Fragkiskos 14 3 2017

                                   

“Keep Aegean Blue”: Σχεδόν 1,5 τόνο σκουπιδιών είχαν παραλίες της Πάρου και της Λέρου

paros keep aegean blue 2019 5

Από την Πάρο και τη Λέρο ξεκίνησε η δεύτερη φάση της μεγάλης περιβαλλοντικής καμπάνιας “Keep Aegean Blue” της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον θαλάσσιο και υποβρύχιο καθαρισμό των ακτών σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, προσελκύοντας το πανελλαδικό ενδιαφέρον, βρίσκεται και πάλι σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue’’ της Κατερίνας Τοπούζογλου, εκπαιδεύτριας ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής.

Η 2η φάση του προγράμματος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Πάρο και συνεχίστηκε χθες στην Λέρο, ενώ ακολουθούν το επόμενο διάστημα η Κάλυμνος, η Κως και άλλα νησιά. Στόχος της καμπάνιας είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων παιδιών, τους εγγυητές ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου - σε συνεργασία με την ομάδα της “All For Blue” και τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών - συνδυάζουν για μία ακόμα φορά την οικολογική δράση με την περιπέτεια.

paros keep aegean blue 2019 7

Πάρος: Απομακρύνθηκαν περισσότερα από 600 κιλά σκουπίδια

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην δράση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πάρο, απ’ όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση του προγράμματος.

300 μαθητές Λυκείου από την Παροικιά και τη Νάουσα παρακολούθησαν το σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συμμετείχαν στη βιωματική δράση καθαρισμού παραλίας.

Το σεμινάριο προλόγισε ο έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, ενώ οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παροικιάς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα έμαθαν σχετικά με τα πλαστικά και τον τρόπο αποφυγής της χρήσης τους.

Η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός των μαθητών και των εθελοντών στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στα Λιβάδια της Πάρου ήταν εντυπωσιακός, καθώς σε λιγότερο από 90 λεπτά, κατάφεραν να απομακρύνουν από την παραλία και από τον βυθό περισσότερα από 600 κιλά σκουπιδιών, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε οικολογικούς σάκους στην παραλία.

Τα σχολεία τα οποία συμμετείχαν, ήταν: Α’ Λύκειο Παροικιάς Πάρου, Β’ Γυμνάσιο Παροικιάς Πάρου, Α’ & Β’ Λύκειο Νάουσας Πάρου, Α’ & Β’ ΕΠΑΛ Πάρου.

leros keep aegean blue 2019 1

Στον καθαρισμό στη Λέρο η Κατερίνα Τοπούζογλου

Στη Λέρο, η δράση ξεκίνησε με σεμινάριο στο Μπελλένειο Γυμνάσιο, με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, παρουσία του επάρχου Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρου, όπου η Κατερίνα Τοπούζογλου μίλησε για την σημασία προστασίας του οικοσυστήματος και κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο πολύ τους μαθητές του Γυμνασίου, του Λυκείου και του ΕΠΑΛ της Λέρου, αλλά και το τοπικό καταδυτικό κέντρο, με ένα σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Στην επιχείρηση καθαρισμού συμμετείχαν μαθητές, η Κατερίνα Τοπούζογλου με τους δύτες - συνεργάτες της, ο κ. Θεμέλαρος, λιμενικοί και αυτοδύτες, οι οποίοι - παρά το ψιλόβροχο - κατέβηκαν στην Αγία Μαρίνα, για να καθαρίσουν την παραλία τους, εκεί που συνήθως κολυμπούν.

Συνολικά συμμετείχαν 240 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και 8 αυτοδύτες, που μάζεψαν 723 κιλά σκουπίδια, μεταξύ άλλων ένα πλυντήριο ρούχων, εξαρτήματα μηχανών, ένα τροχήλατο πυροσβεστήρα, εξαρτήματα οικοδομής, αμέτρητα καλαμάκια και σακούλες.

leros keep aegean blue 2019 3

“Keep Aegean Blue”

Η περιβαλλοντική καμπάνια της Περιφέρειας “Keep Aegean Blue” υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους δύτες της “All For Blue”.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κάλυμνο και την Κω, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, τη Σύμη και την Τήλο, ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος , Άνδρος, Τήνος και Μύκονος).

leros keep aegean blue 2019 2leros keep aegean blue 2019 4leros keep aegean blue 2019 5leros keep aegean blue 2019 6leros keep aegean blue 2019 7paros keep aegean blue 2019 6SYNKA 21 3 2019 PANTELIAS NAXOSTIMES 270X130px 2 logou xari teliko

ktiniatriko kentro300x250 theofilos tselentis

aggelies2 odigos2 mynaxos

Προτάσεις

banner xatzipetros 23 3 2017

cyclades260x120

Απόψεις

IMAGE
Το βιολί τους μπροστά στη "Βιολάντω" - Του Γιώργου Βακόνδιου
Την Κυριακή 17 Μαρτίου έγιναν στη Σύρο τα εγκαίνια της...

Περισσότερα

Φωτογραφία της Ημέρας

Συνδεθείτε και ανεβάστε την καλύτερη φωτογραφία σας και εμείς σύντομα θα την δημοσιεύσουμε.
+ Ανεβάστε την εδώ!