Πορεία και διαμαρτυρία κτηνοτρόφων Φιλωτίου και Δαμαριώνα για την παύση αγοράς γάλακτος από την ΕΑΣ

κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα
Newsroom
08/07/2019 23:48
 
 
 

 

Με πορεία στην κεντρική παραλιακή οδό της Χώρας Νάξου και επίσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση τους οι κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα, για το γεγονός ότι η ΕΑΣ, ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση έπαψε να αγοράζει το γάλα των παραγωγών.

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου στις 11:30, δεκάδες αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι της κεντρικής Νάξου πήραν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και αφού αρχικά έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κορνάροντας, κατέληξαν στα γραφεία της ΕΑΣ ζητώντας να μιλήσουν με τον πρόεδρό της, Δημήτρη Καπούνη.

κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα

Ο κ. Καπούνης απουσίαζε από τα γραφεία και έκλεισε ραντεβού με τους κτηνοτρόφους λίγο αργότερα (στη 1:30 το μεσημέρι), προκειμένου να συζητήσουν και να λύσουν το θέμα που έχει προκύψει με το γάλα. Μαζί με τους κτηνοτρόφους ήταν ο πρόεδρός τους Βασίλης Κρασσάς, η υπεύθυνη της ΕΑΣ στο Φιλώτι, ο νεοεκλεγής δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ορφανός κ.ά.

Όπως σημείωσαν στο naxostimes.gr κτηνοτρόφοι του Φιλωτιού και του Δαμαριώνα, η απόφαση της ΕΑΣ να διακόψει ξαφνικά την αγορά γάλακτος, ήταν καταστροφική γι αυτούς μιας και δεν είχαν καταστρώσει κανένα πλάνο για τη διάθεσή του αφού υπήρχε η συμφωνία με την Ένωση.

κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα

«Δε μας ενημέρωσαν να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε. Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που ξαφνικά η Ένωση έπαψε να αγοράζει το γάλα μας. Τίθεται θέμα ακόμα και επιβίωσης. Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας;» σημείωσαν.

Όπως είπαν, το γάλα καθημερινά περνά από ελέγχους πριν καταλήξει στο βυτίο της ΕΑΣ και μέχρι σήμερα ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις που το γάλα είχε πρόβλημα. «Καθημερινά μόλις πάμε για παράδοση το γάλα μας, ελέγχεται και κανείς δε μας είπε ότι είναι ακατάλληλο. Θα έπρεπε να μας ενημερώσουν κι αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα να φροντίσουμε από κοινού να το λύσουμε» τόνισαν.

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΑΣ

κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης έφτασε στα γραφεία και αρχικά συνομίλησε με όλους τους παραγωγούς ενώ λίγο αργότερα στα γραφεία, με αντιπροσωπία από αυτούς.
Όπως τους εξήγησε, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΑΣ με το γεωπονικό πανεπιστήμιο, γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι και όπως ο καθηγητής Γιάννης Πολίτης είπε, το πρόβειο γάλα κρίθηκε ακατάλληλο, κάτι που δε συμβαίνει μόνο στη Νάξο αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι κτηνοτρόφοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν ενημερώθηκαν από την ΕΑΣ για το θέμα αυτό προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρχουν προβλήματα. «Θα έπρεπε να μας ενημερώσετε κι όχι να σταματήσετε την αγορά του γάλακτος ξαφνικά από τους περισσότερους από εμάς. Αν δε θέλατε το γάλα μας θα έπρεπε να μας το είχατε πει για να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε» είπαν.

κτηνοτρόφοι Φιλωτίου και Δαμαριώνα

Τελικά, μετά από συζήτηση 2 ωρών ο πρόεδρος της ΕΑΣ συμφώνησε με τους κτηνοτρόφους του Φιλωτιού και του Δαμαριώνα, τη συνέχιση της αγοράς πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, με την προϋπόθεση των αυστηρών ελέγχων και της καταλληλότητας του για χρήση. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν επίσης να ενημερωθούν από αρμόδιους προκειμένου να φροντίσουν για την ακόμα υψηλότερη ποιότητα του γάλακτος που διαθέτουν.

(Visited 2.118 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*