Fragkiskos 14 3 2017

                                   

VIDEO: Ημερίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τα Κόκκινα Δάνεια

epimelitirio hmerida kokkina daneia

Μια σημαντική, ενημερωτική ημερίδα με θέμα τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες - Κόκκινα Δάνεια πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Το Επιμελητήριο, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των μελών του, προσκάλεσε τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης Φώτη Κουρμούση, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα δύο βασικά εργαλεία που υπάρχουν για τη ρύθμιση των χρεών των πολιτών καθώς και στις βασικές αρχές που διέπουν τη χρήση τους και στη συνέχεια παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, μετά τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας.

Όπως ανέφερε, κοινή αρχή και των δύο, σύμφωνα με τους νόμους, είναι ότι καθένας πληρώνει μόνο αυτό που μπορεί ανεξάρτητα από τι χρωστάει. Αξιολογούνται τα έσοδα και τα έξοδα του, ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού, ποιες είναι οι λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης και ό,τι περισσεύει, αφού αφαιρεθούν αυτά τα έξοδα, διακανονίζονται και μοιράζονται στους πιστωτές. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των χρεών είναι ότι αυτή δεν γίνεται εσαεί, υπάρχει κάποιο τέλος. Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, για το δημόσιο πληρώνεις για 10 χρόνια (120 δόσεις) και όποιο ποσό υπολείπεται μετά τα 10 χρόνια, διαγράφεται, είτε είναι πρόστιμα είτε προσαυξήσεις είτε ακόμη και αρχικό κεφάλαιο. Για τα χρέη προς τράπεζες, πληρώνεις έως 20 χρόνια και μετά το υπολειπόμενο ποσό επίσης διαγράφεται, ενώ, ανάλογα και στο νόμο Κατσέλη, ο δικαστής μπορεί να δώσει έως 20 χρόνια αποπληρωμής και το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται. Ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι για να μπορέσει κάποιος να επιτύχει αυτά τα ευνοϊκά οφέλη, γίνονται έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κρυμμένη περιουσία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι, επειδή τα τελευταία χρόνια οι πιστωτές έχουν γίνει αρκετά επιθετικοί, βγάζουν κατασχετήρια, πλειστηριασμούς κ.λπ., αμέσως μόλις υποβάλει αίτηση ο πολίτης σε οποιονδήποτε από τους δύο νόμους, αυτομάτως το κράτος παρέχει προστασία, σταματάνε και οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις λογαριασμών, και προέτρεψε τους πολίτες που έχουν οφειλές να κάνουν άμεσα αίτηση, ώστε να τύχουν αυτής της προστασίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών τους.

Στη συνέχεια συνομίλησε με πολίτες, λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες από την Άνδρο, τη Νάξο, την Πάρο και την Τήνο, δίνοντας εξατομικευμένες απαντήσεις και συμβουλές, απάντησε σε πολλά ερωτήματα που είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά, ενώ έδωσε και αριθμητικά στοιχεία για την πορεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε 1.000 υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, 5.200 νέες αιτήσεις, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή, γεγονός που άρει τις δυσκολίες που είχαν οι οφειλέτες στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Το νέο αυτό δεδομένο κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, όπως επίσης και ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σύρου και μέλος της ΝΕ Κυκλάδων, Αλέξανδρος Σπόντης.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εισήγηση και τη συζήτηση που ακολούθησε18 12 2019 PANTELIAS NAXOSTIMES 270X130px 2 logou xari teliko

ktiniatriko kentro300x250 theofilos tselentis

aggelies2 odigos2 mynaxos

Προτάσεις

banner xatzipetros 23 3 2017

cyclades260x120

Φωτογραφία της Ημέρας

Συνδεθείτε και ανεβάστε την καλύτερη φωτογραφία σας και εμείς σύντομα θα την δημοσιεύσουμε.
+ Ανεβάστε την εδώ!