Fragkiskos 14 3 2017

                                   

«Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες» και LIFE DEBAG για δεύτερη χρονιά στη Σύρο

life debag 5

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται στη Σύρο, με την ενεργή συμμετοχή του Δήμου, η «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG.
Το LIFE DEBAG - Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για τη διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ. Επιπλέον - και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος - υλοποιείται παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων), αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

life debag 1

Επιτυχημένη η πορεία του έργου στη Σύρο
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των τοπικών αρχών πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου-Ερμούπολης συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Παν/μιου Πατρών κ. Παπαθεοδώρου προχώρησε σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και παρουσίαση των δράσεων για την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες». Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση είχε ήδη προηγηθεί και ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εταίρων του έργου που εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την επιλογή της Σύρου ως περιοχή - πιλότου για την υλοποίηση του έργου, αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στο νησί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης κ. Μαραγκός προέτρεψε τους επιχειρηματίες και τους δημότες γενικότερα να τηρούν ως στάση και φιλοσοφία ζωής τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητά τους, ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου κατέληξε στη διαπίστωση πως η Σύρος θα μείνει στην ιστορία ως σταθμός αλλαγής του εθνικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την περιβαλλοντική πολιτική.

Ανοιχτό workshop και συνάντηση με τοπικούς φορείς
Την Τετάρτη 10 Μαΐου (από τις 18:00 μέχρι τις 20:30), στην Αίθουσα «Γ. Ρίτσου» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα υλοποιηθεί workshop ανοιχτό για το κοινό, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG, παρουσιάζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, αλλά και τις δράσεις που επίκεινται το επόμενο και απώτερο χρονικό διάστημα.
Το workshop θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα της πλαστικής σακούλας από καταξιωμένους επιστήμονες του εξωτερικού (F. Claro - Γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) και της Ελλάδας (Χ. Καραπαναγιώτη - Πανεπιστήμιο Πατρών) και σχετικές παρουσιάσεις από τους κ.κ. Βοσινάκη και Κουτσαμπάση (Επ. Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παν/μιου Αιγαίου), καθώς και παρουσίαση της πρωτοποριακής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων από τους The New Raw.
Στην ίδια αίθουσα και αμέσως πριν το workshop (Τετάρτη 10/5 στις 17:00), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εμπλεκόμενους φορείς/επαγγελματίες, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις της λεπτής πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό τη συμμετοχή τους σε εθελοντική συμφωνία και τη συμβολή τους στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους πελάτες τους.

life debag 2

Στο «παιχνίδι» τα παιδιά και οι νέοι
Δεσπόζουσα σημασία στην Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες θα έχει το πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η εμπλοκή των νεαρών πολιτών στην προσπάθεια απομάκρυνσης της πλαστικής σακούλας από την καθημερινότητά μας.
Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα από 8 έως 12 Μαΐου, στην Αίθουσα «Εμμ. Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα λειτουργεί έκθεση ανοιχτή στο κοινό με πάνινες τσάντες που φιλοτέχνησαν μαθητές της Σύρου. Οι πιο ευφάνταστες και πρωτότυπες τσάντες θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του LIFE DEBAG workshop, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαΐου, στην αίθουσα «Γ. Ρίτσου» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης. Επιπλέον, για τους μικρούς πολίτες έχουν προγραμματιστεί επιμορφωτικά, διαδραστικά παιχνίδια το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου και της Παρασκευής 12 Μαΐου, στην πλατεία Μιαούλη.
Το Σάββατο 13 Μαΐου στις 21:00 στην πλατεία Μιαούλη θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες με συναυλία από το συγκρότημα Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενώ θα προηγηθεί ευχάριστη εισαγωγή με τον stand up comedian Αριστοτέλη Ρήγα.
Τέλος, το LIFE DEBAG θα συμμετέχει στον καθαρισμό απομακρυσμένων ακτών της Γυάρου σε συνεργασία με το CYCLADES LIFE.
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν:
*πρόγραμμα Πόρτα - Πόρτα ενημέρωσης όλων των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, στη διάρκεια του οποίου θα δοθεί ενημερωτικό υλικό για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας σε 8 γλώσσες, για να τοποθετηθεί σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου δωματίου για την συστηματική ενημέρωση όλων των επισκεπτών της Σύρου.
*έρευνα αποτίμησης του οφέλους των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων από την λήψη διαχειριστικών μέτρων προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος αναφορικά με την πλαστική σακούλα.
*επί τόπου ενημέρωση των επαγγελματιών, που διαθέτουν πλαστικές σακούλες, ώστε να συμμετέχουν δεσμευτικά σε συγκεκριμένη εθελοντική συμφωνία για την συμβολή τους στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τους πελάτες τους.
Και οι δύο παραπάνω δράσεις θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες.

life debag 4

Περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Μιαούλη
Αξίζει να σημειωθεί ότι, με στόχο την ουσιαστική και εμβριθή ενημέρωση των κατοίκων και τουριστών της Σύρου, ενημερωτικό περίπτερο θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Χωρίς Πλαστικές Σακούλες (10:00-13:00 και 18:00-21:00), παρέχοντας πληροφορίες και υλικό τόσο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και για τους στόχους του έργου LIFE DEBAG.
Ως την Τετάρτη 10 Μαΐου στο περίπτερο θα υλοποιείται επιτόπου ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες από τους The New Raw.

Ποιοι συμμετέχουν στο Έργο LIFE DEBAG
Στο Έργο συμμετέχουν πέντε φορείς με εγνωσμένη εμπειρία στα πεδία της προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η τυπική διάρκειά του, το έργο LIFE DEBAG θα υλοποιήσει μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

life debag 3synka 4 4 2019 PANTELIAS NAXOSTIMES 270X130px 2 gaitanaki pasxa 2019

ktiniatriko kentro300x250 theofilos tselentis

aggelies2 odigos2 mynaxos

Προτάσεις

banner xatzipetros 23 3 2017

cyclades260x120

Απόψεις

IMAGE
Η εκδρομή στα Σκόπια - Του Γιώργου Βακόνδιου
Χθες 2 Απριλίου ο Τσίπρας επισκεύθηκε την πόλη των...

Περισσότερα

Φωτογραφία της Ημέρας

Συνδεθείτε και ανεβάστε την καλύτερη φωτογραφία σας και εμείς σύντομα θα την δημοσιεύσουμε.
+ Ανεβάστε την εδώ!