Βάζει μπροστά για νέο τυροκομείο η ΕΑΣ Νάξου

Άκης Αξαόπουλος
23/04/2020 15:44
 
 
 

 

Η πανδημία «φρενάρει» τις πωλήσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αλλά όχι τα αναπτυξιακά της πλάνα, με την έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης για το νέο τυροκομείο ύψους 4,9 εκατ. ευρώ να δρομολογείται εντός του καλοκαιριού.

Αναλυτικότερα, η ΕΑΣ Νάξου αναζητά «αντίδοτο» στην ανάπτυξη διατηρώντας απρόσκοπτα τους σχεδιασμούς της για την ενδυνάμωση της παραγωγικής της δυναμική.

Το νέο τυροκομείο, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα στους 80 τόνους ημερησίως από το peak των 54 τόνων που έχει φτάσει σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει το δρόμο και για νέα λανσαρίσματα, όπως γάλα μεγαλύτερης διάρκειας έως και 8 ημερών καθώς και την ανανέωση συσκευασιών.

Αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες

Στο προσεχές διάστημα, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να υπογραφεί η τροποποίηση της μελέτης που είχε γίνει προ τριετίας με στόχο στις αρχές Ιουνίου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει ενταχθεί στο μέτρο στο Μέτρο 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 4,9 εκατ. ευρώ και επιδότηση -λόγω νησιωτικότητας- 75%. Το πρότζεκτ έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Αθηνών και “τρέχει” υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιάννη Πολίτη και της ομάδας του.

Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη η μονάδα θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση στα κόστη παραγωγής, δίνοντας παράλληλα στην ΕΑΣ τη δυνατότητα μέσα από νέες συσκευασίες και κωδικούς να “χτυπήσει” νέες αγορές.

Αντίθετα, εμπόδια έχει συναντήσει η έναρξη υλοποίησης του νέου τυροκομείου που δρομολογούσε η Ένωση για την αποκλειστική παραγωγή αρσενικού Νάξου, στο πλαίσιο και της πρόσφατης κατοχύρωσης Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης. Οι σχεδιασμοί για την ώρα βρίσκονται στον «πάγο» μέχρι να διευκρινιστεί εάν η κατοχύρωση αφορά μονάχα στις μικρές οικοτεχνίες ή όχι.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει το Business Daily, η μονάδα για το αρσενικό προβλέπει κεφάλαια της τάξεως των 400 – 500 χιλ. ευρώ, ενώ αρχική επιδίωξη ήταν να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός του 2020 ή το αργότερο στους πρώτους μήνες του 2021 και βέβαια θα παράγει αποκλειστικά αρσενικό τυρί Νάξου.

Σημαντικές απώλειες λόγω πανδημίας

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από την πανδημία η Ένωση μετρά σημαντικές απώλειες σε επίπεδο εξαγωγών, με αιχμή το «δυνατό χαρτί» της γραβιέρας Νάξου, που αποτελεί το 50% του συνολικού τζίρου του Συνεταιρισμού.

Μολονότι τα πρώτα μηνύματα του έτους ήταν ευοίωνα με τις εξαγωγές να τρέχουν με ρυθμό 20%, η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη «οι εξαγωγές κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ σημαντικές απώλειες παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά. Το λουκέτο στην εστίαση αλλά και οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία που βαίνουν αυξανόμενες στα νησιά δημιουργεί τεράστια ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά».

Η λιανική τροφίμων αποτελεί μια διέξοδο για να αντισταθμιστεί εν μέρει η πίεση, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι του Συνεταιρισμού βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση εξαιτίας της χαμηλής τιμής παραγωγού για τα αμνοερίφια φέτος το Πάσχα, αναμένοντας τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου που δρομολογεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Lidl και Μπάρμπα Στάθης

Οι συνθηκες που έχουν διαμορφωθεί στο λιανεμπόριο έχουν πάει πίσω την υλοποίηση της συμφωνίας της ΕΑΣ με τα Lidl για τη διάθεση μέσα από τα ράφια τους της γραβιέρας Νάξου (κομμάτι των 250 γραμ.).

«Η πρώτη φορτωση ήταν να γίνει στις 13 Μαρτίου, ωστόσο λόγω της κατάστασης πήρε αναβολή» εξηγεί ο κ. Καπούνης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι υπογραφές έχουν μπει και δεν τίθεται θέμα μη τήρησης της συμφωνίας.

Παράλληλα, ο κορονοϊός έχει καθυστερήσει και την ενεργοποίηση του deal με την «Μπάρμπα Στάθη», που αφορά στη διάθεση πατάτας από τον Συνεταιρισμό, ωστόσο οι παραγωγοί προετοιμάζονται για την κάλυψη των προβλεπόμενων της συμφωνίας.

Σχετικά με την πορεία του 2019, τα έσοδα της ΕΑΣ Νάξου εκτιμάται ότι ενισχύθηκαν κατά 2% στα 20,4 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το θετικό πρόσημο σε επίπεδο κερδοφορίας. Μολονότι οι προβλέψεις ήθελαν σημαντική ενίσχυση εσόδων εφέτος, οι εξελίξεις με την πανδημία έχουν ανατρέψει τελείως το προγραμματισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν αυτή τη στιγμή να προκύψουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του έτους.

 

(Visited 1.337 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*