Μεσημέρι Μεγάλης Δευτέρας η συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων 10,65 ευρώ

Newsroom
11/04/2020 01:08
 
 
 

 

Αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας πιστώνεται τελικά η συνδεδεμένη ενίσχυση (ποιοτικό πριμ) στους αιγοπροβατοτρόφους, με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις υπηρεσίες να καλούνται από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να συνδράμουν και το Σαββατοκύριακο προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της οποίας προΐστατο υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή, οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα διατεθούν και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η πληρωμή. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας οι παραγωγοί θα μπορούν να έχουν διαθέσιμα από τα ATM τα χρήματα που τους αναλογούν.

Δείτε εδώ αναλυτικά το αντίστοιχο ΦΕΚ με το οποίο καθορίζεται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2019 στον τομέα του πρόβειου και αιγείου κρέατος αλλά και για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Να αναφερθεί εδώ ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν τα χρήματα της συνδεδεμένης να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε τελικά δύσκολο, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και το τραπεζικό σύστημα διεθνώς βρίσκεται σε αργία.

Το ανώτερο πλαφόν για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή είναι 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν θα διατεθεί το σύνολο του ποσού μιας και η οριστικοποίηση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Εκτιμάται ότι τα συνολικά ποσά δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα περσινά και το σύνολο της πίστωσης τη Μεγάλη Δευτέρα θα είναι περί τα 48 εκατ. ευρώ για τους 39.000 αιγοπροβατοτρόφου. Ωστόσο η εξατομίκευση δίνει αυξημένο ποσό που φτάνει για τους αιγοπροβατοτρόφους στα 10,65 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο που δηλώνουν.

Στα ίδια περίπου επίπεδα υπολογίζεται το πριμ για τους 8.000 περίπου εκτροφείς βοοειδών θα είναι 33 εκατ. ευρώ με 171 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο. Τελευταίες πληροφορίες επ΄αυτού αναφέρουν ωστόσο ότι η εν λόγω πληρωμή θα καθυστερήσει, δηλαδή δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνει περί τα τέλη Απριλίου ή και αρχές Μαίου.

Ειδική ενίσχυση από εθνικούς πόρους

Ειδικότερα σε ότι αφορά την αιγοπροβατοτροφία, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκρίθηκε τελικά η συνδεδεμένη ενίσχυση να παραμείνει καθαρή στα προβλεπόμενα ποσά και να μην «συνδεθεί» με κάποια ειδική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων για τη ζημιά που υφίστανται αυτές τις μέρες από τη δυσλειτουργία της αγοράς λόγω του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες οι ενέργειες θα στραφούν στη διευκόλυνση της αγοράς ώστε να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής αμνοεριφίων μέχρι το Πάσχα και στη συνέχεια ανάλογα με τις απώλειες που θα καταγραφούν για τους παραγωγούς θα υπάρξει, όπως όλα δείχνουν και μια ειδική ενίσχυση από εθνικούς πόρους. Η ενίσχυση κρίνεται πάντως επιβεβλημένη, καθώς τα αμνοερίφια αυτής της περιόδου δύσκολα θα «φύγουν» με μια τιμή δίκαιη για τον παραγωγό και το πρόβλημα σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις και τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κτηνοτρόφοι, με πρωτοστάτες για άλλη μια φορά τους συλλόγους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν υποβάλει στο υπουργείο συγκεκριμένη πρόταση που αναφέρει ότι οι ενίσχυση θα πρέπει να υπολογιστεί με βάση την τιμή των 6 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, οι κτηνοτρόφοι να προσκομίσουν τα τιμολόγια των δύο τελευταίων μηνών και να καλυφθούν για την διαφορά μεταξύ της τιμής με την οποία διέθεσαν τα αμνοερίφια -βάσει τιμολογίου- και της τιμής των 6 ευρώ με την οποία κινήθηκε η αγορά το περσινό Πάσχα αλλά και τα περασμένα Χριστούγεννα.

Σημειωτέον ότι, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε ειδική αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας με 30 ευρώ για κάθε θηλυκό πρόβατο ή γίδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο για ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζεται η δέσμευση του υπουργού Μάκη Βόριδη για πάταξη των φαινομένων του μιμητισμού και των παράνομων ελληνοποιήσεων με γνώμονα την προστασία των ελληνικών προϊόντων και κατ’ επέκτασιν των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, προχωρά στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου τόσο σε επίπεδο διοικητικών προστίμων όσο και σε επίπεδο ποινικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, με διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο «ερανιστικό» νομοσχέδιο αυστηροποιείται το εύρος των διοικητικών προστίμων που αφορούν στον τομέα των τροφίμων για παραβάσεις σχετικές με τον τόπο παραγωγής, προέλευσης ή μεταποίησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει για τους παραβάτες την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους έως και 300.000 ευρώ, ενώ εάν τέτοια παράβαση διαπραχθεί από επιχείρηση με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόστιμο ορίζεται σε ποσοστό έως 6% του κύκλου εργασιών της.

Επίσης, για πρώτη φορά καθίσταται αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με τουλάχιστον δύο έως και πέντε έτη φυλάκισης και χρηματική ποινή η παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση, διακίνηση ή διάθεση στην κατανάλωση τροφίμων που εμφανίζουν άλλο τόπο παραγωγής ή προελεύσεως από τον πραγματικό τους ή εμφανίζονται με ενδείξεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.) χωρίς να το δικαιούνται.

“Η συγκεκριμένη διάταξη επιβεβαιώνει εμπράκτως την προσήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στην πιστή υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: www.agronews.gr

(Visited 915 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*