Fragkiskos 14 3 2017

                                   

6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2019: Βράβευση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την διεθνή ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας

expotrof 2019 1

Η συνεισφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεθνή ανάδειξη της νησιώτικης γαστρονομίας βραβεύθηκε στα εγκαίνια της 6ης Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα.

Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019 (μια διάκριση που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδίκησε και κέρδισε, βάζοντας για πρώτη φορά την Ελλάδα στον χάρτη τον γαστρονομικών προορισμών), το Νότιο Αιγαίο ήταν η τιμώμενη Περιφέρεια στην 6η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
Εκεί, 44 εκθέτες από 12 νησιά του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Πάρο, Νάξο, Κέα και Σίκινο) θα παρουσιάζουν μέχρι την Δευτέρα (οπότε και ολοκληρώνεται η έκθεση) μια εντυπωσιακή γκάμα παραδοσιακών νησιώτικων προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

 

expotrof 2019 2

 

expotrof 2019 3
Την πρώτη μέρα της έκθεσης, στο περίπτερο των 312 τ.μ. της Περιφέρειας, πλήθος επισκεπτών είχε επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει την νησιωτική γαστρονομία, αφού, για ακόμη μια φορά, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου - Κυκλάδων πρόσφερε παραδοσιακές γεύσεις μέσα από τις δημιουργίες της, αφήνοντας τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις, μαζί με την σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας.

 

expotrof 2019 5

expotrof 2019 6

expotrof 2019 7


Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προώθησε και φέτος έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της: την αποτελεσματική προβολή των τοπικών προϊόντων της τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, παρέχοντας παράλληλα την δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τους παραγωγούς της, καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης με το ελληνικό κοινό και τους επιχειρηματίες του χώρου και ταυτόχρονης ενίσχυσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

 

expotrof 2019 9

 

Γ. Χατζημάρκος: «Η γαστρονομία των νησιών μας αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες μας»
Στην ομιλία του, κατά την διάρκεια των εγκαινίων, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο που η Περιφέρεια έθεσε και τον υπηρετεί με πολύ μεγάλο επαγγελματισμό και συνέπεια, δηλαδή την στήριξη και ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής των νησιών, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας τους.
Αναφέρθηκε στη ιδιαιτερότητα της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις πρωτοβουλίες εκείνες, με τις οποίες επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει η Περιφέρεια, για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα δια μέσου του τουρισμού, στο πλαίσιο του δυναμικά ανερχόμενου διεθνώς, γαστρονομικού τουρισμού, μια νέα τάση που τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και τις προδιαγραφές για να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

 

expotrof 2019 4


Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του, διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική κουζίνα και τοπικά προϊόντα υψηλότατης ποιότητας και διατροφικής αξίας. Αυτός ο εξαιρετικός, μοναδικός γαστρονομικός πλούτος, χάρισε στην Περιφέρειά μας τη διάκριση της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”. Είναι μεγάλο το όφελος από την διάκριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.
Με κεντρική φιλοσοφία και στόχο μας την διασύνδεση τουρισμού, γαστρονομίας και πρωτογενούς τομέα, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρονομικός τουρισμός και ο τουρισμός εμπειρίας, είναι τάσεις με ταχεία και ιδιαίτερα δυναμική άνοδο διεθνώς. Η γαστρονομία των νησιών μας αποτελεί εμπειρία για τους επισκέπτες μας και για αυτό έχουμε στόχο να την συνεχίσουμε να την προβάλλουμε και να την αναδεικνύουμε συνεχώς. Η κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας ήταν μόνο το ξεκίνημα. Συνεχίζουμε. Επενδύσουμε στην εξωστρέφεια και κοιτάζουμε μόνο μπροστά».

 

expotrof 2019 8


Από την πλευρά του και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, εστίασε την ομιλία του στην στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων και να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού, δια μέσου της διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, με στόχο την τόνωση της οικονομίας των νησιών, παράλληλα με την εδραίωση τους στον χάρτη των γαστρονομικών προορισμών.synka 4 4 2019 PANTELIAS NAXOSTIMES 270X130px 2 gaitanaki pasxa 2019

ktiniatriko kentro300x250 theofilos tselentis

aggelies2 odigos2 mynaxos

Προτάσεις

banner xatzipetros 23 3 2017

cyclades260x120

Απόψεις

IMAGE
Η εκδρομή στα Σκόπια - Του Γιώργου Βακόνδιου
Χθες 2 Απριλίου ο Τσίπρας επισκεύθηκε την πόλη των...

Περισσότερα

Φωτογραφία της Ημέρας

Συνδεθείτε και ανεβάστε την καλύτερη φωτογραφία σας και εμείς σύντομα θα την δημοσιεύσουμε.
+ Ανεβάστε την εδώ!