη αυτή την αναστάτωση, είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά, λόγω της πανδημίας και οι οποίες μεταφέρουν κραδασμούς και στη Νάξο.

Στο νησί λειτουργούν τρεις μονάδες τυποποίησης πατάτας

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο νησί λειτουργούν τα τελευταία χρόνια τρεις μονάδες τυποποίησης πατάτας και ειδικότερα, της ΕΑΣ Νάξου, της εταιρείας Πατατοσπορική Τσιράκης – Γεωργάτσος και της Ναξία Γη Αφοί Κουτελιέρη. Οι πληροφορίες θέλουν, της πολιτικής των ανοικτών τιμών να μην απέχει ούτε η τοπική συνεταιριστική οργάνωση, ενώ την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής στις αντίστοιχες επιχειρήσεις, διαφορετικά «αποβάλλονται» ολοκληρωτικά της συνεργασίας.

Οι ιδιότυπες συνθήκες αγοράς στην πατάτα Νάξου συντηρούνται περισσότερα από δέκα μέρες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα στους παραγωγούς οι οποίοι καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρήσουν την παραγωγή σε έναν τόπο ο οποίος δίνει μια ξεχωριστή ποιότητα δεν έχει όμως καμιά σχέση με τις αποδόσεις που καταγράφονται σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό η Ναξιώτικη γίνεται ανάρπαστη, παρά την διπλάσια και τριπλάσια κάποιες φορές τιμής παραγωγού.

Πηγή: agronews.gr

(Visited 388 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*